Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

10 милиона за бъдещите учители

4
Снимка: Шуменски университет

Нова национална програма за висшето образование ще бъде въведена догодина. Тя ще бъде финансирана с 10 млн. лв. Това съобщи на работна среща в Шуменския университет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Средствата ще се дават на висшите училища, ако променят учебните програми на бъдещите учители да преподават по иновативен начин, да са креативни, да увличат учениците към науката. Шуменският университет е третият в страната след София и Пловдив, където се провежда среща, озаглавена „Възможности и предизвикателства при подготовката на учители във висшите училища“. Тя е част от политиката на просветното министерство за възраждане престижа на учителската професия и превръщането й в привлекателна за младите хора в условията на модерно дигитално общество.

Министър Красимир Вълчев заяви още, че ще бъде увеличен коефициентът за финансиране на обучението по педагогика от 1,25 на 1,6. Ще бъдат отпускани и стипендии за онези студенти, които са с най-добри резултати от държавния зрелостен изпит по български език и литература и са избрали да станат учители.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Осмарските баш винари

Свещеникът на село Осмар Пламен Марчев спечели две от четирите награди на традиционните винени дегустации в селото. Бялото вино на отец Пламен и червеният пелин бяха отличени от професионално жури с две първи награди. Осмарският  ловджия Драгомир Балтов взе приза „Баш винар” с домашното си червено вино от мерло и още пет сорта..

публикувано на 26.01.20 в 10:06

Слънчева и топла неделя

Над по-голямата част от района през деня ще е предимно слънчево. Привечер от югозапад ще започне да се заоблачава. Ще духа слаб вятър сутринта от западна четвърт, а следобед ще се преориентира от югоизток. Преобладаващите максимални температури ще са между 8 и 13 градуса, за района на Шумен около 13 градуса.

публикувано на 26.01.20 в 07:24

Тенисисти събраха 1550 лв. за малкия Ангел

1550 лв. бяха събрани по време на благотворителен детски турнир по тенис в Шумен. Парите ще отидат за едногодишния Ангел Петров , който има нужда от продължителна рехабилитация в чужбина. Организатор на състезанието е тенис клуб „Шуменец“. Срещите се играха в спортната зала на военното училище в града. Младите тенисисти подкрепиха..

публикувано на 25.01.20 в 14:59

Българското национално радио на 85 години

Българското национално радио навърши 85 години. На 25 януари 1935 година Цар Борис III подписва указ, с който осъществяваното дотогава на обществени начала радиоразпръскване става държавна собственост. По традиция годишнината се чества с тържествена церемония, на която биват връчвани и годишните награди на БНР "Сирак Скитник" - по..

публикувано на 25.01.20 в 08:38

Слънчева събота

Термометърът тази сутрин в Шумен показва минус 6 градуса, в Русе минус 4, в Търговище минус 3, в Разград - 0 и в Силистра - 1 градус. И днес времето ще е слънчево, ще духа слаб вятър от югозапад. Преобладаващите максимални стойности ще са между 8 и 13 градуса, за Шумен около 13.

публикувано на 25.01.20 в 07:32

Допълнителна стипендия

Месечна стипендия в размер на 100 лв. ще получават студентите, които следват във важни за българската икономика направления като педагогическите, физическите, химическите и инженерните науки и които имат високи резултати на матурите след 12 клас. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Съгласно решение на Министерския съвет,..

публикувано на 24.01.20 в 14:10

Удължават срока за лов

До 16 февруари се удължава срокът за групов лов на дива свиня. Тази заповед на министъра на земеделието Десислава Танева предизвиква противоречиви реакции сред ловците. На 7 януари министърът на земеделието издаде заповед, с която груповият лов на дива свиня бе сертифициран до края на януари. Днес Танева е подписала нов документ, който удължава..

публикувано на 24.01.20 в 12:02