Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водосвет на бойните знамена

Архив
Снимка: Радио Шумен

Водосвет на бойните знамена и светини организират Община Шумен и Командването на Шуменския военен гарнизон от 11.00 ч. пред сградата на общинската администрация. Празничният водосвет ще бъде отслужен от свещеноиконом Красимир Капитанов. В церемонията ще се включат представителни роти от Шуменския военен гарнизон, членове на родолюбивия комитет „Крум Страшни“ и клуб „Традиция“. Ще присъстват кметът Любомир Христов, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани. Кметът Любомир Христов ще присъства на хвърлянето на богоявленския кръст веднага след освещаването на бойните знамена и светини. Ритуалът по освещаване на водата ще бъде от 12.00 ч. на язовир „Шумен“.

В Силистра в 8.30 ч. в катедралния храм "Св. Св. първоапостоли Петър и Павел" започна Света лигургия и Велик богоявленски водосвет. От 10.30 часа ще има литийно шествие от Катедралния храм, а след това и ритуал по хвърлянето и спасяването на кръста във водите на р. Дунав.

В Търговище в 11.30 ч. ритуално ще бъде хвърлен кръста в шадравана на площад „Свобода". Организатори са Архиерейското наместничество и Община Търговище.

В Русе ще има богоявленски водосвет. Началото на литийното шествие ще бъде в 11 ч. пред Катедралния храм „Света Троица”, ще премине по ул. „Александровска“ и ул. „Славянска“ до Понтон №2, ситуиран до Морска администрация. Церемонията по хвърляне на кръста ще започне в 11:30 ч. По традиция успелият да стигне пръв до богоявленския кръст ще получи хавлия и парична награда, връчени му от кмета на Община Русе Пенчо Милков.

Във Велики Преслав в 9 ч. в храм "Св. Св. Петър и Павел" започва тържествена утринна света литургия. В 11.30 ч. от Омуртагов мост великопреславските свещеници ще отслужат водосвет и ще хвърлят кръста във водите на река Камчия, след което ще бъде осветено знамето на клуб "Традиция"- Велики Преслав.

Света литургия и богоявленски водосвет бяха отслужени в православния храм „Св. Николай” в Тутракан от 9:00 ч. Литийното шествие ще тръгне от църквата по главната улица до брега на Дунав, където ще бъде извършен традиционния ритуал по хвърляне на кръста във водите на реката. За победителя Община Тутракан осигурява награда.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не избраха председател на НС

Неуспешен се оказа първият опит на парламента да избере председател. Номинации направиха четири политически формации, като след първото гласуване отпаднаха Силви Кирилов от „Има такъв народ“, който като най-възрастен депутат ръководи първото заседание, и проф. Юлияна Матеева от „Величие“.  На балотажа Рая Назярян от ГЕРБ–СДС събра 116 гласа от..

публикувано на 19.06.24 в 11:15

Първо заседание на НС

50-ото Народно събрание започва работа днес. Първото заседание е в 9:00 часа. На него клетва ще положат всички 240 депутати, избрани след предсрочния вот на 9 юни. Североизточна България има 25 представители. ГЕРБ – СДС имат шестима депутати – Любомир Христов от Шумен, Георги Кръстев и Николай Братованов от Русе, Теменужка Петкова от..

публикувано на 19.06.24 в 08:29

платена публикация
Историческият музей в Исперих приключва успешно проект

Завършват дейностите по проект „Съвременни решения за опазване и съхранение на движимото културно наследство“, който Историческият музей в Исперих изпълнява вследствие на спечелено финансиране от конкурсна сесия на Министерство на културата за проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии. Проектът допълва,..

публикувано на 18.06.24 в 11:04

Гореща телефонна линия

Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие ще продължи да работи още една година. Днес е подписан нов договор с фондация „Асоциация Анимус“, която повече от 10 години помага на хора в риск или жертви на агресия в дома на телефони с номера 0800 1 8676 и 02 981 7686 .  Към момента това е единствената телефонна линия, която е..

публикувано на 18.06.24 в 10:46

Прегледи за туберкулоза

Безплатни прегледи за туберкулоза се извършват в цялата страна до 21 юни. Това съобщават от Министерството на здравеопазването и уточняват, че прегледите ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. На всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На..

публикувано на 18.06.24 в 08:27

5 милиона за лозарите

Финансова подкрепа за борба с вредители по лозата ще получат производителите на винено и десертно грозде. За целта са осигурени 5 000 000 лева по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, съобщават от Държавния фонд „Земеделие“. Схемата е нотифицирана пред Европейската комисия и ще се прилага до 31 декември 2029 г...

публикувано на 18.06.24 в 08:17

Втори ден преговори

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС продължава срещите с политически сили в новия парламент за излъчване на правителство на споделената отговорност. Във втория ден покани са отправени към БСП, "Има такъв народ" и "Величие". Първата предвидена среща на ГЕРБ-СДС в 11:00 ч. днес е с БСП. Преди нея ще се събере Изпълнителното бюро на..

публикувано на 18.06.24 в 08:05