Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европроекти за милиони

Снимка: Община Силистра

289 европейски проекта на стойност над 279 милиона лева се изпълняват през този програмен период в Силистренска област. През настоящата година са сключени 61 договора за повече от 96 милиона лева. Това съобщават от Областния информационен център.

Най-много – 206, са разработките по Програмата за развитие на селските райони, основно за инфраструктура, енергийна ефективност и земеделски дейности. Най-много средства са отпуснати по Оперативната програма „Региони в растеж“ – 112 милиона лева за изграждане на ВиК инфраструктура и на Градска пречиствателна станция на отпадни води в Силистра и за доизграждане на канализационната мрежа в Тутракан.

Общинските администрации са най-големият бенефициент на европейски средства в Силистренско, като изпълняват 56 договора на обща стойност над 86 милиона лева. Бизнесът в региона използва финансов ресурс по 2 оперативни програми - "Иновации и конкурентоспособност" и "Развитие на човешките ресурси". Инвестициите са в осигуряване на нови работни места и подобряване на условията на труд, внедряване на иновации и мерки за енергийна ефективност, обучения и професионална квалификация.

Договорите са 22 за 16 600 000 лева. Земеделските стопани и преработватели изпълняват 199 проекта за 49 милиона лева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пеликанчета в "Сребърна"

Къдроглавите пеликани, които първи загнездиха през настоящия сезон в резервата „Сребърна“, се сдобиха с поколение. Малките са се излюпили на две от общо четирите дървени наколни платформи, разположени в северната част на традиционното гнездилище. Това съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Русе. Останалите двойки,..

публикувано на 13.04.21 в 13:31

Нов живот за стар самолет

Пътническият самолет Ту-134, който над 30 години стои приземен до река Дунав край Силистра, ще бъде обновен. Средствата за ремонта му са осигурени от германска организация, съобщи Димитър Караджов председател на „Дуросторум-Дръстър-Силистра“. Сдружението с нестопанска цел е в основата на проекта за реновирането на самолета. Идеята е машината да се..

публикувано на 12.04.21 в 13:30

Ротари клуб в акция

„Ротари клуб Силистра и приятели“ започват нова благотворителна акция по повод наближаващия Великден. Предварително бе проведен търг с експонати от изложбата „Мартеници гигант“, на който бяха събрани 630 лв. С тях ще бъдат подпомогнати семейства с деца в нужда от Силистра и селата Айдемир, Средище и Искра. В няколко големи..

публикувано на 09.04.21 в 11:51

Инцидент с газова бутилка

Огнеборците от Тутракан са реагирали на сигнал за инцидент в частен дом в града, получен вчера в 09:18 часа. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР - Силистра. Неправилно монтиран редуцир вентил на газова бутилка е довел до изтичане на газ пропан-бутан. Искра от печка на твърдо гориво е възпламенила изтеклия газ...

публикувано на 06.04.21 в 09:47

ГЕРБ печели в Силистренско

Формацията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в Силистренска област с 29,31% от подадените гласове. Това са данните от Районната избирателна комисия при обработени 100% от протоколите на секционните избирателни комисии. На втора позиция се нарежда ДПС с 27,12%, на трета – БСП с 13,39 на сто. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ получи..

публикувано на 05.04.21 в 16:46

Скандал завърши с побой

20-годишен е задържан по подозрение в нанасяне на средна телесна повреда, информират от Областната дирекция на МВР в Силистра.  Според първоначалната информация, младият мъж счупил глезен и две ребра на 38-годишен силистренец. Причината за инцидента е скандал между двамата. Полицията изяснява случая, образувано е досъдебно производство.

публикувано на 05.04.21 в 09:58

47% активност в Силистренско

При 47% избирателна активност завърши изборният ден в Силистренска област. В региона имаше разкрити 236 секции, като 221 бяха стационарни, 6 - подвижни за хора с увреждания и 9 - мобилни за настанени в ковид отделения и за хора под карантина заради коронавируса. Най-активни във вота са били жителите на община Ситово с 50,53%, а с най-ниска..

публикувано на 04.04.21 в 22:05