Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

1000 подписа за достойни пенсии

7
Снимка: Радио Шумен

Подписката в подкрепа на пенсионерите от Шумен, които настояват за актуализация на пенсиите, ще бъде внесена в Народното събрание тази сряда. До този момент в нея са се подписали над 1000 души. Подписи продължават да се събират пред сградата на Областната администрация в Шумен, както и по пенсионерските клубове в града и останалите населени места в общината.

Възрастните хора настояват за преизчисляване на пенсиите преди окончателното гласуване на бюджета за следващата година. „Нашето искане е увеличението да е на базата на средния доход от 2018 година“ – уточни за Радио Шумен Спаска Иванова, секретар на общинския съюз на пенсионерите.

"11 години въобще не се е обръщало внимание на пенсиите. Единственият отговор, който получаваме, това е: "Няма пари". Но пари трябва да се намерят. Непрекъснато се говори, че брутният национален продукт расте, което означава, че пари има и за пенсионерите, и за болните деца, и за инвалидите. Оттук нататък ние непрекъснато ще протестираме, не всеки ден, но няма да спрем да си защитаваме правата", посочи тя.

Пенсионерите настояват още пенсии за старост да се изплащат от Министерството на труда и социалната политика, а не от Националния осигурителен институт.

На днешния протест пред Областната управа в Шумен се събраха близо 100 пенсионери.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

8 пациенти остават в реанимация

Съвсем лек спад на пациентите в COVID структурите се отчита в шуменската болница. Към обед в отделенията са настанени 223 души с доказана коронавирусна инфекция и други 30, които имат симптоми, но още чакат резултат от теста. През вчерашния ден са изписани 28 души – с 9 повече от приетите, а днес до обед са постъпили 6, други 5 са освободени. В..

публикувано на 10.04.21 в 13:17

Зелен коридор за „Модерна“

Зелен коридор за имунизиране на възрастни хора с РНК ваксината на „Модерна“ ще има днес (10 април) в Шумен. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция. Имунизационният кабинет на РЗИ на улица „Калоян“ № 1 ще работи от 10 ч. до 15 ч. Според Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 на този етап ваксината се поставя на хора над..

обновено на 10.04.21 в 08:28

Затоплянето продължава

От минус 2 до 2 градуса над нулата са температурите, измерени в 6 ч. тази сутрин в Североизточна България. Най-студено е било в Шумен, а най-топло – в Силистра. През деня над региона ще е предимно слънчево, ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от юг-югоизток.  Очакваните максимални температури са с два-три градуса по-високи от вчера – между..

публикувано на 10.04.21 в 07:52

Нови дръвчета в Дибич

Акция по залесяване организират в село Дибич тази събота, 10 април. Това съобщиха от общинската администрация в Шумен. Ще бъдат засадени 220 дръвчета на различни места в селото – на входа на населеното място, в централната част, около детските площадки и парковете. Дръвчетата са от видовете явор, дъб, шестил, бор, липа и..

публикувано на 09.04.21 в 16:34

Деца садиха дръвчета

Над 80 дървета бяха засадени днес в 13 детски градини в Русе. Инициативата, наречена „Не бъди дърво, засади такова“ е на Сдружение Лайънс клуб „Сексагинта приста“ с участието на децата от ЛЕО клуб. В акцията се включи агрономът д-р инж. Боян Богомилов, който разясни на най-малките правилата за отглеждане и съхранение на растенията. Дръвчета,..

публикувано на 09.04.21 в 12:39

На училище в Силистра

Всички ученици от 5 до 12 клас в Силистренска област тръгват присъствено на училище от 12 април. Това се отнася до учебните заведения, където паралелките са единствените във випуска, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Това означава, че малките училища ще бъдат изцяло на присъствени занятия. Сред тях са много..

публикувано на 09.04.21 в 11:32

Конкурс за великденски картички

Онлайн конкурс за най- красиво изработени великденски картички организира НЧ "Тодор Петков 1963" в Шумен. Надпреварата е за деца от 5 до 10-годишна възраст и е с награден фонд. Конкурсът ще се проведе от 12 до 16 април. Всички желаещи да се включат в конкурса трябва да изпратят име, адрес, телефон за връзка и снимка на великденската си..

публикувано на 09.04.21 в 10:21