Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови огнища на чума

Снимка: Радио Шумен

Нови две огнища на африканска чума по свинете са обявени на 2 декември 2019 г. в област Шумен. Те са в каолиновското село Долина и преславското село Драгоево. Това стана ясно днес по време на заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен.

Всички огнища през ноември в страната са 33 на брой и са само по дивите свине. В Търговище и Разград те са по 2, а в Русе и Шумен са по 3. Едно огнище е установено в Силистренска област. Това съобщи д-р Наташа Баева от Областната дирекция за безопасност на храните Шумен.

"Всички тези огнища са установени в резултат на взети проби от отстреляни диви свине при редовен отстрел за 2019 г., които са излезли положителни", посочи тя.

Ограничения за достъп ще има на територията на яз. "Драгоево", информира инж. Тервел Стефанов от Североизточното държавно предприятие.

"Регистрираното огнище се намира на около 4 км от резерват "Патлейна", като самият резерват не попада в зона А, където е ограничен достъпът. Но в тази зона попада язовирът. 30 дена до язовир "Драгоево" ще бъде ограничен достъпът", посочи той.

Общо 6 са огнищата при дивите и 4 при източнобалканските свине на територията на област Шумен до момента от началото на епизоотичната криза, допълни д-р Баева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

149 с COVID-19 в болница

149 души със симтоми за коронавирусна инфекция са приети в шуменската болница. От тях 122 са с положителни проби за COVID-19, останалите очакват резултат от тестовете. В интензивното отделение са настанени 7 болни с коронавирус, като шестима са интубирани. В съботния ден в лечебното заведение са починали трима пациенти с COVID-19. Със симтоми на..

публикувано на 09.05.21 в 12:52

Победа за шуменските информатици

Шуменските информатици се представиха отлично на националните студентски и ученически състезания. Проведоха се едновременно две състезания - XXXIII Републиканска Студентска Олимпиада по Информатика с домакин Нов Български Университет и традиционните Пролетни състезания по информатика за ученици, с домакин Велико Търново. Шуменският..

публикувано на 09.05.21 в 08:27

Предизвикателство за млади фотографи

Започва 13-тото издание на фотоконкурса „Живата природа“, обявиха организаторите от Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Разград. Поводът е Световният ден за защита на околната среда – 5 юни. Могат да участват ученици от 1 до 12 клас. Всеки млад фотограф трябва да представи не повече от 3 снимки във всяко от двете направления:..

публикувано на 08.05.21 в 16:25

Повече приети пациенти

152 души са настанени към момента в COVID отделенията на Многопрофилната болница в Шумен. Това каза за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. 125 от пациентите със симптоми на коронавирусна инфекция са с положителен тест, резултатите на останалите се очакват. 9 души са в по-тежко състояние и са настанени в интензивното отделение,..

публикувано на 08.05.21 в 12:37

„Зелени коридори“ и днес

Възможност за свободна ваксинация без предварително записване ще има и днес в Североизточна България. В Шумен от 10 ч. до 16 ч. ще работи кабинетът на Регионалната здравна инспекция на улица „Калоян“ 1.  В Търговищка област пункт е разкрит в Многопрофилната болница в Попово . Той ще работи от 9 ч. до 12 ч.  В Силистра ваксини..

публикувано на 08.05.21 в 08:46

Жълт код за силен вятър

Между 15 и 18 градуса са измерените тази сутрин минимални температури в Североизточна България. Облачността е разкъсана.  През деня над региона бързо ще премине студен фронт. Облачността ще се увеличи до значителна. Вятърът от запад ще се усили, поривите ще достигат до 15-18 метра в секунда. В областите Шумен, Търговище, Разград, Силистра и Русе е..

публикувано на 08.05.21 в 08:13

Привличат европари в региона

Експертите от шуменския областен информационен център ще посетят десетте общини в областта. Те ще представят актуалните процедури за кандидатстване с проекти за европейско финансиране. Информационната кампания започва в началото на следващата седмица. По време на срещите ще бъдат представени мерките от Програмата за развитие на селските райони,..

публикувано на 07.05.21 в 14:33