Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години затвор за машинистите?

Снимка: БГНЕС

Максимална присъда от 20 години затвор за подсъдимите машинисти по делото „Хитрино” поиска прокурор Маргарита Георгиева. Димитър Михнев и Радослав Петков са обвиняеми за трагедията от 10 декември 2016 г., довела до смъртта на 7 души и сериозни разрушения в селото. Делото се гледа вече втора година в Шуменския окръжен съд.

„Двамата са еднакво отговорни за настъпилия тежък резултат”, обяви в пледоарията си Георгиева. Тя настоя Шуменският окръжен съд да излезе с решение машинистите да нямат право да управляват влакова композиция в срок, който е дори по-дълъг от ефективната им присъда. „Само скоростта е причина за катастрофата”, каза многократно пред съда прокурорът. Товарната влакова композиция е навлязла в гара Хитрино с двойно по-висока скорост от разрешените 40 км/ч. Държавният обвинител допусна, че двамата машинисти са заспали и заради това не са видели двата предупредителни знака за максимална скорост. „Източникът на възпламеняване на газовия облак, образувал се вследствие на разкъсаната при катастрофата цистерна, не е установен”, уточни тя.

„Подобно признание показва, че фактическите обстоятелства по делото не са изяснени”, коментира за Радио Шумен адвокатът на машинистите Ивайло Йорданов. „За да има осъдителна присъда, всички съществени елементи на доказване трябва да бъдат налице. Само така може да се постанови един стабилен съдебен акт”, добави Йорданов.

Във вторник пред съда ще говори Николай Димитров, защитник на пострадалите при взрива. Адвокатът също ще настоява за 20-годишни ефективни присъди за машинистите. Ден по-късно съдия Румяна Райкова трябва да обяви присъдата на първа инстанция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изплащат великденските добавки

От днес започва изплащането на великденските добавки на хората с най-ниски пенсии у нас. Това напомнят от Националния осигурителен институт. Вече са налични както преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, така и преводите към пощенските станции – за хората, избрали този начин за получаване на сумите...

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Планово без ток

Планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Разград От 09:00 ч. до 16:00 ч. и 09:00 ч. до 16:30 ч няма да има ток в района на: с. Звънарци и с. Божурово. Временни смущения в електрозахранването са възможни от  09:00 ч. до 16:00 ч.  в районите на гр. Кубрат, кв. Дряново, с...

публикувано на 26.04.24 в 06:40

Ветровит и облачен петък

В сутрешните часов ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минимални температури ще са между 7° и 12°, за Шумен около 13°.  През деня ще е предимно слънчево. Вятърът постепенно ще се преориентира от север, следобед по крайбрежието от югоизток. Максимални температури между 16° и 21°, за Шумен около 19°.  Вълнение на морето е 2 бала, през нощта..

публикувано на 26.04.24 в 05:48

Либерализацията на тока се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.  Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против". С приетите промени в Закона за енергетика КЕВР ще продължи да определя квоти на..

публикувано на 25.04.24 в 16:22

Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков.  Решението беше взето със 129 гласа "за" и 103 "против". Росен Желязков емоционално благодари и поиска извинение от всеки, когото е засегнал с нещо. В началото на своето изказване пред депутатите той сподели и мисълта, че трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Проектът на решението за..

публикувано на 25.04.24 в 14:17

Общинските съветници решават

Кметът на Шумен проф. Христо Христов изтегли докладната, в която предлага временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център на Шумен да бъде бившият директор на лечебното заведение д-р Сотир Караниколов.  Гласуването на това предложение трябваше да позволи обявяването на конкурс за заемане на длъжността, тъй като..

публикувано на 25.04.24 в 10:41

Пожар изпепели кола

В 22:12 часа снощи е приет сигнал за пожар в лек автомобил между селата Могила и Каспичан. това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен.  На място е бил пратен екип на РСПБЗН- Нови пазар. При пристигане огнеборците заварили обхванат в пламъци лек автомобил Фолксваген „Голф“ с шуменска регистрация.  По данни на собственика, колата се е запалила по..

публикувано на 25.04.24 в 10:38