Деца в музея

Комплекс "Авшарян" в Шумен
Снимка: Комплекс Авшарян

Ученици от Трето основно училище „Димитър Благоев“ в Шумен ще гостуват днес в комплекса „Авшарян“ в града.

От 11 ч. децата ще украсят празнична елха с играчки, част от които ще изработят сами. Учениците ще разгледат и част от колекцията коледни и новогодишни картички от фондовете на Регионалния исторически музей – Шумен, най-ранните от които са от началото на миналия век.

Ще бъдат представени съхранилите се традиционни шуменски обичаи и навлизащите европейски традиции в бита на гражданите в периода от края на XIX и началото на XX в.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Световните шампионки на гимнастиката пристигат в Шумен

Шоу-спектакълът „Светът на златните момичета“ с участието на всички настоящи национални състезателки по художествена гимнастика гостува на 18 декември, сряда, от 19.00 часа, в зала „Арена Шумен“. За първи път публиката в Шумен ще има възможността да се докосне до гимнастичките ни, покорили света със своите изящни съчетания, хореография..

публикувано на 13.12.19 в 15:42

Празник на извънкласните дейности в Арена Шумен

Първи Празник на извънкласните дейности събра над 400 деца днес в зала „Арена Шумен“. Учениците от 1 до 12 клас участват в различни групи по интереси в областта на дигиталната креативност, природните науки, изкуствата, математиката и спорта. Част от средствата, които се отпускат от Министерството на образованието и науката за подкрепа за..

публикувано на 13.12.19 в 15:04

Шуменски деца с поздрав за горските служители

Четвъртокласници от Шумен изработиха коледни картички за всички дирекции на природни паркове и за горските служители. Децата са от клубовете „Природни науки 1“ и „Природни науки 2“ при СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен. С  горските педагози от Природния парк „Шуменско плато“ и Североизточното държавно предприятие, учениците вече проведоха няколко..

публикувано на 13.12.19 в 14:05

Проекти за над 20 милиона лв. в Шумен

Изпълнението на 69 проекта по оперативните програми за над 20 660 000 лева е започнало през тази година в Шуменска област. Това отчетоха днес от Областния информационен център. Най-голям интерес има към Програмата за развитие на селските райони, по която през 2019-а са подписани 40 договора, каза Ирена Стефанова. От четири области в..

публикувано на 13.12.19 в 13:19

Цената на водата - същата

„Няма да подпиша заповед за повишаване на цената на водата в Шумен“-това заяви на пресконференция днес управителят на ВиК Илиян Илиев. Предложението на КЕВР е от началото на следващата година шуменци да плащат по 3, 52 лв. за кубик вода. Илиян Илиев уточни, че КЕВР определя пределни цени. „Може и да стигнем до тях, но не е настъпил моментът..

публикувано на 12.12.19 в 17:43

Военни създават нова гора

7 декара с топола залесиха служители на Военното окръжие – Шумен, заедно с лесовъди и работници на Държавното горско стопанство – Шумен. Съвместната акция е по повод 140 години от създаване на военните окръжия в страната и е част от програмата за отбелязване на кръглата годишнина в Шумен. Идеята за създаването на нова гора в землището на село..

публикувано на 12.12.19 в 13:50

Статистиката: Заплатите растат

Средната брутна годишна работна заплата в Шуменска област за 2018 г. е 11 028 лв., при 13 755 лв. средно за страната. По този показател регионът заема 11-о място сред 28-те области на страната. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро в Шумен. С най-високо средно възнаграждение през годината е област София (столица) с 19 026 лв., а с..

публикувано на 12.12.19 в 13:43