Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Строги мерки при загробването

3
Снимка: Радио Шумен

Умъртвяването на прасетата, заразени с африканска чума от свинекомплекса край шуменското село Никола Козлево, започва тази сутрин. Теренът, където ще бъдат загробени животните, се намира близо до село Хърсово.

След като в петък беше открито огнище на болестта, институциите предприеха незабавни мерки за унищожаването на заразените животни. Близо 25 хиляди прасета ще бъдат умъртвени по хуманен начин и загробени на площадка край Хърсово. За жителите на селото новината е изненадваща и не много приятна.

"Редно ли е моята крава да е умряла у дома, а аз да дойда във вашия двор да я заровя?", пита жител на селото.

Заместник-кметът на Община Никола Козлево успокои хората от Хърсово, че загробването на прасетата ще бъде безопасно.

"Полагат се хидроизолационни ленти, които се слепват по особен начин и образуват една компактна маса, така че да не позволят нищо да излезе извън лентите и извън ямата", посочи той.

Площадката до Хърсово е избрана още през 2018 г., а причината е, че е далеч от всякакви водоизточници и няма опасност от зараза.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски административен съд

Кметската жалба отхвърлена

Административният съд в Шумен отхвърли жалбата на кмета на Община Шумен Любомир Христов, с която той оспорва решението на Общинския съвет за увеличение на заплатите на кметовете и кметските наместници с 20% от 1 октомври 2020 г. Съдът е преценил оспорването за неоснователно. Изискванията за законосъобразност на акта са спазени, тъй като..

публикувано на 21.04.21 в 15:11
Шуменското плато

Вдигат малка ТЕЦ край Дивдядово

Изграждане на инсталация за обезвреждане и оползотворяване сметищен газ на регионалното депо за битови отпадъци в Дивдядово. Това предвижда община Шумен в Програмата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива в периода 2021 - 2031 г. Според документа, т еренът в близост до депото позволява строителството на..

публикувано на 21.04.21 в 13:52

История с малка сова

Една априлска пролетна разходка неочаквано се превърна в акция за спасяване на бебе сова. Три пилета бяха паднали в близост до стената на   манастира „Св. Пантелеймон“ край Велики Преслав. Най- вероятно от покрива от 14 метра височина, предположи отец Константин, който стопанисва обителта.  За две от пилетата вече беше късно, но третият..

публикувано на 21.04.21 в 12:18

Дръвчета за Деня на Земята

Българският младежки Червен кръст стартира Национална кампания #УмножиДоброто по повод Деня на Земята и във връзка със100-годишнината на младежката организация. Кампанията ще се проведе от 22 до 25 април, като в този период в цялата страна ще бъдат засети 100 дръвчета от доброволци, служители и приятели на организацията. Като част от Национална..

публикувано на 21.04.21 в 11:12

Работилница в храма

Великденска работилница ще отвори врати в храма „Св. Св. Константин и Елена” в село Осмар. Настоятелството на НЧ „Съгласие” и църковното настоятелство канят всички деца заедно с техните майки и баби на 1 май от 11:30 ч. в храма, за да боядисат заедно яйцата за празника.

публикувано на 21.04.21 в 10:29

Пролетна разходка под карантина

32-годишен мъж от Върбица нарушил карантината си, съобщиха от шуменската полиция. Около 11 часа вчера полицейски екип извършил проверка в дома на ул. “Стара планина“, в който трябвало да бъде  32-годишен мъж под карантина от 15 април. Установено било, че е напуснал жилището си. Образувана е проверка по случая.

публикувано на 21.04.21 в 10:25

Задигнаха 17 агнета

За кражба на агнета съобщил вчера 48-годишен мъж, който подал сигнал в 09:30 часа вчера в полицейското управление в Шумен. По негови данни, кражбата от стопански двор в село Новосел е станала за времето от 16:30 часа на 19 април до 09:20 часа на следващия ден. Липсвали 17 агнета. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 21.04.21 в 10:22