Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БДЖ с нов график за влаковете

Снимка: БГНЕС

Новият график за движение на влаковете на „БДЖ-Пътнически превози“ влиза в сила от днес. В повечето региони на страната се запазва досега действащото разписание. Ще бъде увеличен броя на пътническите композиции по някои направления, ще бъдат значително подобрени връзките на влаковете в някои от основните разпределителни гари, като времето за изчакване е значително намалено.

През следващата година превозът на пътници ще се извършва с общо 579 влака, от които: 14 международни бързи влака (като 2 от тях ще се движат само през летния сезон), 77 бързи влака, четири от които ще се движат само в определени дни от седмицата, 135 пътнически влака и 353 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.

Бързият влак „Чайка” София-Бургас-София, който пътува през Подбалканската железопътна линия, вече ще се движи всеки ден, като ще изминава разстоянието между столицата и морският град за по-малко от шест часа.

Движението на влаковете в участъците с най-голям брой пътници в работните дни ще се осъществява на чести интервали и през 2020 г., основно  по направленията София-Перник-София, София-Лакатник-София, Пловдив-Асеновград-Пловдив.

С влизането в сила на новото разписание се запазва ежедневното движение на директния международен влак от Истанбул за София, както и международната връзка София- Крайова, която се осъществява със сутрешния влак София-Видин и обедния Видин-София.

През летния сезон (от м. юни до м. октомври), се планира да се запази движението на сезонния влак Солун-София-Солун. Влакът заминава от София в петък и пристига в Солун в събота сутрин, а в обратната посока тръгва от Солун в неделя вечер и пристига в София в понеделник сутрин.

За пътуващите по направлението София-Букурещ директните вагони отново ще се движат само през лятото, а през останалото време ще се налага пътниците да се прекачват на гара Русе на и от мотриса, която ще се движи по маршрута Букурещ-Русе-Букурещ.

За подобряване обслужването на клиентите и създаване на възможност за удобни връзки с влакове в други направления, международните влакове София-Букурещ-София и София-Истанбул ще заминават от началните си гари с два часа по-рано от досегашното си разписание.

По направлението София-Белград придвижването с директния влак от София ще се осъществява също само през летния сезон.

Поради постъпили обосновани искания след необходимия технологичен срок за допълнителни промени в разписанието на някои влакове, които пътуват в различни региони на страната, тези корекции ще бъдат осъществени от 1-ви януари 2020 г.


Подробна информация за новия График за движение на влаковете клиентите на БДЖ могат да получат от служителите на гишета „Информация” и билетните каси във всички железопътни бюра и гари в страната, на националния информационен телефон 0700 10 200 или от интернет страница на дружеството: www.bdz.bg.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Мая Манолова

Мая Манолова с приемна в Шумен

Сигнал за изграждане на завода за отпадъци до шуменския квартал Дивдядово доведе Мая Манолова в Шумен. В 12:00 часа днес председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" ще се срещне с представители на Инициативния комитет на квартал Дивдядово по повод строежа на завода. В 13:30 часа Манолова ще даде пресконференция за медиите в..

публикувано на 24.01.20 в 06:13

Искат нова аптека

Да бъдат отпуснати 100 000 лева от общинския бюджет за преместване на аптеката на МБАЛ - Шумен поиска ръководството на болницата. Докладната записка бе разгледана на днешното заседание на здравната комисия.  Сегашната аптека е в много лошо състояние и се намира на 500 м от болницата, заради което медици и граждани правят по няколко прехода на ден за..

публикувано на 23.01.20 в 15:00

Шуменските полицаи - отличници

983 са регистрираните престъпления през изминалата година на територията, обслужвана в Районно управление - Шумен. Установени са извършителите на 488 от тях. Процентът на разкриваемост е 49,64%.   Това съобщават от Областната дирекция на МВР. Престъпленията против собствеността са 424, разкрити са 213. Регистрираните грабежи са 7, от които..

публикувано на 23.01.20 в 13:58

400 специални деца

Около 400 са децата със специални образователни потребности в Шуменска област. Това беше съобщено по време на Областния съвет за развитие, който съгласува днес Областната стратегия за подкрепа за личностно развитие за децата и учениците за периода 2020-2021 година. „Тенденцията е да се увеличават назначените ресурсни учители, психолози, логопеди,..

публикувано на 23.01.20 в 13:15

Водата - приоритет и за Велики Преслав

Да бъдат спрени водните течове по ул. „Васил Друмев” във Велики Преслав, заради които се наводняват дворове на къщи, да се направи спешен ремонт на дупките по тази улица и на оградата на новия Център за обществена подкрепа заради свличане на кал и пръст в частен имот. Това бяха първите искания, отправени към кмета Янко Йорданов при днешното обсъждане..

публикувано на 23.01.20 в 13:00

Двойно по-малко птици на "Тича"

Намалява броят на водолюбивите птици в яз. "Тича" - от 2658 през 2019 г. на 1604 през 2020 г. Спад има и във видовото разнообразие -   от 18 вида на 14, сравнено с предходната година. Данните са констатирани от специалистите по време на 44-тото среднозимно преброяване на зимуващи водолюбиви птици, в което участва и експерт от шуменската..

публикувано на 23.01.20 в 12:05

Мъртво пиян зад волана по обед

Шофор с 3,23 промила заловиха в село Осенец. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград. 43-годишният мъж е спрян около 15 ч. на 22 януари. Отказал е кръвна проба. По случая е образувано е бързо производство.

публикувано на 23.01.20 в 11:22