Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Среща с новия префект

Снимка: Областна администрация - Русе

Областният управител на Русе Галин Григоров и неговият заместник Свилен Иванов се срещнаха с новоназначения префект на окръг Гюргево Анета Матей.

Целта на срещата беше осигуряването на безпроблемно функциониране на Дунав мост през настоящия зимен сезон.

През тази зима снегопочистването на съоръжението ще се осъществява от българска страна. В случай на затруднения и създала се кризисна ситуация ще може да се разчита на помощ и от Румъния.

В тази връзка беше подписан протокол за сътрудничество, в който ясно са разписани ангажиментите и отговорностите на съответните институции, както и лицата и механизмите за координация на действията, касаещи безопасността на трафика по моста през експлотационен зимен сезон 2019 – 2020 година.

При издаване на предупреждение за оранжев или червен код то ще бъде съобщено в рамките на максимум 30 минути на институциите от региона, а в случай на обявен жълт код максималното време за реакция ще бъде два астрономически часа. Идеята е по този начин да се предприемат адекватни и ефективни мерки, чрез които да не се допуска допълнително утежняване на пътната обстановка.

Също така при необходимост ще се създава организация за спиране на моторните превозни средства в близки населени места или съседни области от двете страни на река Дунав, така че да не създават опашки от леки и товарни автомобили, които са допълнителна предпоставка за пътно-транспортни произшествия.

За пореден път от страна на ръководството на Областна администрация Русе беше поставен въпросът за необходимостта от изграждането на втори мост над река Дунав при Русе. От страна на префекта на окръг Гюргево беше дадено уверение, че тя ще работи активно в тази насока и се надява, че това би могло да се постигне още в началото на следващия програмен период.ВИЖТЕ ОЩЕ

Област Русе шеста по заболеваемост

Област Русе е на шеста позиция в страната по заболеваемост от COVID-19 през последните няколко дни. Това съобщават от Областната администрация в крайдунавския град. За последното денонощие новите случаи на заболели от коронавирус в областта са 126. Вчера петима мъже с положителен PCR тест са починали. Към момента общо 466 души от региона са настанени..

публикувано на 28.11.20 в 11:45

Ограничено движение

Движението по пътя Русе - Разград в района на с. Бъзън при 23 км се осъществява в една лента заради пътнотранспортно произшествие.  Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 28.11.20 в 08:34

Ледената пързалка в Русе остава

Забранява се провеждането на масови мероприятия на открито до 21 декември на територията на област Русе, както и организирането и посещението на пазари тип „Битаци“. За същия период се преустановява и дейността на пенсионерските клубове. Това стана ясно след края на днешното заседание на Областния оперативен щаб. За момента остават Коледният..

публикувано на 27.11.20 в 14:45

Градина за децата на медици

Частна детска градина „Дъга-Русе“ ще работи за децата на медиците, ангажирани на първа линия при борбата с COVID-19 от лечебните заведения „Медика“ и Белодробната болница "Д-р Димитър Граматиков" до 21-ви декември 2020 г. Детските заведения бяха създадени като социална услуга специално за работещите в болници "Медика". Работата на лекарите,..

публикувано на 27.11.20 в 11:46
Галин Григоров - областен управител на Русе

Сътрудничество с Гюргево

Споразумение за сътрудничество сключиха областният управител на Русе Галин Григоров и префектът на окръг Гюргево Анета Матей. Целта е предприемането на максимално адекватни и бързи действия от институциите в двете държави при усложнена зимна обстановка. По този начин ще се осигури безпроблемно функциониране на Дунав мост през зимния сезон...

публикувано на 26.11.20 в 14:42

158 нови случая в Русенско

158 са новите случаи на COVID-19 в област Русе, шестима са на болнично лечение, 152 са под домашна изолация. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Най-много нови случаи са установени в община Русе – 121. От останалите 37 случая 10 са от община Бяла, 8 - от Ветово, 7 - от Сливо поле и 6 - от Две могили. Трима заразени има и в..

публикувано на 26.11.20 в 10:37

Награда за Преслава

Наградата  за изключителни постижения и завоювани награди от национални и международни състезания „Русе – 21 век“ получи  единайсетокласничката Преслава Петрова от СУПНЕ „Фридрих Шилер“. Призът връчи кметът на общината Пенчо Милков. През всички години на обучение в СУПНЕ „Фридрих Шилер“ ученичката е завоювала високи резултати на национално..

публикувано на 25.11.20 в 16:07