Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екоглоба заради старите гуми

3
Снимка: архив

Шуменската екоинспекция e съставила акт на Община Шумен заради площадката за събиране на стари гуми на Колодрума. Санкцията е по Закона за управление на отпадъците и актът е съставен за извършване на дейности по събиране, съхраняване, оползотворяване и/или обезвреждане на излезли от употреба гуми на неразрешени за това места или на площадки, неотговарящи на изискванията. „Площадката е законна и има разрешение за тази, включително и от екоинспекцията“ – уточни за Радио Шумен Живка Атанасова, главен експерт „Екология“.

"Тази площадка е определена като терен, на който се събират гуми само при обявена от Общината кампания. За съжаление, гражданите не спазват този срок в рамките на кампанията и целогодишно изхвърлят там гуми, което доведе до натрупването на значително количество. Организацията, с която Община Шумен има сключен договор, не бе в състояние да ги изнесе и извози своевременно. Това доведе и до възникналия пожар. Ние трябваше да вземем спешни мерки и да извозим тези гуми. Дейността на площадката е преустановена", посочи тя.

За да може да се събират целогодишно гуми там, а не само по време на кампании, площадката трябва да е отредена по реда на Закона за управление на отпадъците, което е различен регламент от този, който е възприела общинската администрация, а именно гуми да се събират само в определени дни. Докато не бъде определена площадка по Закона за управление на отпадъците, Общината няма да събира стари автомобилни гуми, каза още Живка Атанасова.

Радио Шумен припомня, че през септември на площадката до Колодрума стана голям пожар.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Глоби за нерегистрирани кучета

Акция за преброяване на домашните кучета започва в Община Велики Преслав, след като четириного нахапа дете на улицата в града. Кметът на Общината Янко Йорданов се обръща към местните жители с призив да си помогнат взаимно, за да бъде овладяна популацията на скитащите животни. Той настоява местните хора да се запознаят с Наредбата за придобиване..

публикувано на 03.06.20 в 14:57

Нова волиера за птиците

Ремонтните дейности по зоокъта в парк "Кьошковете" в Шумен продължават. Волиерата за птиците е вече готова, но обитатели в нея все още няма. Това показа проверка на Радио Шумен. Работи се и по бъдещите клетки, които ще се намират на мястото на тази, в която бе павианът Шмоко. Според работниците, дейностите ще продължат още месец – месец и..

публикувано на 03.06.20 в 14:43
Шуменски окръжен съд

Историята на един символ

Съдебната палата е една от най-красивите и внушителни сгради в Шумен, тя е един от символите на града. Строежът й е започнал през 1905 г. и е завършен през 1925 г. От 1931 г. е собственост на Министерството на правосъдието и в нея се помещава Окръжен съд – Шумен до 1944 г., когато е сменено предназначението, а съдът е изместен в друга сграда на..

публикувано на 03.06.20 в 13:45

Деца рисуваха природата

Над 320 творби участваха в 25-тото издание на Националния конкурс за детско творчество „Природата - моето вдъхновение“. В надпреварата, организирана от дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“,  учениците представиха рисунки, приложни творби, презентации, стихове и разкази по темата. Най-масово участваха учениците от разградската..

публикувано на 03.06.20 в 13:23

Спецакция в Каолиново

Полицейска операция по противодействие на битовата престъпност и контрол по движение по пътищата се провежда в Каолиново. Полицейски служители от Районното управление и от сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР - Шумен извършват проверки на хора от криминалния контингент, проверяват се адреси в града и кварталите "Кус" и "Боймир"...

публикувано на 03.06.20 в 13:15
Язовир

Тревога за водата в Шумен и Търговище

Малко над 37% е наличният полезен обем в язовир "Тича", а 49,96% е процентът на запълване от общия обем, съобщават от МОСВ. Данните са към 29 май. Постъпващият в язовира приток продължава да бъде значително по-малък от разхода, поради което ползването от язовира е редуцирано, като заявките на водоснабдителните дружества са намалени - з а ВиК -..

публикувано на 03.06.20 в 12:52
Шуменски окръжен съд

Задържан съдебен заседател

23-годишният Симеон П. е задържан до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура в Шумен. Мъжът е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Лоди за кражба и неправомерно използване на чужда кредитна карта. След задържането му на 2 юни в полицията в Шумен, се оказало, че 23-годишният мъж е съдебен заседател, за..

публикувано на 03.06.20 в 12:25