Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ход по същество

„Фактическата обстановка по делото „Хитрино“ е изяснена.“ Това обяви преди минути съдия Румяна Райкова в Шуменския окръжен съд и даде ход на процеса по същество.

В 14 ч. пледоарията си ще представи прокурорът Маргарита Георгиева. Обвиняеми за влаковата катастрофа от 10 декември 2016 г. са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков.

Защитната реч на адвокатите им ще прозвучи във вторник. Преди тях от 11:30 ч. пред съда ще говори Николай Димитров, защитник на пострадалите при взрива. „Смятам да бъда много кратък в пледоарията си. При произнасянето на присъдата в съдебната зала ще дойдат част от ранените при влаковата трагедия хора“, обясни в пауза на днешното заседание той.

Ден по-късно съдия Райкова трябва да обяви присъдата на първа инстанция. Тя забрани камери и снимки.

Обвинението твърди, че причината за инцидента е двойно по-високата скорост от разрешената, с която влаковата композиция е навлязла в населеното място. Инцидентът причини смъртта на 7 души и нанесе сериозни разрушения в Хитрино.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шофьор без книжка блъсна пешеходци

Двама пешеходци бяха пометени от шофьор тази вечер в Шумен, съобщиха от полицията. Семейство, мъж и жена, на възраст 79 и 75 години, са били ударени от автомобил на ул. "Искър". Водачът на колата е бил неправоспособен, никога не е имал книжка. Седнал е зад волана, след като е пил. Алкохолната му проба е отчела 0,54 промила. Възрастните хора са..

публикувано на 21.01.20 в 21:48

Присъдите по делото "Хитрино" - утре

Окръжният съд в Шумен ще се произнесе по делото "Хитрино" в 15:30 ч. утре. Това стана ясно след днешното последно заседание. Днес приключиха пледоариите на частното обвинение и на тримата защитници на обвиняемите машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков. Частните обвинители по делото за инцидента на гара Хитрино поискаха по 20 години затвор за..

публикувано на 21.01.20 в 16:57
Велики Преслав

Празници и култура

Общинският съвет във Велики Преслав гласува културния календар на Общината за 2020 година, след като направи шест допълнения към заложените инициативи. От тази година в общинската програма за култура влизат традиционната „Винария“ в Осмар и фолклорният фестивал „Драгоево пее и танцува“. С общински статут става Празникът на тиквата в Кочово. От..

публикувано на 21.01.20 в 16:28

Старт на кампанията

Започва кандидатстуентската кампания на Русенския университет, съобщават от ВУЗ-а. Приемът за новата академична година е в 50 специалности от 23 професионални направления. Първият предварителен изпит е на 25 януари от 9 часа. Предварителната сесия ще се провежда от 9 ч. в седем съботни дни: 8 и 22 февруари, 7 и 21 март, и 4 и 25 април. Изпитите са..

публикувано на 21.01.20 в 14:58

Дъга от детски клубове

С песни и танци, приказки и кулинарни вкусотии пет и шестгодишните деца от ДГ „Пролетна дъга“ в Шумен показаха какво са научили по време на заниманията в клубовете „Фолклорни песни и танци“, „Разкажи ми приказка“, „Кулинарни вълшебства“, „Нашите корени“ и „Сръчни ръце“. В тях децата се запознават с традициите на различните етноси в областта на..

публикувано на 21.01.20 в 14:53

С младите на една маса

Проблеми, свързани с вандалските прояви, дрогата, младежките пространства и проектите през новата година, обсъдиха на среща с кмета на Община Шумен Любомир Христов представители на Общинския младежки съвет в града. Над 40 събития с образователен, културен и спортен характер са реализирали младежите за 2 години, както и няколко мащабни проекта, сред..

публикувано на 21.01.20 в 14:05

Бум на варицела

Лек спад на дихателните инфекции в Шуменска област отчитат здравните инспектори. Регистрираните болни за миналата седмица са 81 при 92-ма в началото на януари. Медиците съобщават и за нови 18 случая на варицела, като най-много, 15 души, са заразените в Шумен. Жител на Върбица е лекуван от вирусен хепатит, от началото на месеца с това остро..

публикувано на 21.01.20 в 13:43