Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Щедрият вторник

Професионална земеделска гимназия „Добруджа”
Снимка: pzg-dobrudja.bg

От тази седмица 30 български училища обявиха, че набират дарения за свои училищни проекти като част от инициативата „Щедрият вторник“. Това е празник на дарителството и щедростта и тази година той ще бъде на 3 декември. Пет от училищните проекти, включени в „Щедрият вторник“, са на учебни заведения от Североизтока:

„Лаборатория за рециклиране“ на Земеделската гимназия в Силистра,

„Дари с добро“ на Основното училище в село Езерче,

„Подкрепете младите таланти“ на Математическата гимназия в Русе,

„Мисия „Модерна библиотека“ на Основното училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в дуловското село Правда,

„Детска площадка“ в двора на Основното училище в село Камбурово, община Омуртаг.

Какво представлява инициативата „Щедрият вторник“? Какво общо имат училищните проекти с нея? Как могат да бъдат подкрепени въпросните проекти?

Тези и още въпроси зададе Росица Арабаджиева на Людмила Александрова, директор на програми за неправителствени организации във фондация BCause – фондацията, която е българският партньор на инициативата.

Ако вече сте заинтригувани и обмисляте възможността да помогнете, ще кажем, че дарителската кампания „Щедрият вторник“ официално продължава до 3 декември, но 10-тина дни след това каузите все още ще приемат дарения.
На 13 декември от фондация BCause ще обявят какво успяха да постигнат училищата тази година. „Разбира се, тези от тях, които искат да продължат и да организират дарителски кампании, ще могат да останат в платформата и да продължат да събират средства по този начин“ – каза още Людмила Александрова от фондация BCause.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маратон за нови книги

В Силистра ще бягат благотворително за нови книги. В неделя - на 22 май-  ще се проведе 5- тото издание на Благотворителния маратон "Чрез спорт към знание", а Силистра е първият град, в който е стартирала инициативата, уточнява организаторът на събитието Александър Тодоров. Благотворителният маратон започва в 9 часа в Дунавската градина,..

публикувано на 21.05.22 в 13:00
Пречиствателна станция за питейни води - Шумен

Архив

Пречиствателната станция на финала

Има известно изоставане в строителството на пречиствателната станция за питейни води край Шумен. Според предварителните графици, тя трябваше да е готова през април. Въпреки изоставането обаче, се очаква до юли строително-монтажните работи да приключат. След това ще започне монтажът на оборудването, за част от което също има забавяне в сроковете..

публикувано на 20.05.22 в 15:35

Политическите ефекти от мерките

През седмицата бяха анонсирани антикризисните социални мерки, които управляващата коалиция ще реализира във второто полугодие, след актуализация на бюджета на страната. Припомняме, че нулева ставка на ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата са част от мерките в..

публикувано на 20.05.22 в 12:05

Възродиха цяло Хитрино

И последната сграда бе възстановена в Хитрино след трагедията на 10 декември 2016 г. , когато товарен влак с 26 цистерни с полипропилен дерайлира в селото и предизвика взрив, при който бяха разрушени десетки къщи, загинаха 7 души и 29 бяха ранени. Шест години по-късно беше открита обновената сграда на читалището. Там за първи път след толкова години..

публикувано на 19.05.22 в 15:34

Болестта като дар

С благотворителна кауза  ще бъде представена днес в Разград книгата „Болестта като Дар - Пътуването“ на Милена Иванова. Средствата от продажбата ще бъдат дарени за лечението на 17-годишния Мартин Христов от Разград. Футболният талант е диагностициран с рядък вид тумор на гръбнака, а за лечението му в Истанбул са нужни 134 000 евро ...

публикувано на 19.05.22 в 08:42

Монети от царско време

Колекция от монети от Княжество и Царство България представи дуловчанинът Николай Ников. Като всеки събирач на ценности от миналото се запалил като съвсем малък. Бил на 6 години, когато при едно от гостуванията при чичо си видял неговата колекция. Много се запалил по хобито на чичо си и вече 30 години търси най-добрите екземпляри от парите след..

публикувано на 19.05.22 в 08:31
Румен Гълъбинов

Мерките - навременни или закъснели?

„Очаквано беше антикризисните мерки да са в посока подкрепа на най-уязвимите групи от населението, включително хората с най-ниски доходи и пенсионерите“. Това заяви в ефира за Радио Шумен икономистът Румен Гълъбинов. Друго предложение е да се намали ДДС за основните хранителни стоки, които влизат в малката потребителска кошница, заяви той...

публикувано на 18.05.22 в 14:17