Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Символните конфликти между България и Северна Македония

Александър Йорданов
Снимка: БГНЕС

Има една историческа максима, че тъкмо най-близките народи и нации са най-конфликтни помежду си. Тя навярно е особено валидна за Балканите. В това число и по линия на символни конфликти за историческото и културното минало на България и Северна Македония, които не са от днес, но и в XXI век предизвикват обществения, медийния, научния и политическия интерес от двете страни на границата.

Междуведомствена комисия, съставена от български и македонски учени, е призвана да работи за разрешаване на конфликтите, които имат отношение към средновековната и възрожденската история на България, към културата, литературата, изкуството, към националната идентификация на македонците.

Дали научните или политическите влияния и съображения бавят и възпрепятстват работата на комисията коментира евродепутатът Александър Йорданов, бивш председател на Народното събрание у нас, дипломат, литературен историк и критик, учил в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Той е бил и посланик в Република Македония, Полша и едновременно в Литва, Латвия, Естония.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Живи статуи на крайбрежната алея

От 24 до 27 юни Русе ще бъде домакин на традиционния вече Международен фестивал „Живи статуи“. Организатор на този единствен по рода си театрален празник в нашата страна е Драматичният театър „Сава Огнянов“, с подкрепата на Община Русе и на Министерството на културата. „Беше много трудно да организираме от различни европейски..

публикувано на 24.06.21 в 16:23

Свят в стихове

Среща с писателя Георги Атанасов ще има в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров“ в Шумен. На нея авторът ще представи две свои поетични книги - "Отвъд пътя" и "Където бях и пак ще бъда". Георги Атанасов е бил главен редактор на Военното издателство. Автор е на повече от десет книги, на сценарии на радио и телевизионни предавания. Носител е..

публикувано на 24.06.21 в 14:59

Шуменски шампиони в "Дебати за климата"

Терминът глобално затопляне ползваме, за да означим повишаването на средната температура на атмосферата и световния океан. За периода 1906 – 2005 г. е установено нарастване на средната глобална температура средно с 0,74 градуса. Промените в климата вероятно се дължат на нарастването на концентрациите на парникови газове, сочат редица изследвания, а..

публикувано на 24.06.21 в 09:03

Арт на двора

Арт инсталация направиха ученици от Шумен. Тя беше изградена, заснета и демонтирана само за час в двора на Профилираната езикова гимназия „Никола Йонков Вапцаров“. В нея се съчетаха природни и рециклирани материали.  Идеята за осъществяването на инсталацията е на Валя Андонова, преподавател в училището и докторант в Шуменския университет. Какви..

публикувано на 23.06.21 в 12:47

Танцови ритми в Межден

В събота в дуловското село Межден ще се състои Вторият фолклорен фестивал „Межденско веселие”, съобщиха от общината в Дулово. Очаква се да присъстват близо 600 гости. По предварителни данни, досега са се записали 35 фолклорни групи и 29 индивидуални изпълнители.  Първият фестивал е проведен на Петровден през 2019 година. Второто издание, посветено на..

публикувано на 23.06.21 в 11:48

Годишен концерт на "Веселяче"

Детският танцов ансамбъл „Веселяче“ към ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ кани шуменци на традиционния си годишен концерт. Той ще бъде изнесен на 24 юни, четвъртък, от 20.00 часа на откритата сцена в парк „Студентски“. Входът за зрителите е свободен. Концертът се осъществява със съдействието на Община Шумен. 120 талантливи изпълнители под ръководството..

публикувано на 23.06.21 в 11:42

Магията на танца

XV издание на Националния танцов фестивал „Магията на танца“ ще се проведе тази събота (на 26 юни) в концертната зала на Младежкия дом. Събитието се организира от Община Шумен и Общинския младежки дом. В програмата са включени съвременни танци, характерни танци и улични танци – брейк и хип-хоп. Участниците ще се състезават в три възрастови групи:..

публикувано на 22.06.21 в 16:25