Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пенсионери на бунт

7
Снимка: Радио Шумен

От 27 ноември започват стъпаловидни протести на пенсионерите в цялата страна с искане за преизчисляване на пенсиите. Всеки регион  ще избере  дата и място за протест в съответния областен град. Това бе решено на национална кръгла маса в Шумен. 

„Планираме протестите да бъдат преди окончателното гласуване на бюджет 2020. Предлагаме базата за преизчисление на пенсиите да бъде средният доход от 2018 година“, поясни председателят на Сдружение „Съюз на пенсионерите 2014“ Анка Янкова.

“Искаме достоен живот за хората от третата възраст и да няма изкуствено противопоставяне между пенсионерите и работещите българи“, уточни тя. Председателят на Федерацията на българските пенсионери Стефан Груев поясни, че предстои дискусия в Бургас, в която ще участват икономисти и  експерти в други области от третата възраст, които са разработили конкретни предложения за механизма за преизчисляване на пенсиите. Приета бе и декларация, която ще бъде изпратена до Народното събрание, до министър-председателя Бойко Борисов, до президента Румен Радев, до омбудсмана на Република България, както и до президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

В националната кръгла маса в Шумен участваха представители на пенсионерски сдружения от областите Шумен, Русе, Бургас, Варна, Велико Търново и София.  Поканата за участие в дискусията уважиха д-р Емилия Станчева - директор на Териториалното поделение на НОИ в Шумен и общественият посредник Иван Капралов.

Близо  2.3 милиона са пенсионерите в България. Над 1.3 милиона са с пенсии до 130 евро. 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шестима загубиха битката с COVID-19

152 са пациентите настанени към момента в шуменската болница. 125 от тях са с положителни проби, заяви д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. 7 души са настанени в интензивното отделение, всички те са интубирани. До 13 ч. днес в болницата с коронавирус са приети трима души, изписан е един пациент. Вчера и днес са починали 6 души с COVID-19. Те са..

публикувано на 16.10.21 в 14:01

Тон и половина капачки за втора детска линейка събраха в Шумен

Тон и половина пластмасови капачки събраха за около час шуменци като част от кампанията „Капачки за бъдеще“. Целта на инициативата, в която се включи и Радио Шумен, е да се закупи втора линейка за най-малките пациенти в страната. "Все повече навици се изграждат в децата и възрастните хора за разделно събиране на капачките и въпреки лошото време..

обновено на 16.10.21 в 13:45
Шуменски университет

Студентите минават онлайн

Към обучение в електронна среда преминават от понеделник (18 октомври) всички студенти на Шуменския университет. В заповедта на ректора проф. Георги Колев се казва, че промяната в организацията на учебния процес се въвежда във връзка с извънредната епидемична обстановка в страната и мерките срещу разпространението на COVID-19 ...

публикувано на 15.10.21 в 15:34

Хем ги няма, хем са скъпи

Недостиг на дърва за огрев има в Шуменско, показа проверка на Радио Шумен в няколко обекта. В една от борсите в града има неголеми количества липа, която не е от най-предпочитаните видове. Направен е списък с чакащи от Разград, Велики Преслав и други райони от Североизтока, съобщи управителят на фирмата, който пожела да остане анонимен...

публикувано на 15.10.21 в 14:16

Откриват Детски здравен център

Първият в страната Детски център за профилактика на здравето, изграден с помощта на спонсори и Община Шумен, в ДГ "Братя Грим", ще отвори врати от началото на следващата седмица. Откриването е на 18 октомври (понеделник), от 11.00 часа, в двора на корпус Б в детската градина. В центъра има солна стая, комбинирана инфрачервена и билкова..

публикувано на 15.10.21 в 11:28

Награди за най-добрите

Победителите в конкурса за рисунка „Горите и земите на орела“ вече са ясни. Той се организира от Изпълнителната агенция по горите, Българското дружество за защита на птиците и Североизточното държавно предприятие. На първо място във възрастовата група 1 – 4 клас се класира Ангела Иванова от София. В категорията на средношколците победител е..

публикувано на 15.10.21 в 10:38

Зелени коридори през уикенда

„З елени коридори“ за поставяне на ваксини срещу COVID-19 организира и тази събота и неделя /16.10-17.10/ РЗИ-Шумен . Пунктът се намира в Медицинския център „Св. Иван Рилски“ /източния вход на Старата поликлиника/ и ще работи от 9 до 14 ч. Имунизациите ще се правят с всички налични ваксини в РЗИ-Шумен на „Пфайзер“ „Модерна“ и „Янсен“...

публикувано на 15.10.21 в 10:18