Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дълбините на древността

Романа си „Дълбините на древността“ ще представи Румяна Халачева днес от 18 часа в шуменската регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“. На страниците оживяват знакови личности от дълбока древност до наши дни, въпреки че главната героиня е съвременна жена. Чрез нейния живот авторката преплита най-важните моменти от българската история и проследява изгубения български дух и пътищата за неговото преоткриване и възраждане. Румяна Халачева е икономист по образование, заемала е ръководни длъжности в български и чуждестранни фирми, има успешен бизнес, а „Дълбините на древността“ е първата ѝ книга. Тя твърди че в романа почти няма измислени случки. Измислена е само общата история и смята, че „Сплотеният дух и общата цел правят един народ силен и успяващ.“

ВИЖТЕ ОЩЕ
Драматичен театър

"Рожден ден" и награди

Спектакълът „Рожден ден“ ще се играе премиерно в Русе на 31 октомври от 19:00 ч. Той е реализиран от режисьора Веселин Петров в Драматичния театър „Сава Огнянов“. Представлението е в края на програмата на Националният конкурс „Слави Шкаров“. Припомняме, че през миналата година Веселин Петров бе отличен във форума за "Хляб в джоба", осъществен в..

публикувано на 31.10.20 в 04:00

Съкровища в музея

Скъпоценните камъни на огърлицата от Преславското златно съкровище са акцент в изложбата, която се открива тази вечер в археологически музей "Велики Преслав". Тя е озаглавена „Съкровищата на земята и човека“ и е подредена съвместно с Националния музей „Земята и хората”. Експозицията съдържа артефакти от естествени скъпоценни камъни, самородно злато..

публикувано на 29.10.20 в 10:42

С багрите на есента

Художествена изложба „С багрите на есента“ подредиха ученици от различни класове в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” във Велики Преслав. ,,Идеята възникна в началото на учебната година, когато часовете по изобразително изкуство се провеждаха на открито в двора на училището. Така децата имаха възможност да подберат различни природни..

публикувано на 27.10.20 в 11:15
Част от корицата на книгата „Патиланско царство“ от Ран Босилек

"Патиланско царство" на сцената

В Драматично-кукления театър в Силистра премиера на спектакъла „Патиланско царство“, по едноименната книга на Ран Босилек, имаше тази вечер. Предстои децата в редица училища да се срещнат с най-новото заглавие в афиша, подготвено от режисьора Невена Митева. Хореографията е на Стефан Станчев. 7 актьори от трупата на театъра участват на сцената. Ролята..

публикувано на 23.10.20 в 19:30

TEDx в Русе

TEDx форматът е добре познат на всички, които следят интересни лекции, оратори и тези в youtube. Той обаче дава възможност и за среща на живо с успели професионалисти от различни браншове. Това се случва на специални TED събития, които се провеждат в големите градове. Някои от тях обаче през 2020 година бяха отложени заради пандемията от COVID-19. Сред..

публикувано на 23.10.20 в 17:01

Капанският ансамбъл с 55 концерта

Съставът на Капанския ансамбъл трябва да заработи като екип, заяви за Радио Шумен новоизбраният директор на формацията Светослав Стойчев. 28-годишният специалист по мениджмънт спечели конкурса за ръководител на ансамбъла преди дни. През май част от изпълнителите заплашиха с безсрочен протест заради назначаването на Кънчо Върбанов за..

публикувано на 21.10.20 в 14:39

За първия български оркестър

Повече от година, след като диригентът Калина Василева представи първо във Варна своята книга „Оркестровото дело в Шумен“, днес ще бъде премиерата ѝ в града, където е създаден първият оркестър в България. Заедно с изданието в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ ще бъде показана изложбата, която разказва за формирането и развитието на..

публикувано на 21.10.20 в 11:22