Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вдигнаха отново Младежката сфера

Представители на Младежкия общински съвет в Шумен, доброволци и служители на частни фирми се включиха в днешната акция за почистване и възстановяване на Младежката сфера. Успешно бяха събрани и отстранени счупени части от пейки, цигарени угарки и кутии, бутилки от бира и безалкохолни напитки, пострадали книги при последната вандалска проява, при която непоправими щети бяха нанесени и на пианото и телевизора там. 

Емил Личев, инициатор за създаване на Младежката сфера изрази вярата си, че "вандалските актове ще стават все по-редки в бъдеще".

Цветан Герасимов от Младежкия общински съвет в Шумен заяви, че през зимата Младежката сфера ще бъде затворена за посещения и запечатана, а през пролетта ще бъде отворена отново.

Чуйте репортажа на Антоний Димов, в който участниците в акцията отговарят на въпросите какво е извършено днес и какво предстои още да бъде направено в бъдеще.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансова подкрепа за театралите

По една минимална заплата заедно с осигуровките ще бъде осигурена за свободните артисти за времето на извънредното положение плюс месец след това. Това каза на извънреден брифинг днес министърът на културата Боил Банов. "Това не е социална помощ, а е грижа в една тежка ситуация. Разработваме и механизми след извънредното положение и месец..

публикувано на 10.04.20 в 10:00

Истории от порцелан

Изложбата „Истории от порцелан. Образи от Великото херцогство Люксембург“ е подредена в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей в Русе. Новата експозиция представя част от колекция сувенирни порцеланови чинии, произведени от компанията Vileroy & Boch (V&B) във фабриката й в Люксембург. Представените артефакти впечатляват с..

публикувано на 09.04.20 в 16:54

Операта ви кани в интернет

Държавната опера в Русе предлага на своята публика 12 спектакли и концерти, които могат да се гледат онлайн. Линковете с постановките ще бъдат активирани на Фейсбук страницата и в YouTube – канала на културния институт. Днес - 9 април, е пусната връзка към постановката „Дон Карлос“, съобщи директорът на операта в крайдунавския град Иван Кюркчиев...

публикувано на 09.04.20 в 15:50

Отиде си актьорът Вълчо Камарашев

На 82-годишна възраст ни напусна големият български актьор Вълчо Камарашев, съобщават от Съюза на артистите в България.  Любимец на няколко поколения, Вълчо Камарашев е от онези български актьори, които нямат нужда от представяне. Бай Вълчо, както го наричаха колегите и приятелите, е един от любимите актьори на поколения българи. Чувството за..

публикувано на 09.04.20 в 12:59
Къща-музей

Конкурс - на изпитание

„Провеждането на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература онлайн ще бъде изпитание“. Това заяви за Радио Шумен председателят на журито проф. Здравко Митков. Според него живата човешка интерпретация притежава няколко форми на въздействие върху публиката. Видеоклиповете на участниците в Националния конкурс за..

публикувано на 09.04.20 в 10:30

Влюбване в диктатора

Под печат е книгата "Влюбване в диктатора", написана от родения в Разград поет и преподавател в Нов български университет Пламен Дойнов. Авторът е литературен историк, редактор на "Литературен вестник". Пише и драматургия. След книгата „Балът на тираните“ "Влюбване в диктатора" е второто издание с нова политическа поезия на Пламен Дойнов...

публикувано на 07.04.20 в 15:44

Класическата музика в България онлайн

Музикалните културни институти в България обединяват усилията си в обща програма на своето онлайн присъствие по време на извънредното положение. Подготвена е богата ежедневна програма, която да ви създаде усещането, че може да сте на концерт, докато сте у дома.  Организатори споделят и мотивите си за инициативата:    Обединява ни вярата и..

публикувано на 06.04.20 в 18:48