Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добра болница

МБАЛ - Велики Преслав
Снимка: Радио Шумен

Кои са добрите болници у нас и как хората да изберат къде да се лекуват ще показва специален сайт. Той е създаден от пациентски организации в България.

Порталът goodhospital.bg ще класира лечебните заведения по 10 критерия и ако дадена болница отговаря на всички тях, ще получава сертификат „Добра болница“. Сайтът вече работи. Информацията в него е базова и е от регистъра на Министерството на здравеопазването.

Изпратени са писма до ръководствата на болниците, в които те са поканени да актуализират остарявалата информация и да обогатят уеб сайтовете си с данни, важни за пациентите. Показателите, по които пациентите ще пишат оценка, са: информирано съгласие, чистота и удобства, здравни грижи, резултат от лечението и дали биха препоръчали дадената клиника на свои близки.

Това поясни Боряна Ботева от Сдружението за развитие на българското здравеопазване. С нея разговаря  Мина Денева.

Чуйте интервюто.ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволки на ковид фронта

Две медицински сестри от Шумен са сред доброволките в COVID секторите. Здравните специалисти от детските ясли и градини също влизат в болничните отделения, за да помогнат на медиците за справяне с новия коронавирус. Миглена Чобанова и Ваня Димитрова са медицински сестри по професия, но работят в детска ясла „Буратино“ в Шумен. Те са от доброволките,..

публикувано на 03.12.20 в 14:38

Пътят на доброто

Паметта на една от знаковите фигури на българското Възраждане честваме днес. На 3 декември се навършват 200 години от рождението на културния и просветен деятел Сава Доброплодни. Единственото училище у нас, което носи неговото име, се намира в Шумен и с гордост продължава традицията на своя патрон и през XXI в. Тържествата там започнаха още на 26..

публикувано на 03.12.20 в 09:05

БГ Коледа за Мартин от Шумен

14-годишният Мартин Недев от Шумен е едно от момчетата на Българската Коледа. Той има двустранна загуба на слуха, роден е така. И понеже здравословният проблем е бил открит късно, сега Мартин има нужда от непрекъсната индивидуална рехабилитация, със заплащането на която семейството му не може да се справи. Можем да помогнем обаче всички ние,..

публикувано на 02.12.20 в 16:53
Д-р Стоян Тодоров

Лекар с апел за помощ

Лекар от шуменската болница отправи чрез социалната мрежа призив към колегите си за подкрепа. Четирима медици от Първо вътрешно отделение на шуменската болница са заразени с коронавирус. Докато се излекуват, техните дежурства трябва да бъдат поети от други лекари. Затова д-р Стоян Тодоров апелира за помощ. По думите му, медиците са уморени,..

публикувано на 02.12.20 в 13:18
Кръводарителски център - Шумен

Как да стана дарител на плазма?

Трима   желаещи да дарят кръв за плазма отидоха в  Кръводарителския център при МБАЛ - Шумен днес предобед. Само един от тях е бил подходящ, съобщи началникът на Центъра д-р София Димова. Тя поясни, че шуменският Център по трансфузионна хематология няма право да извлича кръвна плазма чрез плазмафереза и не се събират пари за такава апаратура...

публикувано на 01.12.20 в 13:19

100 борчета вместо тържество

100 борови дръвчета засадиха в пространство край болницата в Исперих семейство Елнар и Бехчет Хамид от Китанчево. Това бе подарък, споделен с жителите на града, по повод 5-тата годишнина от сватбата им. Елнар е детска учителка в Исперих, а съпругът и е председател на клуб по борба в града „Осман Дуралиев“ и със собствен бизнес. Семейство са от 5..

публикувано на 01.12.20 в 12:18

Затворени детски таланти

Залите за танци и занимания с талантливи деца са затворени вече втори месец и за втори път през тази година. Албена Рахнева - собственик на Агенция за таланти „Фаворит“ се опитва да запази здравето и мотивацията и да доразвива таланта на децата в условията на изолация и дистанция.  С Албена Рахнева разговаря Мина Денева.

публикувано на 01.12.20 в 10:16