Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Грабителят остава в ареста

Снимка: БГНЕС-архив

38-годишният Недко Маринов от днес е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, след като състав на Шуменския окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура в града.

Обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност за грабеж на дамска чанта, представляващ опасен рецидив – престъпление по член 199, ал. 1, т. 4 от НК, което се наказва по закон с лишаване от свобода от 5 до 15 години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Престъплението е било извършено на 8 октомври тази година, но като извършител Недко е бил уличен едва на 4 декември. След разкриването му се установило, че негово дело са още два грабежа над жени. При всички деяния той използвал нож за заплаха над жертвите си.

От 1999 г. до момента Недко Маринов, който е от град Игнатиево край Варна, е осъждан девет пъти за грабежи и кражби, което представлява опасен рецидив. Мъжът е направил самопризнания.

Определението на Шуменския окръжен съд, с което е взета най-тежката процесуална мярка за неотклонение на опасния рецидивист – "Задържане под стража", подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Клуб "Сладкодумци" - на 20

С литературно четене и музикална програма литературният клуб „Сладкодумци“ към Центъра за подкрепа на личностно развитие – Обединен детски комплекс в Шумен ще отбележи 20-тата си годишнина. Авторски творби пред публика ще представят най-новите членове на клуба. Целите на клуба са да открива и помага за развитието на таланта на деца в областта..

публикувано на 22.01.20 в 09:48

Няма закъснели помощи

От началото на месеца се е увеличила финансовата подкрепа за хората с увреждания. Помощите ще се получават през февруари. Сумата се определя като процент от линията на бедност в страната, която в момента е 363 лева. В Търговищка област към декември са постъпили 3673   заявления за изготвяне на индивидуална оценка. От тях 2657 получават финансова..

публикувано на 22.01.20 в 09:33

Шофьор без книжка блъсна пешеходци

Двама пешеходци бяха пометени от шофьор тази вечер в Шумен, съобщиха от полицията. Семейство, мъж и жена, на възраст 79 и 75 години, са били ударени от автомобил на ул. "Искър". Водачът на колата е бил неправоспособен, никога не е имал книжка. Седнал е зад волана, след като е пил. Алкохолната му проба е отчела 0,54 промила. Възрастните хора са..

публикувано на 21.01.20 в 21:48

Присъдите по делото "Хитрино" - утре

Окръжният съд в Шумен ще се произнесе по делото "Хитрино" в 15:30 ч. утре. Това стана ясно след днешното последно заседание. Днес приключиха пледоариите на частното обвинение и на тримата защитници на обвиняемите машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков. Частните обвинители по делото за инцидента на гара Хитрино поискаха по 20 години затвор за..

публикувано на 21.01.20 в 16:57
Велики Преслав

Празници и култура

Общинският съвет във Велики Преслав гласува културния календар на Общината за 2020 година, след като направи шест допълнения към заложените инициативи. От тази година в общинската програма за култура влизат традиционната „Винария“ в Осмар и фолклорният фестивал „Драгоево пее и танцува“. С общински статут става Празникът на тиквата в Кочово. От..

публикувано на 21.01.20 в 16:28

Старт на кампанията

Започва кандидатстуентската кампания на Русенския университет, съобщават от ВУЗ-а. Приемът за новата академична година е в 50 специалности от 23 професионални направления. Първият предварителен изпит е на 25 януари от 9 часа. Предварителната сесия ще се провежда от 9 ч. в седем съботни дни: 8 и 22 февруари, 7 и 21 март, и 4 и 25 април. Изпитите са..

публикувано на 21.01.20 в 14:58

Дъга от детски клубове

С песни и танци, приказки и кулинарни вкусотии пет и шестгодишните деца от ДГ „Пролетна дъга“ в Шумен показаха какво са научили по време на заниманията в клубовете „Фолклорни песни и танци“, „Разкажи ми приказка“, „Кулинарни вълшебства“, „Нашите корени“ и „Сръчни ръце“. В тях децата се запознават с традициите на различните етноси в областта на..

публикувано на 21.01.20 в 14:53