Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Скандални маневри във Велики Преслав

Велики Преслав
Снимка: Радио Шумен

С решение на Върховния касационен съд е възстановена на работа за втори път на една и съща длъжност управителката на Семейно-консултативния център във Велики Преслав Даниела Николова. Тя е върната на работа, но вече го няма Центърът, който управляваше. Историята не е дълга, но нейният финал коства много нерви и излишно похарчени 16 000 лв.

През 2012 г. тържествено беше открит Семейно-консултативен център (СКЦ) във Велики Преслав по проект на УНИЦЕФ. За първите три години Центърът обхвана над 800 семейства от рискови групи, 239 от тях получиха интензивна подкрепа от социалните работници на СКЦ и бяха извършени 2559 посещения по домовете.

На 1 декември 2015 г. по време на обучение във Варна Даниела Николова получава инсулт. За щастие се намира в голям град и лекарите я спасяват. Възстановяването обаче отнема време. Когато болничният свършва и трябва да се върне на работа, се оказва, че не може, защото в СКЦ има назначен директор и място за управител няма.

Тогава Николова завежда дело срещу Общината, която се управлява от тогавашния кмет Александър Горчев. В края на декември 2017 г. съдът я връща на работа, но условията, на които трябва да отговаря директорът на СКЦ са променени. Ново изискване е владеенето на английски език, обяснява Николова. Тя обаче не го владее за разлика от новоназначения директор Мержана Недялкова.

Даниела Николова пак завежда дело, което минава през три инстанции и трите отново потвърждават неправилното й уволнение.

Преди няколко дни съдът повторно я връща на работа, но СКЦ вече не съществува. Общинският съвет го закри през август след като заработи Центърът за обществена подкрепа. При създалата се ситуация Даниела Николова няма къде да работи. Според новия кмет обаче, тя е ценен кадър и нейният капацитет ще бъде използван.

„Има решение на съда и аз не мога да го отменя, но ще направя промени, за да бъде създадена подобна работа и да се използва опитът на г-жа Николова”, каза кметът Янко Йорданов.

СКЦ се помещава в старата сграда на общинската администрация. Центърът е заключен и е поискана инвентаризация. Имуществото е на УНИЦЕФ и се чака проверка, а заинтересовани граждани настояват публично достояние да станат причините за похарчените напразно 16 000 лв. общински пари за съдебни разноски и обезщетения.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Автовишка от Италия

Във Велики Преслав пристигна автовишката за новото общинско предприятие, което ще заработи от 1 април. Машината е втора употреба, внос от Италия и не надвишава 20 000 лв. Толкова пари гласува Общинският съвет, такава сума поиска първоначално и кметът Янко Йорданов от отчисленията за депониране. С машината ще може да се работи на височина до 15 м..

публикувано на 29.01.20 в 15:26

83 милиона за харчене

Над 83 милиона лева е проектът за бюджет на община Шумен за 2020 година. Към известната от публичното обсъждане сума от близо 80 милиона лева се прибавят и 3 милиона преходен остатък от миналата година. Най-голяма е сумата за строителство, благоустройство и чистота - над 17 милиона лева, поясни финансовият заместник-кмет Татяна Костова. 600 000..

публикувано на 29.01.20 в 14:41

Конят на хан Аспарух няма да рухне

Снимка с пукнатина върху една от фигурите в Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен беше публикувана в социалните мрежи. Пукнатината се намира върху задния крак на коня на хан Аспарух. От местната администрация съобщиха, че тя е там от близо две години. Като предпазна мярка на метър от фигурата е поставено метално ограждение. От..

публикувано на 29.01.20 в 13:34
Кметът на Шумен Любомир Христов

Молят кмета за грипна ваканция

"Уверявам ви, че и аз се вълнувам от разпространението на грипа и не бих искал да реагираме постфактум, а по-скоро превантивно. И за мен е много по-важно децата да са здрави, да не се разболяват, а не да се разболеят и чак тогава да се обяви грипна епидемия и впоследствие ваканция", пише кметът на Шумен Любомир Христов в обръщение към всички шуменски..

публикувано на 29.01.20 в 12:10

Посевите чакат дъжд

Само 1 литър дъжд на квадратен метър е паднал през този месец в района на Велики Преслав при 18 литра, измерени през януари миналата година. Зърнопроизводителите се притесняват от наблюдаваната тенденция. След пролетните дъждове през 2019 г. и измерените 117 и 134 л/кв. м. през юни и юли, е започнало продължително засушаване. Измервателните..

публикувано на 29.01.20 в 11:57

Дрогиран зад волана

33-годишен жител на Нови пазар е установен да шофира след употреба на наркотични вещества, съобщават от Областната дирекция на МВР – Шумен. Малко след полунощ на улица „Цар Освободител“ пътните полицаи спрели за проверка водач на лек автомобил „Хонда“. Тестът за наркотици отчел положителна на канабис проба. Мъжът не дал кръвна проба за..

публикувано на 29.01.20 в 11:01

Марихуана в джоба

Полицейски служители от Нови пазар задържаха 23-годишен за притежание на наркотични вещества, в дома му били открити и акцизни стоки без бандерол. Това съобщиха от шуменската полиция. При проверка вчера по обед на улица „Любен Каравелов“ у мъжа била намерена увита в пликче около един грам суха тревиста маса, която по негови данни е марихуана. При..

публикувано на 29.01.20 в 10:13