Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Европейска награда за НАЯ

4
Снимка: Асоциация НАЯ

Асоциация НАЯ от Търговище беше отличена с наградата на Европейския икономически и социален комитет за изключителен принос в инициативи на гражданското общество. Призът се връчва всяка година на неправителствени организации и личности, които с работата си са допринесли за утвърждаване на европейските ценности.

Асоциация НАЯ беше наградена за проекта си „Вълшебните приказки”, който работи с деца в предучилищна възраст за преодоляване на стереотипи, предразсъдъци и социални норми, които ограничават момичетата и момчетата да развиват своя потенциал и да се реализират успешно в обществото. Той се финансира от Програмата за права, равенство и гражданско участие на Европейския съюз. Водеща организация е „Асоциация НАЯ“ от България, а партньори са „Женски център в град Кардица“, Гърция и „Международната организация за защита на децата“, департамент в град Генуа, Италия. В дейностите  участват 250 деца на възраст 5-7 години и техните родители.

Българският проект зае трето място и получи награда в размер на 9000 евро. Той беше в конкуренция със 177 кандидатури, което  е вторият най-голям брой участници в 11-годишната история на инициативата след темата за миграцията през 2016 г.

„Асоциация НАЯ” е създадена през 2002година, като една от първите неправителствени организации в област Търговище и единствената, която от самото си създаване работи целенасочено срещу насилието над жени и деца.


БНР подкасти: