Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Открито за най-съкровеното тайнство

Снимка: Guliver / iStock

Открито за най-съкровеното човешко тайнство – зачатието, говорихме в предаването "Часът на репортера" по Радио Шумен на 3 декември. След като развихме темата за донорството на органи, навлязохме и в тази, за донорството на генетичен материал. Доброволното и безвъзмездното даряване на яйцеклетки и сперматозоиди.

Чуйте разговорите с трима от участниците в процеса: лекарят, който прави бебетата ин витро; жената, която помага на нуждаещите се да намерят пътя, и жена, дарила свои яйцеклетки в името на живота и любовта към хората. И тримата са от един отбор – на светлите хора, непримиримите мечтатели, вярващите.

Чуйте интервютата на Сълза Стаменова с д-р Любомир Бойчев от Медицинския център в Тутракан, Валентина Иванова - координатор за Североизточна България на Фондация "Искам бебе" и Габриела Мандарова - дарителка на яйцеклетки.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъже от огън

Много хора отиват на работа от 8 до 17 ч. с единствената мисъл, че трябва да се изкарват пари. За българите работата вече не е призвание, а средство за оцеляване. Една малка група от хора обаче вярва, че за да си добър в работата си, преди всичко трябва да я харесваш. Независимо от заплатата и независимо от риска. Днес на професионалния..

публикувано на 05.07.22 в 10:56

Риболов на Шуменското езеро

Без месечен и годишен абонамент и с актуализирана дневна такса се извършва риболовът на язовир „Шумен“. Всеки, който е решил да лови риба там, заплаща 10 лева на ден от началото на юни. Риболовът се извършва при строго спазване на Закона за рибарството и аквакултурите, а забраните са в изпълнение на действащата нормативна уредба. Още за условията за..

публикувано на 04.07.22 в 14:53

Монтират подземните контейнери

Днес в Шумен започна поставянето на подземните контейнери за събиране на смесени битови отпадъци. Те ще са вкопани в земята, като изхвърлянето на отпадъците става чрез капак, разположен върху надземната част на съда.  Съдовете са купени със средства от натрупаните месечни отчисления на Община Шумен по Закона за управление на отпадъците. Общата..

публикувано на 04.07.22 в 14:38

Мечтите на Сезел

Сезел Ферад от СУ „Трайко Симеонов“ в Шумен, освен че изрисува част от коридорите на учебното заведение, спечели и награда в конкурса „Нестандартен учител“. Отличена е за добра педагогическа практика на тема „Химията - голямата наука за малките умове“. По пътя на една мечта, за която изобразителното изкуство е химия, а химията е изкуство чуйте в..

публикувано на 04.07.22 в 11:50

Преброяване на путинофилите

Политиците, които осъдиха или се дистанцираха от решението за изгонването на 70 руски дипломати от България, все още живеят с мисълта, че повечето българи симпатизират на Кремъл. Това коментира за Радио Шумен журналистът Иво Инджев. „Те не могат да разберат, че особено след 24 февруари, когато бе началото на руската агресия срещу Украйна, светът..

публикувано на 30.06.22 в 15:00

Лилавият балон се спука

Все повече производители на лавандулово масло разорават полетата си и се насочват към отглеждането на други култури. Причините за това са както ниските изкупни цени, така и по-скъпото гориво, разходите за транспорт и изваряване, а и по-високите заплати на работниците, коментира председателят на Асоциацията на производителите на етерични масла..

публикувано на 29.06.22 в 13:38

От медицински брат до лекар

Преди 4 години Еркан Метинов от каолиновското село Дойранци поема към мечтата си да се посвети на медицината, след като години наред като дете е по болниците за лечение. Приет е да учи в шуменския Филиал към варненския Медицински университет, специалност "Медицинска сестра", но се сблъсква с предразсъдъци и обиди от колеги и от близки в малкото..

публикувано на 28.06.22 в 11:46