Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейска награда за НАЯ

4
Снимка: Асоциация НАЯ

Асоциация НАЯ от Търговище беше отличена с наградата на Европейския икономически и социален комитет за изключителен принос в инициативи на гражданското общество. Призът се връчва всяка година на неправителствени организации и личности, които с работата си са допринесли за утвърждаване на европейските ценности.

Асоциация НАЯ беше наградена за проекта си „Вълшебните приказки”, който работи с деца в предучилищна възраст за преодоляване на стереотипи, предразсъдъци и социални норми, които ограничават момичетата и момчетата да развиват своя потенциал и да се реализират успешно в обществото. Той се финансира от Програмата за права, равенство и гражданско участие на Европейския съюз. Водеща организация е „Асоциация НАЯ“ от България, а партньори са „Женски център в град Кардица“, Гърция и „Международната организация за защита на децата“, департамент в град Генуа, Италия. В дейностите  участват 250 деца на възраст 5-7 години и техните родители.

Българският проект зае трето място и получи награда в размер на 9000 евро. Той беше в конкуренция със 177 кандидатури, което  е вторият най-голям брой участници в 11-годишната история на инициативата след темата за миграцията през 2016 г.

„Асоциация НАЯ” е създадена през 2002година, като една от първите неправителствени организации в област Търговище и единствената, която от самото си създаване работи целенасочено срещу насилието над жени и деца.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощ от България и чужбина

Над 2000 лева са събрани в подкрепа на семейството от търговищкото село Пайдушко, чиято къща пострада сериозно при пожар миналата седмица. Това каза за Радио Шумен кметският наместник Билял Исмаилов. Напълно са унищожени покривът и електрическата инсталация, както и част от прозорците, нужда от ремонти има и на първия етаж на сградата. Дарения са..

публикувано на 03.08.21 в 11:23

Жена пострада на пътя

Жена е със счупена ръка след пътен инцидент, съобщават от полицията в Търговище. Катастрофата станала на 2 август около 16 ч. на главния път София - Варна в местността „Боаза“ край Търговище. Правоспособен 23-годишен водач от Карлово не спазил дистанция и се блъснал с Фолксвагена си в движещото се пред него Пежо, управлявано от правоспособен..

публикувано на 03.08.21 в 11:16

Юмруци в лицето на полицай

Мъж е задържан в РУ-Попово, след като е нанесъл удар на полицейски служител. Това съобщават от търговищката полиция. Малко след 1 ч. на 2 август екип служители на управлението са се отзовали на получен сигнал на тел. 112 за силна музика на адрес на ул. „Панайот Хитов“ в Попово. При появата на полицаите 25-годишен мъж от с. Баба Тонка, община..

публикувано на 02.08.21 в 12:05

Олимпийският медал е за Търговище

Първият спечелен за България медал от Олимпиадата в Токио остава в Търговище. Това обяви сребърната медалистка на 10 метра пистолет Антоанета Костадинова при завръщането си у дома. Стотици нейни съграждани се събраха, за да я посрещнат с бурни аплодисменти и цветя. „Всички се вълнуваме, всички сме със сълзи на очите. Никога не съм предполагал, че..

публикувано на 01.08.21 в 23:12

Опазиха общинската вода

Мораториум върху издаването на разрешения за водовземане от минерални води, публична общинска собственост, за промишлени цели, наложиха общинските съветници на заседанието си днес. Забраната е за срок от 10 години. Докладната бе внесена от група от 31 общински съветници. Предложението за мораториум е във връзка с инициативата на заводите..

публикувано на 29.07.21 в 10:10

Щети за 1 милион в Антоновско

Община Антоново кандидатства пред Междуведомствената комисия   към Министерския съвет за възстановянето на щетите след бурята и пороя в края на юни. Средствата са основно за пораженията по инфраструктурата, заяви заместник- кметът на Антоново Исмаил Ибрямов. "Ще бъдат изградени 9 моста в селата Стеврек, Малка Черковна, Дъбравица,..

публикувано на 29.07.21 в 09:00

Пръскат срещу вредители

Обработват липите и кестените срещу вредители в Търговище. Третирането започва в 21.30 ч. тази вечер и ще продължи през цялата нощ. Кестеновите дървета ще бъдат пръскани срещу листоминиращия молец, който унищожава листната маса. Обработката е трета поред за годината. Липите ще се пръскат срещу листни въшки за втори път. Дейностите ще се..

публикувано на 28.07.21 в 14:22