Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ветеринар във всяка свинеферма

Снимка: архив

Българската агенция по безопасност на храните въвежда засилени мерки за борба с африканската чума по свинете заради влошената обстановка. От днес във всеки индустриален комплекс в страната ще бъде назначен ветеринарен лекар, който ще следи за спазване на мерките за биосигурност.

Извънредни проверки за наличие на нерегламентирано отглеждане на домашни прасета от типа "заден двор" започват от следващата седмица в Разградско. Това беше съобщено на заседание на областната епизоотична комисия. Във връзка с биосигурността и дезинфекцията срещу разпространението на болестта ще се организира обучение на собственици на свинеферми, представители на горски, ловно и частно практикуващи ветеринари, представители на общини. Лектор ще бъде преподавател от Старозагорския университет.

Общините Завет и Самуил все още нямат определени и посочени терени за загробване на умрели животни, стана ясно още на заседанието. Осигуряването им в двете общини трябва да се извърши в срок до края на този месец, решиха членовете на комисията.

До 24 януари всички общини трябва да изпратят на областния управител списък с фирми, които ще окажат съдействие за изкопаване на ямите и извозване на умрели прасета до тях. През следващата седмица предстои почистване на съоръженията за отпадъци, намиращи се на отбивките на главните пътища.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Безопасен интернет за децата

Четвъртокласници от разградското Средно училище „Христо Ботев“ се срещнаха днес със съдия Николай Борисов от Районния съд Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районната прокуратура. Проявата е част от Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Дискутирани бяха..

публикувано на 13.04.21 в 15:53

Зелен коридор в Шумен

Зелен коридор за ваксиниране с иРНК ваксината на „Модерна“ има и днес в Шумен, информират от Регионалната здравна инспекция. Свободната имунизация е само за хора на и над 65-годишна възраст. До 16 ч. ще работят кабинетите на РЗИ на улица „Калоян“ №1 (до сградата на Регионалното управление на образованието ) и кабинетът на Медицинския..

публикувано на 13.04.21 в 13:06

Намалиха присъда за убийство

20 години лишаване от свобода за подсъдим за убийство в Шуменско постанови Апелативният съд във Варна.   Обвиняемият обжалва пред варненските магистрати присъда на Шуменския окръжен съд, с която е признат за виновен за това, че през септември 2018 г. в шуменското село Вълнари умишлено е умъртвил свой съселянин. Според шуменския съд,..

публикувано на 13.04.21 в 12:54

БСП - Нови пазар поиска конгрес

Свикване на извънреден конгрес на БСП, избор на ново ръководство и нов председател на партията поискаха от Изпълнителното бюро на БСП в Нови пазар. Организацията е излязла с позиция след изборите за Народно събрание. „Взехме това решение на 9 април във връзка с поканата на централното ръководство за среща с председателите на партийни..

публикувано на 13.04.21 в 11:34

Пияна вилнее в закусвалня

29-годишна жена от Шумен била задържана в полицейския арест за грубо нарушаване на обществения ред, съобщиха от полицията. Малко след 10 часа вчера охранител на автогарата в града подал сигнал в дежурната част на полицейското управление, че жена във видимо нетрезво състояние му отправила обидни думи. Причина за това станала забележка на охранителя,..

публикувано на 13.04.21 в 11:19

Шофьор под карантина на разходка

41-годишен неправоспособен водач от Нови пазар, който бил зад волана на нерегистриран по надлежния ред автомобил, бил установен да шофира два пъти в следобедните часове вчера на различни места в област Шумен, докато бил поставен под карантина, съобщават от полицията. Мъжът бил спрян от пътни полицаи първо в село Браничево. Той бил зад волана..

публикувано на 13.04.21 в 11:09
Красимир Минчев

Минчев напусна Общинския съвет

Освободеният преди дни председател на Общинския съвет в Шумен Красимир Минчев вече не е общински съветник. Това става ясно от решение на Общинската избирателна комисия, която прекрати правомощията му. На 7 април Минчев е поискал да бъде освободен. Мястото му се заема от следващия кандидат от листата на ГЕРБ. Това е Десислава Василева, която е говорител..

публикувано на 13.04.21 в 10:29