Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Европейска награда за НАЯ

4
Снимка: Асоциация НАЯ

Асоциация НАЯ от Търговище беше отличена с наградата на Европейския икономически и социален комитет за изключителен принос в инициативи на гражданското общество. Призът се връчва всяка година на неправителствени организации и личности, които с работата си са допринесли за утвърждаване на европейските ценности.

Асоциация НАЯ беше наградена за проекта си „Вълшебните приказки”, който работи с деца в предучилищна възраст за преодоляване на стереотипи, предразсъдъци и социални норми, които ограничават момичетата и момчетата да развиват своя потенциал и да се реализират успешно в обществото. Той се финансира от Програмата за права, равенство и гражданско участие на Европейския съюз. Водеща организация е „Асоциация НАЯ“ от България, а партньори са „Женски център в град Кардица“, Гърция и „Международната организация за защита на децата“, департамент в град Генуа, Италия. В дейностите  участват 250 деца на възраст 5-7 години и техните родители.

Българският проект зае трето място и получи награда в размер на 9000 евро. Той беше в конкуренция със 177 кандидатури, което  е вторият най-голям брой участници в 11-годишната история на инициативата след темата за миграцията през 2016 г.

„Асоциация НАЯ” е създадена през 2002година, като една от първите неправителствени организации в област Търговище и единствената, която от самото си създаване работи целенасочено срещу насилието над жени и деца.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разкрасяват Търговище

8 идеи на хора от община Търговище за благоустрояване на градски територии ще бъдат финансирани от общинския фонд „Местни инициативи“. Общата сума за проектите е 18 хиляди лева, като 10 хиляди са от общинския бюджет, а останалите 8 са осигурени от Сдружение „Платформа Агора“. Най-голямата одобрена сума за реализацията на обществена идея е 2500 лв...

публикувано на 27.09.22 в 12:33

Събраха парите за Галин

Събрани са нужните 10 000 лв. за лечение на Галин Николаев от Търговище в клиника в Истанбул. На 3 октомври той ще може да отпътува за първата терапия, каза за Радио Шумен майка му Цветелина Василева. Както вече съобщихме, 18-годишното момче губи зрението си внезапно, но само за седмица каузата Галин да вижда отново обедини стотици...

публикувано на 27.09.22 в 10:43

Кръводарители спасяват родилка

Търговищенци масово даряваха кръв  в акция за спасяване на родилка. Спешната кампания за доброволно кръводаряване е инициирана от болницата в града след призив на началника на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Емил Абаджиев. През почивния ден той апелира за подкрепа на млада жена, родила първата си рожба, но развила едно от най-тежките..

публикувано на 26.09.22 в 13:34

Обновиха Източния парк

Общината в Търговище вложи над 100 000 лева в обновяване на Източния парк. "Това е стар парк, който с времето бе изоставен и занемарен, въпреки че се намира до централната част на града. Дейностите по новия облик са възложени на общинско предприятие „Флора“, обяви пред журналисти кметът на Търговище Дарин Димитров. Дейностите продължават..

публикувано на 26.09.22 в 12:04

Търсят спешно кръв за родилка

Извънредна акция по доброволно кръводаряване започна тази сутрин в Кръвния център на търговищката болница. Кръвта е необходима за млада родилка от Търговище. Призивът отправи д-р Емил Абаджиев, завеждащ АГ отделението в търговищката болница. При раждането, което е първо за жената, тя развива едно от най-тежките усложнения, при което кръвта..

публикувано на 26.09.22 в 08:35

Галин обедини Търговище

От няколко дни съдбата на едно 18-годишно момче обедини Търговище . Стотици искат да помогнат на Галин Николаев да върне зрението си и да не тъне в тъмнина. Животът му се преобръща на 180 градуса от ноември миналата година. Зрението на дясното му око вече е 10%, а на лявото само 2% . Причината – наследствена невропатия на Лебер, която го..

публикувано на 22.09.22 в 13:53

Топъл обяд още 3 години

Удължаване на услугата „Топъл обяд“ планират в община Попово. Идеята е безплатната храна да се получава до 30 септември 2025 г. За да не се прекъсва предоставянето на помощта, е обявен прием на заявления от кандидати да получават топъл обяд. Право на подпомагането имат хора с ниски доходи, които не получават подкрепа от близките си; хора с..

публикувано на 21.09.22 в 08:49