Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Желязната лейди на прехода

Снимка: dsb.bg

„За 30 години България постигна не малко, но е важно да го запазим и надграждаме“.  Това каза за Радио Шумен проф. Екатерина Михайлова - един от знаковите политици на прехода, два мандата заместник-председател на Народното събрание.

„Постигнахме няколко неща от кардинално значение за България - членство в Европейския съюз, членство в НАТО, българските граждани могат да се отнасят към съда в Стасбург за защита на своите права, възстановени бяха имената и имотите на българските граждани от турски произход“, посочи проф. Михайлова.

В момента проф. Екатерина Михайлова е преподавател в НБУ по конституционно право и нормотворчество.

С нея разговаря Мина Денева.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоп на дрогата!

Заедно срещу дрогата

Намалява възрастовата граница на хората, зависими от наркотици. Статистиката сочи, че България е шеста в света по употреба на екстази след Австралия, Нова Зеландия, Шотландия, Нидерландия, Англия и Уелс. Тази година Разград е домакин на национална конференция по проблемите на превенцията на употребата и злоупотребата с наркотични вещества...

публикувано на 30.09.20 в 09:45

Прегледи за сърдечно здраве

Покана за безплатни прегледи за сърдечно-съдови заболявания получиха днес десетки шуменци. В Световния ден на сърцето те се включиха в здравна анкета. Кампанията е на Специализираната кардиологична болница в Шумен и на Медицинския филиал в града. Превенцията на сърдечно-съдовите заболявания е в основата на Световния ден на сърцето, каза Снежана..

публикувано на 29.09.20 в 14:55
Трио Владигерови в Шумен

Три поколения Владигерови

На 14,15 и 16 септември във Велики Преслав, Шумен и София концерти изнесоха Екатерина, Константин и Александър Владигерови. В Шумен музикалното събитие събра почитателите на класическата и джаз музика в пространството пред НЧ "Добри Войников 1856".  Александър Владигеров си спомни и сподели с публиката, че точно в това читалище преди години Панчо и..

публикувано на 29.09.20 в 11:30

За светлописеца Марк Маркарян

Марк Маркарян е име емблема за Шумен и не само. Повече от век след раждането му едва ли има негов съгражданин, който да не е чувал за забележителния фотограф-художник. Днес се навършват 110 години от рождението на личността, запечатала по великолепен начин историята на града и красотите на България. Фотографията за фамилията Маркарян е повече..

публикувано на 26.09.20 в 14:37

Младежи с бизнес идеи

Младежко състезание по предприемачество противопоставя бизнес идеи на ученици и студенти в Шумен. Участниците имат по 10 минути, за да представят своите проекти. В звездното журито е телевизионният продуцент Магърдич Халваджиян , а домакин на събитието е камерната зала на шуменския театър. С подробностите Стоян Стоянов.

публикувано на 25.09.20 в 15:06

Опашки за учебници

10 дни след началото на учебната година, а опашките пред борсите за учебници в Шумен продължават да се вият. Проверка на Радио Шумен показа, че учебниците на някои издателства все още не са налични на книжния пазар. Затова учениците, особено в по-горните класове, търсят други варианти. Още по темата чуйте в репортажа на Бесте Сабри.

публикувано на 25.09.20 в 10:07

Момчил Цонев - човекът, който вярва в добрите българи

Един от десетте финалисти в националната кампания на Българското национално радио „Будител на годината 2020“ е Момчил Цонев. Той е създател на общностната медия за доброто „Добрите българи” dobrite.bg, на сайта „Сторник” stornik.org за поселищна история, генеалогия, езикознание и етнография, на фестивала за улични изкуства 6Fest с издания в Габрово и..

публикувано на 24.09.20 в 12:18