Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дълбините на древността

Романа си „Дълбините на древността“ ще представи Румяна Халачева днес от 18 часа в шуменската регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“. На страниците оживяват знакови личности от дълбока древност до наши дни, въпреки че главната героиня е съвременна жена. Чрез нейния живот авторката преплита най-важните моменти от българската история и проследява изгубения български дух и пътищата за неговото преоткриване и възраждане. Румяна Халачева е икономист по образование, заемала е ръководни длъжности в български и чуждестранни фирми, има успешен бизнес, а „Дълбините на древността“ е първата ѝ книга. Тя твърди че в романа почти няма измислени случки. Измислена е само общата история и смята, че „Сплотеният дух и общата цел правят един народ силен и успяващ.“

ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансова подкрепа за театралите

По една минимална заплата заедно с осигуровките ще бъде осигурена за свободните артисти за времето на извънредното положение плюс месец след това. Това каза на извънреден брифинг днес министърът на културата Боил Банов. "Това не е социална помощ, а е грижа в една тежка ситуация. Разработваме и механизми след извънредното положение и месец..

публикувано на 10.04.20 в 10:00

Истории от порцелан

Изложбата „Истории от порцелан. Образи от Великото херцогство Люксембург“ е подредена в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей в Русе. Новата експозиция представя част от колекция сувенирни порцеланови чинии, произведени от компанията Vileroy & Boch (V&B) във фабриката й в Люксембург. Представените артефакти впечатляват с..

публикувано на 09.04.20 в 16:54

Операта ви кани в интернет

Държавната опера в Русе предлага на своята публика 12 спектакли и концерти, които могат да се гледат онлайн. Линковете с постановките ще бъдат активирани на Фейсбук страницата и в YouTube – канала на културния институт. Днес - 9 април, е пусната връзка към постановката „Дон Карлос“, съобщи директорът на операта в крайдунавския град Иван Кюркчиев...

публикувано на 09.04.20 в 15:50

Отиде си актьорът Вълчо Камарашев

На 82-годишна възраст ни напусна големият български актьор Вълчо Камарашев, съобщават от Съюза на артистите в България.  Любимец на няколко поколения, Вълчо Камарашев е от онези български актьори, които нямат нужда от представяне. Бай Вълчо, както го наричаха колегите и приятелите, е един от любимите актьори на поколения българи. Чувството за..

публикувано на 09.04.20 в 12:59
Къща-музей

Конкурс - на изпитание

„Провеждането на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература онлайн ще бъде изпитание“. Това заяви за Радио Шумен председателят на журито проф. Здравко Митков. Според него живата човешка интерпретация притежава няколко форми на въздействие върху публиката. Видеоклиповете на участниците в Националния конкурс за..

публикувано на 09.04.20 в 10:30

Влюбване в диктатора

Под печат е книгата "Влюбване в диктатора", написана от родения в Разград поет и преподавател в Нов български университет Пламен Дойнов. Авторът е литературен историк, редактор на "Литературен вестник". Пише и драматургия. След книгата „Балът на тираните“ "Влюбване в диктатора" е второто издание с нова политическа поезия на Пламен Дойнов...

публикувано на 07.04.20 в 15:44

Класическата музика в България онлайн

Музикалните културни институти в България обединяват усилията си в обща програма на своето онлайн присъствие по време на извънредното положение. Подготвена е богата ежедневна програма, която да ви създаде усещането, че може да сте на концерт, докато сте у дома.  Организатори споделят и мотивите си за инициативата:    Обединява ни вярата и..

публикувано на 06.04.20 в 18:48