Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шумен 48 часа без вода

Снимка: Радио Шумен

До 36 часа ще продължат ремонтните дейности по магистралния водопровод от язовир "Тича", съобщиха за Радио Шумен от водоснабдителното дружество. След това започва пълнене на ВиК системата, което може да отнеме повече от 12 часа, уточниха оттам. 

Аварийните групи от Бургас, които ВиК - Шумен очаква на помощ, ще дойдат след 11 ч. 

Няколко екипа вече работят по отстраняване на авариите по довеждащия водопровод. 

На аварията в местността "Сусурлук" са два екипа с общо 10 човека, 1 багер и един самосвал. На разклона за село Хан Крум има екип от 5 души с 1 багер. При стария път за село Хан Крум преди надлеза работят 6-ма души, а при помпена станция "1300" – екип от петима техници.

До 12 ч. се очаква да се включат екипи от Нови пазар и Велики Преслав за отстраняването на други локализирани аварии.

Дейностите по отстраняване на авариите стартираха преждевременно заради спукване на тръба в местността „Сусурлук“ край шуменския квартал "Дивдядово".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвор за машинистите по делото "Хитрино"

15 години лишаване от свобода за машиниста Димитър Михнев и 10 години затвор за колегата му Радослав Петков постанови днес Шуменският окръжен съд по делото "Хитрино". Две години бяха нужни на съда, за да изясни фактическите обстоятелства около трагичния инцидент от 10 декември 2016 г. Защитата на пострадалите при инцидента на гара Хитрино поиска по 20..

публикувано на 22.01.20 в 16:35

90 000 лв. от синята зона

Правна комисия не прие предложението за 10 процентно поскъпване на абонаментните карти за паркиране в Шумен. То влиза за втори път за разглеждане в Общинския съвет, след като на сесията през декември докладната беше отложена. „В докладната има малки промени“, обясни управителят на общинското предприятие "Общински жилища, паркинги и гаражи" Юлиян..

публикувано на 22.01.20 в 16:28

По-малко престъпления

Близо 20% намаление на престъпността отчитат през 2019 г от Районното управление в Нови пазар в сравнение с предходната 2018 година. Това стана ясно от отчета, представен днес пред ръководството на Областната дирекция на МВР – Шумен. 316 са регистрираните престъпления през изминалата година, като близо 56 на сто от тях са разкрити. През 2019 г...

публикувано на 22.01.20 в 16:13

Чакат милиони от продажби

Приходи от 3,5 млн. лв. от наеми и продажба на земи и имоти очаква община Шумен през 2020 година. Това става ясно от Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за настоящата година. Документът предстои да бъде гласуван на предстоящата в края на януари сесия на Общинския съвет. Прогнозите са от продажба на сгради в..

публикувано на 22.01.20 в 16:03

Нови ставки на тютюна

До края на февруари се очаква да бъдат изплатени средствата по Схемите за преходна национална помощ за тютюн за Кампания 2019. Ставките бяха утвърдени на заседание на Консултативен съвет по тютюна към Министерството на земеделието, храните и горите. Сумите ще са с 5% по-ниски спрямо миналата година. За произведен тютюн сорт „Басми“ до 1 тон..

публикувано на 22.01.20 в 15:59

Томбул джамия се бори за награда

Шуменската Томбул джамия е включена в годишните награди на Платформата за архитектурна критика и публицистика WhATA. Паметникът на културата участва в категорията „Нормалност на годината“ в подкаст „Добрите реставрации и реконструкции“. Според организаторите на анкетата, обектите включени там показват сложната многопластовост на архитектурната ни история..

публикувано на 22.01.20 в 15:15

Кредит за старите кладенци

Община Шумен да започне процедура за теглене на кредит от 10 милиона лева за възобновяване на алтернативните водоизточници, както и да бъде избрана 7-членна комисия за наблюдение, анализ и контрол на дейността на ВиК-Шумен. Това предлага в докладна записка общинският съветник Добромир Драев. В мотивите си той изтъква, че довеждащият водопровод е..

публикувано на 22.01.20 в 13:28