Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новите текстове на Яворов

Една от темите на седмицата беше откриването на непознати до момента писма, стихотворения и требвания, подписани от големия наш поет Пейо Яворов. Дали те са автентични и каква ще бъде съдбата им, потърсихме в разговор с проф. Михаил Неделчев – литературен критик и историк. 

Как новите стихотворения и документи обогатяват образа на поета в литературната и политическата история, трябва ли реакциите към новите художествени и епистоларни текстове на Яворов обезателно да се съпоставят с тези към новооткритите в края на миналата година текстове на Вапцаров, коментира проф. Михаил Неделчев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще снимат филм в Силистра

БНТ и Националната филмова академия избраха Силистра за снимане на игрален филм, съобщи Мария Недялкова, заместник-кмет “Хуманитарни дейности” на общината. Това е филмът “Божек” на режисьора Надежда Косева. Игралният филм ще бъде с времетраене 100 минути по сценарий на Боян Папазов. В по-далечното минало Силистра и регионът..

публикувано на 23.04.21 в 12:48

Ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва на днешната дата 23 април. С този ден в целия свят ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост. Денят се чества за първи път в края на миналия век, през 1995 г. Датата e символична за световната литература. На нея през 1616 г. са..

публикувано на 23.04.21 в 09:43

Рисувано под карантина

Картини, рисувани при карантина, представя днес на изложба в художествената галерия в Силистра художникът Николай Петров, съобщиха от галерията. В експозицията, наречена „Изоставени пространства“, са показани 19 живописни творби от три серии – „Изоставени пространства“,„Татуирани храмове“ и „Вслушан в тялото“.      Николай Петров е роден..

публикувано на 22.04.21 в 13:33

В памет на художника

Излoжбa в пaмeт нa xyдoжниĸa живoпиceц Kиpил Бaтeмбepгcĸи бе отркита в художествената галерия "Проф. Никола Маринов“ в Търговище. Еĸcпoзициятa e oзaглaвeнa "Зaвинaги нa 60" и вĸлючвa 60 ĸapтини нa имeнития твopeц. Изложбата ще може да бъде разгледана от приятелите на изкуството дo 20 мaй. Евтим Петков разговаря с директора на галерията Пламен..

публикувано на 22.04.21 в 11:35

Правят музей на бита

Дарителска кампания за създаването на Общински музей на бита в с. Малък Преславец организира местната администрация в Главиница. В него ще бъдат представени историята, традициите, битът и културата на населените места в региона. В специално обръщение кметът на общината Неждет Джевдет приканва всеки, който притежава различни..

публикувано на 21.04.21 в 14:05

Пътуване в музиката

Концерт на квартет „ГеоМарЧаЛо“ и Симфониета – Шумен ще пренесат зрителите в полярните, умерени, тропични и екваториални настроения по един неподозиран начин, съобщават от културната институция. Концертът е под наслов "Пътуване в музиката". Симфониците от Първия български оркестър ще свирят поп, латино и рок музика под диригентството на Георги..

публикувано на 21.04.21 в 13:35

Номинации за награда

Правителството в оставка реши на заседанието си днес да предложи на президента на да издаде указ за награждаването на четирима дейци за особени заслуги към българската държава и нацията: - Адриана Благоева с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен за големите ѝ заслуги в областта на културата и изкуството; - Хикмет Мехмедов..

публикувано на 21.04.21 в 11:59