1000 подписа за достойни пенсии

7
Снимка: Радио Шумен

Подписката в подкрепа на пенсионерите от Шумен, които настояват за актуализация на пенсиите, ще бъде внесена в Народното събрание тази сряда. До този момент в нея са се подписали над 1000 души. Подписи продължават да се събират пред сградата на Областната администрация в Шумен, както и по пенсионерските клубове в града и останалите населени места в общината.

Възрастните хора настояват за преизчисляване на пенсиите преди окончателното гласуване на бюджета за следващата година. „Нашето искане е увеличението да е на базата на средния доход от 2018 година“ – уточни за Радио Шумен Спаска Иванова, секретар на общинския съюз на пенсионерите.

"11 години въобще не се е обръщало внимание на пенсиите. Единственият отговор, който получаваме, това е: "Няма пари". Но пари трябва да се намерят. Непрекъснато се говори, че брутният национален продукт расте, което означава, че пари има и за пенсионерите, и за болните деца, и за инвалидите. Оттук нататък ние непрекъснато ще протестираме, не всеки ден, но няма да спрем да си защитаваме правата", посочи тя.

Пенсионерите настояват още пенсии за старост да се изплащат от Министерството на труда и социалната политика, а не от Националния осигурителен институт.

На днешния протест пред Областната управа в Шумен се събраха близо 100 пенсионери.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отворени врати в Езиковата

Ден на отворените врати обявява на 7 декември, в събота, Профилираната езикова гимназия „Никола Вапцаров“ в Шумен. Официалното му откриване ще бъде от 10 ч. сутринта с поднасяне на венци пред паметника на патрона в двора на гимназията, след което ще продължи с различни прояви – конкурси, изложба на рисунки и фотографии на ученици, спортни турнири,..

публикувано на 05.12.19 в 16:02

Затворен път заради ремонт

Във връзка със строително-ремонтни дейности на общинската пътна мрежа в частта от околовръстния път до разклона за село Васил Друмев, се въвежда временен режим със спиране на движението в участъка от км. 19 до км. 23 от пътя. Ограничението важи за периода от 6 до 20 декември включително. За обходен маршрут ще се използва път I-7 през..

публикувано на 05.12.19 в 15:47

Нарушено водоподаване

Селата Косово и Марково, община Каспичан, ще бъдат утре - 6 декември, с нарушено водоподаване до 15 ч. Причината е авария на силов кабел на Помпена станция "Марково" и необходимостта от извършване на аварийно-възстановителни работи, съобщиха от ВиК - Шумен. А на 9 декември поради ремонтни дейности в село Никола Козлево водоподаването по ул. "Васил..

публикувано на 05.12.19 в 15:41

Грабителят остава в ареста

38-годишният Недко Маринов от днес е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, след като състав на Шуменския окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура в града. Обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност за грабеж на дамска чанта, представляващ опасен рецидив – престъпление по член 199, ал. 1, т. 4 от НК, което се наказва по..

публикувано на 05.12.19 в 15:14

Седмица на моето училище

Седмица на моето училище се проведе във II ОУ „Д-р П. Берон” в Шумен. Днес във фоайето на учебното заведение бе подредена изложба на детски рисунки, книжки, лапбук, макети и табла. В Часа на патрона ученици от различни класове припомниха най-важните моменти от историята на училището, рецитираха откъси от "Рибния буквар" и патриотични стихотворения...

публикувано на 05.12.19 в 14:37
Къща-музей

Унгарски Дядо Коледа в музея

Традицията, свързана с Микулаш – унгарският Дядо Коледа, ще бъде представена утре от 10.30 ч. в къща музей „Лайош Кошут“ пред деца от подготвителната група от НУ „Илия Р. Блъсков“ в Шумен. Денят на Микулаш – 6 декември, е един от най-специалните за децата в Унгария. Старецът пристига и оставя малки подаръчета в ботушите на послушните, а за..

публикувано на 05.12.19 в 14:12

Всички ще бдят над деца жертви

Шумен е един от трите града, в които пилотно ще се реализира проектът БОДРОЗИ на Института за социални дейности и практики. Той е насочен към специалистите, които работят с деца, претърпели насилие. Целта е да се подобри взаимодействието между институциите в случаите, при които се налага намесата на полиция, съд и прокуратура, каза ръководителят на..

публикувано на 05.12.19 в 13:31