Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На кино в читалището

4
Снимка: Росица Стайкова

Седмица на българското кино се провежда в читалище „Самообразование” в преславския квартал Кирково, което отбелязва 105 години от създаването си.

Всеки ден в компютърния кабинет на читалището се прожектират детски и игрални филми, както и диафилми с филмоскоп от 60-те години на миналия век, от когато са запазени и ленти с приказки в картинки и надписи.

Ретро киното е подарък за читалището и се прожектира от деца, казваха организаторите на инициативата.


 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

90 000 лв. от синята зона

Правна комисия не прие предложението за 10 процентно поскъпване на абонаментните карти за паркиране в Шумен. То влиза за втори път за разглеждане в Общинския съвет, след като на сесията през декември докладната беше отложено. „В докладната има малки промени“, обясни управителят на общинското предприятие "Общински жилища, паркинги и гаражи" Юлиян..

публикувано на 22.01.20 в 16:28

По-малко престъпления

Близо 20% намаление на престъпността отчитат през 2019 г от Районното управление в Нови пазар в сравнение с предходната 2018 година. Това стана ясно от отчета, представен днес пред ръководството на Областната дирекция на МВР – Шумен. 316 са регистрираните престъпления през изминалата година, като близо 56 на сто от тях са разкрити. През 2019 г...

публикувано на 22.01.20 в 16:13

Чакат милиони от продажби

Приходи от 3,5 млн. лв. от наеми и продажба на земи и имоти очаква община Шумен през 2020 година. Това става ясно от Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за настоящата година. Документът предстои да бъде гласуван на предстоящата в края на януари сесия на Общинския съвет. Прогнозите са от продажба на сгради в..

публикувано на 22.01.20 в 16:03

Нови ставки на тютюна

До края на февруари се очаква да бъдат изплатени средствата по Схемите за преходна национална помощ за тютюн за Кампания 2019. Ставките бяха утвърдени на заседание на Консултативен съвет по тютюна към Министерството на земеделието, храните и горите. Сумите ще са с 5% по-ниски спрямо миналата година. За произведен тютюн сорт „Басми“ до 1 тон..

публикувано на 22.01.20 в 15:59

Томбул джамия се бори за награда

Шуменската Томбул джамия е включена в годишните награди на Платформата за архитектурна критика и публицистика WhATA. Паметникът на културата участва в категорията „Нормалност на годината“ в подкаст „Добрите реставрации и реконструкции“. Според организаторите на анкетата, обектите включени там показват сложната многопластовост на архитектурната ни история..

публикувано на 22.01.20 в 15:15

Кредит за старите кладенци

Община Шумен да започне процедура за теглене на кредит от 10 милиона лева за възобновяване на алтернативните водоизточници, както и да бъде избрана 7-членна комисия за наблюдение, анализ и контрол на дейността на ВиК-Шумен. Това предлага в докладна записка общинският съветник Добромир Драев. В мотивите си той изтъква, че довеждащият водопровод е..

публикувано на 22.01.20 в 13:28

Деан Станчев се закле

Деан Станчев, лидер на ВМРО Шумен, днес положи клетва като народен представител. Той застава на мястото на Емил Димитров – Ревизоро, който вече е министър на околната среда и водите. След местния вот през есента на миналата година Деан Станчев отново бе избран за общински съветник. Снимки Пламен Стоименов

публикувано на 22.01.20 в 12:42