Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поскъпват храни и билети

Снимка: БГНЕС

Между 25 и 30 процента ще се увеличи цената на транспортите услуги в България след въвеждане на тол системата в България. Това каза за Радио Шумен Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. По думите му, това автоматично означава оскъпяване и на стоките, които се транспортират.

"Ние дадохме следния пример с пътя на хляба. За да се превози зърното от полето до силоза, обикновено това става с курс празен - пълен. Тоест, отива се на полето, взема се зърното, разтоварва се в базата, но следващият курс е празен и той отново се плаща. След това от зърнената база до мелничния комбинат става по същия начин. След мелничния комбинат трябва да отиде до хлебозавода. И чак след това ще тръгне към крайния потребител. Ето как се мултиплицира целия този ефект на тол таксите", посочи той.

Йордан Арабаджиев увери, че диалогът на превозвачите с Министерството на регионалното развитие и благоустройството е приключил. Над 3000 автобуса и 2000 камиона в повече от 60 града ще преустановят превозите на хора и стоки на 13 януари, за когато е обявена национална транспортна стачка.ВИЖТЕ ОЩЕ

399 с коронавирус

399 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Новите лабораторно доказани са 20, като 19 от тях са в София, а един в Перник. Това се съобщава в сайта на Министерството на здравеопазването. 146 души с потвърден COVID-19 са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 14 от тях са интубирани...

публикувано на 31.03.20 в 17:08
банкомат

Дезинфектанти до банкоматите

Диспенсъри с дезинфектант ще бъдат поставени до всички банкомати в Нови пазар. „Това са рискови точки за заразяване и мисля, че въвеждането на мярката е навременно“ – каза кметът на Община Нови Пазар Георги Георгиев. В града продължава обработването на улиците, градските паркове и детските площадки с дезинфектанти.

публикувано на 31.03.20 в 15:50

Нов център за социална рехабилитация

Община Търговище ще кандидатства с проект за създаване на Център за социална рехабилитация и интеграция по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Това решиха общинските съветници на провелото се днес редовно заседание. Центърът ще бъде с капацитет от 40 места и ще предоставя услуги на хора с психични разстройства и таива с..

публикувано на 31.03.20 в 14:51

Програма "Топъл обяд" до 19 юни

Програмата за предоставяне на топъл обяд за нуждаещи се ще бъде удължена до 19 юни 2020 г. За целта на Агенцията за социално подпомагане бяха отпуснати 5,1 млн. лв. от държавния бюджет, като разчетите са средствата да покрият нуждите на около 50 000 души, съобщиха от социалното министерство. От утре до 21 април 2020 г. общини и райони на общини ще..

публикувано на 31.03.20 в 13:55

Маски и в Сребърна

Община Силистра ще раздаде предпазни маски на жителите на село Сребърна, където има двама заразени с Covid-19. Това съобщават от местната администрация. Целта е да се предотврати разпространението на коронавируса в населеното място. Предпазните маски ще бъдат раздадени чрез кмета на Сребърна Георги Иванов.

публикувано на 31.03.20 в 13:51

Вилната зона без вода

Без вода е вилната зона над градския парк в Нови пазар. Причината за това е авария на захранващ водопровод. Екипи на ВиК вече работят по отстраняването на аварията. От местната администрация информират хората, които имат имоти във вилната зона, че за тях ще бъдат доставени съдове с питейна вода. При изчерпване на количествата информация за нови..

публикувано на 31.03.20 в 13:46

Линия 8 с неделно разписание

Автобусите по линия 8 в Шумен, която минава и през Гробищния парк се движат по неделно разписание, каза за Радио Шумен, управителят на градския транспорт Деян Банков. Това се налага поради съображения за сигурност и поради факта, че тази линия няма толкова голям пътникопоток. До решението се е стигнало след разговор с кметовете на Царев брод и Коньовец...

публикувано на 31.03.20 в 13:41