Здраве на вересия

Снимка: Pixabay

"Цената на услугата в лекарския кабинет се формира от всички разходи, необходими за поддържането му. Все пак има смисъл от въвеждането на такса от 1 лев за преглед на децата, защото би подействало регулиращо на потока от пациенти“. Това коментира за Радио Шумен общопрактикуващият  лекар д-р Димитър Петров от търговищкото село Дралфа във връзка с проекта за Национален рамков договор.

От близо 20 години той обслужва 8 търговищки села, а практиката му е от над 2000 пациенти, които не връща, дори да нямат пари за потребителска такса. Вересиите записва в тефтер.

"Няма желаещи да заемат свободните от години лекарски практики в Търговищко и няма кого да потърся за заместник", коментира д-р Петров във връзка с отпадането на 24-часовото разположение на джипитата. „Това е бутафорно, защото в Търговищко има незаети от 16 години лекарски практики. Намаляват лекарите, намаляват и медицинските специалисти“, каза още д-р Петров. Той е носител на наградата „Лекар на годината“.

С д-р Димитър Петров разговаря Мина Денева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Ешкенази на шуменска сцена

„Харизматичен и вълнуващ“, „енергичен и интелигентен“, диригент, който работи с пълна увереност и проницателност – такива са суперлативите за Максим Ешкенази в американската преса. Музикантът от години живее в Лос Анджелис и е втори диригент на Оркестър Pacific Symphony в САЩ. Диригентът е чест гост на най-големите оркестри и в България, включително и на..

публикувано на 05.12.19 в 09:42

Бонус-малус - бонус за застрахователите и малус за шофьорите

В ход е общественото обсъждане на проекта за така наречената система „бонус-малус”. Комисията за финансов надзор публикува проекта на документа, който обаче предизвика неодобрение и повдигна още повече въпроси около системата.Законопроектът за въвеждането на "бонус-малус" предвижда пpи oпpeдeлянeтo нa бaзoвaтa зacтpaxoвaтeлнa пpeмия вcяĸa ĸoмпaния да..

публикувано на 04.12.19 в 12:33

Да помогнем на Лидия!

44-годишната Лидия Лечева - Господинова от Русе е болна от множествена склероза. Заболяването прогресира бързо. Надежда за подобряване на състоянието й дава  лечение в Москва , което струва 45 000 евро, а с допълнителните разноски по пътуването и престоя там и задължителната последваща рехабилитация сумата, която е нужна, достига и дори..

публикувано на 04.12.19 в 09:37

Учебник по английски за незрящи

Адаптираха учебник по английски език за ученици с увредено зрение.  Идеята е на Кристина Димитрова, която работи в Центъра за рехабилитация и социална интеграция в Добрич. Учебникът, по който все още се работи и излиза на части, е предназначен за ученици с увредено зрение от 7 клас, но може да се ползва и от други, изучаващи английски език със..

публикувано на 04.12.19 в 09:23

Открито за най-съкровеното тайнство

Открито за най-съкровеното човешко тайнство – зачатието, говорихме в предаването "Часът на репортера" по Радио Шумен на 3 декември. След като развихме темата за донорството на органи, навлязохме и в тази, за донорството на генетичен материал. Доброволното и безвъзмездното даряване на яйцеклетки и сперматозоиди. Чуйте разговорите с трима от..

публикувано на 03.12.19 в 15:35

"Дари с добро" търси добрите хора

„Дари с добро“ е кампанията, чрез която се събират средства за създаването на специализиран ресурсен кабинет за деца със специфични образователни потребности в училището „Паисий Хилендарски“ в разградското село Езерче. В усилията на училищното ръководство да бъде открит такъв кабинет се включват и всички ученици, които подготвят благотворителен..

публикувано на 03.12.19 в 11:33

Професия военен моряк

„Да поговорим за военните моряци“ е темата на третия пореден публичен разговор, който организират Военното окръжие в Шумен и Радио Шумен.   Публиката ще има възможност да чуе полезни и любопитни факти за професията от старши лейтенант Веселин Атанасов – асистент в катедра „Електроника“,  факултет „Навигационен“ на Висшето военоморско училище „Н...

публикувано на 02.12.19 в 15:50