Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-хубава влакова снимка

Снимка: БГНЕС

Европейски железопътен фотографски конкурс организира Общността на европейските железници и инфраструктурни компании (CER) Целта му е да стимулира творческото мислене на пътуващите с влак и да разпространи позитивния имидж на железниците в Европа. От изпратените фотографии ще бъдат отличени 12 снимки, подчертававащи темата „Към мобилността с ниски емисии: нека пътуваме из Европа с влак!”, които ще бъдат представени на Европейските железопътни награди.

Желаещите да участват в конкурса могат да изпращат своите фотографии на официалната интернет страница на CER на следния електронен адрес: http://www.cer.be/forms/railway-photography-contest. На този адрес участниците трябва да попълнят регистационна форма за конкурса, а за всяка от снимките е необходимо да бъдат посочени дата и място на заснемане.

Фотографиите на печелившите участници ще бъдат публикувани на официалната интернет страница  на CER (http://www.cer.be/) с посочени имена на фотографите и техните държави, като отличените в съревнованието ще получат парични награди.

В последните две издания на конкурса сред отличените фотографии бяха избрани и български участници. Това е и едно от доказателствата, че при активно участие шансовете на родните представители да бъдат избрани сред най-добрите 12 се увеличават предвид уникалните кадри, които биха могли да предоставят.

Участниците в конкурса трябва да се съобразят със следните условия:

В състезанието се приемат до пет фотографии, които са направени само в страните-членки на Европейския съюз и Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария, Турция и Украйна;

За участие в конкурса ще бъдат приемани снимки с висока резолюция (с ширина поне 1600 пиксела), като препоръчителен е хоризонтален формат;

Допуснатите снимки не трябва да изобразяват конкретно разпознаваеми влакове и търговски компании;

Необходимо изискване към участниците, е да притежават всички права върху представените фотографии, като гарантират, че те са техен оригинален труд, който не нарушава нечие авторско право;

При снимки, на които присъства разпознаваемо човешко лице, се изисква специалното писмено разрешение на заснетия. Получаването на разрешение е задължение на участника в конкурса, а разрешението се представя в случай, че снимката бъде наградена.

Общността на европейските железници и инфраструктурни компании (CER) е създадена през 1988 г. CER представлява интересите на своите членове пред Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на министрите на ЕС, както и пред други институции, формиращи европейската политика за железопътния транспорт. Основните цели на CER са защита на интересите на железопътните компании-членки и приоритетно развитие на жп транспорта в Европа, като един от най-сигурните и екологични видове транспорт.

Към настоящият момент в Общността членуват оператори и инфраструктурни управители от страните-членки на ЕС. „Холдинг БДЖ” ЕАД е пълноправен член на CER и участва в дейността на Общността.

Припомняме, че крайният срок за изпращане на снимките е 30 ноември 2019 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спад на престъпността във Върбица

Спад на извършените престъпления се наблюдава в община Върбица. Заявителските материали през 2022 г. са били 132, а през миналата година - 96. Образуваните досъдебни производства от 97 намаляват до 61. Това беше отчетено днес по време на дискусия във Върбица, където к метът на Общината инж. Мердин Байрям посрещна ръководството на ОДМВР- Шумен, всички..

публикувано на 19.04.24 в 13:39
Даниел Митов

Митов отказа да е министър

Даниел Митов отказва предложението на служебния премиер Димитър Главчев да заеме поста министър на външните работи.  "Отговорността е на президента Румен Радев. Външният министър си е негов и той носи в момента цялата отговорност. Главчев направи предложение и то не беше прието от президента. От тук нататък отговорността е на президента и на ПП-ДБ",..

публикувано на 19.04.24 в 11:41

Блъснаха пияна пешеходка

Пешеходка на 27 години била ударена от лек автомобил в Силистра. За късмет жената пострадала леко, а когато пътни полицаи пристигнали и тествали участниците в произшествието, установили и причините за инцидента.  Оказало се, че пешеходката е употребила алкохол. 2,51 промила в издишания въздух отчел дрегерът, а пробата на шофьора била отрицателна...

публикувано на 19.04.24 в 11:28

Горя жилище, спасиха три

Пожар лумна в апартамент на ул.“Патриарх Евтимий“ в Нови пазар. Сигнал за пламъците бил подаден към 06:22 часа вчера, съобщават от ОДМВР Шумен. Към адреса бил насочен противопожарен екип и на място огнеборците заварили да гори апартамент на пети етаж. Пламъците били в една от стаите.  Унищожени са мебели, имущество, техника, хранителни продукти и..

публикувано на 19.04.24 в 11:12

Вдигат заплатите на военните

С пълно единодушие от 195 гласа "за" Народното събрание повиши с 30% заплатите на военните и ги обвърза със средното възнаграждение в страната.  Общо 520 млн. лв. ще са нужни за увеличението на заплатите. То ще влезе в сила от 1 януари следващата година, тъй като средствата не са разчетени в настоящия бюджет. "В момента, с увеличението, което..

публикувано на 19.04.24 в 10:12

Кражба на ток

"Рационализатор" от Шумен, който осъществил неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа, беше уличен от техници на електроразпределителното дружество.  Вчера била извършена съвместна проверка с полицаи на  бул. “Ришки проход“ в Шумен.  Служители на енергото и екип на РУ - Шумен установили, че незаконното прикачване е осъществено с помощта на..

публикувано на 19.04.24 в 10:06

Шофьор на камион пак пийнал

Шофьор на товарен автомобил, който вече бил съден за шофиране с алкохол, пак беше засечен в подобно състояние, съобщават от ОДМВР Шумен.  Около 12 часа вчера полицаи спрели за проверка на ул. “Индустриална“ в Шумен товарен автомобил "Фолксваген Транспортер" с шуменска регистрация. Зад волана бил 50-годишен шуменец.  Тестът с дрегер отчел 0,79 промила в..

публикувано на 19.04.24 в 09:58