Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Почит към основателя на Ивановския скален манастир

На 18 януари Българската православна църква почита паметта на св. Йоаким, патриарх Търновски – основателя на скалния манастир „Св. архангел Михаил“ край русенското село Иваново. Краткото житие на светеца разказва, че той приел монашеството в Света гора, след което, заедно с трима свои ученици, изкопал скална църква в близост до Красенската крепост, която днес е в община Иваново. В началото на своето управление българският цар Иван Асен ІІ посетил Йоаким, получил неговото благословение и го дарил със средства. С тях монахът наел работници и изсякъл в скалите на Русенски Лом манастир, посветен на свети архангел Михаил. След възстановяването на патриаршеския статут на Българската православна църква през 1235 г., Йоаким бил избран за духовен глава. Той умира на 18 януари 1246 г. и е канонизиран за светец. Основаният от Йоаким манастир край село Иваново продължава своето развитие през следващите столетия. Финансирана от българското царско семейство, светата обител е разширена – изсечени са още три църкви и множество помещения за монасите. Бележка в края на Висарионовия патерик - ръкопис от времето на Второто българско царство, съобщава,  че текстът е преписан в манастира „на безплътния архистратиг Михаил“ през 1346 г. Според изследователите именно в този манастир прекарва остатъка от живота си българския цар Георги І Тертер (1280 – 1292). През втората половина на ХІV век, манастирският комплекс е разширен с още един храм – скалната църква „Св. Богородица“. Стенописите при входа на обителта показват дарителите за нейното изграждане – цар Иван Александър и втората му съпруга Теодора. Именно фреските, които са сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите, са оценени от ЮНЕСКО, като през 1979 г. организацията включва Ивановските скални църкви в Списъка на световното културно наследство. 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарение за болницата

Дарение на стойност над 50 000 лв. получи Клиниката по ортопедия и травматология към Университетска болница „Канев“ в Русе. То включва операционна маса, операционна лампа и уреди за рехабилитация. Директорът на болницата инж. Иван Иванов връчи благодарствена грамота и плакет на дарителката Нина Крушева, която направи дарението заедно с Георги..

публикувано на 19.02.20 в 16:57

Сигнал до Гешев за летище Русе

Предварителен сигнал до прокуратурата за сделката, при която Община Русе има намерение да продаде летището си на компания с малайзийско участие, ще подадат общинските съветници от СДС в града. "Главният прокурор г-н Гешев ни връща 25-30 години назад да проверяваме приватизационните сделки. Може би след това ще дойде време да проверяваме сделките по..

публикувано на 19.02.20 в 16:01

Изложби в университета

Библиотеката в Русенския университет открива поредица от тематични изложби в Студентската читалня - Корпус 2. Първата изложба е "Русе в Русенски университет“. Поводът е 75 -тата годишнина на висшето училище. Дарение за попълване архивния фонд на библиотеката направи ректорът проф. Христо Белоев. Той е съставител и научен редактор съвместно с..

публикувано на 19.02.20 в 10:05

Русенци ще имат своя Левски

С официална церемония и благослов от митрополит Наум в Русе бе направена първа копка на изграждането на паметник на Левски.   След повече от пет години, откакто със свое решение Общинският съвет в Русе одобри идеята за изграждане на паметник на Апостола на свободата, днес бе направена първата копка. Най-много време отне одобрението на строителната..

публикувано на 18.02.20 в 13:04

Мартеници с кауза

Мартенски благотворителен базар на Клуб "Майки със смели сърца" бе открит във фоайето на Русенски университет "Ангел Кънчев". До 20 февруари ще бъдат предлагани мартеници, изработени от членовете на сдружението. Изложението се   провежда за четвърта поредна година. Каузата на майките за тази година е да подкрепят деца в неравностойно положение..

публикувано на 17.02.20 в 15:18
Румен Радев

Румен Радев с визита в Русе

Президентът Румен Радев ще бъде гост на тържествата в Русе на 20 февруари по повод Освобождението на града. Това съобщиха от общинската администрация в крайдунавския град. Честванията ще започнат от 11 ч. следващия четвъртък с историческа възстановка пред Катедралния храм „Света Троица“, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника..

публикувано на 14.02.20 в 15:18

Европейски пари за вино и лозя

61% от всички лозови насаждения у нас са вписани в европейския регистър за Защитено географско указание и Защитено наименование за произход. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на ритуалното зарязване на лозя в русенското село Нисово. Тя уточни, че това дава възможност на съответните производители да се..

публикувано на 14.02.20 в 13:35