Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тест за грип

Снимка: УМБАЛ Канев

Микробиологична лаборатория към Университетска болница „Канев“ в Русе разполага с тест за бърза диагностика на грипни вируси тип А и В. 

За теста е необходим гърлен или носен секрет, взети със сух стерилен тампон без транспортна среда. Пробата може да бъде взета или от личния лекар на всеки, който желае да се тества, или на място в Микробиологичната лаборатория на болницата.

Изработването на теста и получаването на резултат се извършва в рамките на 20 минути. За последните три дни са се тествали 15 души, като 4 от тестовете са положителни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов ректор на Русенския университет

Проф. д-р инж. Генчо Попов е временно изпълняващ длъжността ректор на Русенския университет. Той е досегашен зам.-ректор по учебната работа. Назначен е от министъра на на образованието и науката Галин Цоков. Проф. Попов ще управлява висшето училище не повече от шест месеца, като в рамките на този период ще трябва да се проведе частичен избор за..

публикувано на 11.09.24 в 10:03

Среща за изборите

Подготовката за провеждането на извънредните парламентарни избори на 27 октомври ще обсъди днес областният управител на Русе Драгомир Драганов на среща с отговорните ресорни институции, съобщиха от Областната администрация на града.  „Подобна инициатива е от първостепенно значение за осигуряването на честен и прозрачен вот, така че гражданите на..

публикувано на 11.09.24 в 09:12

Изложба в библиотеката

В Библиотечко гостува Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе с изложба от най-хубавите творби в областния етап на националния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”– 2024. То ще продължи до 30 септември. Творбите са на ученици от 10 общообразователни училища в Русенска област.  Целта на конкурса е със..

публикувано на 11.09.24 в 08:54

Затлачени реки плашат с потопи

Всички язовири в Русенско са в добро експлоатационно състояние и до момента не е констатирано изграждането на незаконни строежи и съоръжения, които да затрудняват нормалното им функциониране, съобщават от общинската администрация. Това показват проверките на сформираната за целта междуведомствена комисия от областния управител Драгомир Драганов...

публикувано на 10.09.24 в 14:47

Златна монета в Червен

Златна монета (перпера) на никейския император Йоан ІІІ Дука Ватаци (1222 – 1254) е сред първите находки, открити по време на започналата археологическа кампания в Червен, Русенско.  Находката е намерена в южното подножие на Междинната крепостна стена в западната част на средновековния град. Монетата добавя нови аспекти към познанията и вече..

публикувано на 10.09.24 в 11:53

Младите вземат думата

Младежи ще обсъдят с представители на местната власт как да се развива община Русе.Националният форум ще започне от 10:00 часа в зала „Св. Георги“ в сградата на общинската администрация. Събитието преминава под мотото „Време е младите да вземат думата“.  Младите русенци ще могат да изкажат мнението си за развитието на общината и да дадат свои..

публикувано на 10.09.24 в 08:21
Дунав мост

Пропускателен режим на Дунав мост

Заради основния ремонт в българския участък на Дунав мост при Русе трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Това напомнят от Главната дирекция „Гранична полиция“. Освен на граничния пункт „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към Граничните контролно пропускателни пунктове: „Силистра“,..

публикувано на 07.09.24 в 11:08