Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дъга от детски клубове

7
Снимка: Община Шумен

С песни и танци, приказки и кулинарни вкусотии пет и шестгодишните деца от ДГ „Пролетна дъга“ в Шумен показаха какво са научили по време на заниманията в клубовете „Фолклорни песни и танци“, „Разкажи ми приказка“, „Кулинарни вълшебства“, „Нашите корени“ и „Сръчни ръце“. В тях децата се запознават с традициите на различните етноси в областта на занаятите, историята и културата.

Чрез заниманията в клубовете за културна идентичност изградихме един модел на успешна социализация на деца от различни етноси, споделя директорът на ДГ „Пролетна дъга“ Ивелина Пенчева.
Това бе заключителното занятие по проекта „Дъга от детски клубове – творчески работилници за културна идентичност“, финансиран от Фонд „Култура“ към Община Шумен. В него са включени 45 деца в предучилищна възраст, разпределени в петте клуба. Част от разучаваните в заниманията приказки, различни рецепти, фолклорни песни и танци са събрани и отпечатани в книжка.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Селфи в Стария Шумен

Във възрожденския комплекс в Шумен и къщите „Баба Райна“, „Среброва къща“, „Ганушева къща“ и къща „Д-р Верби“ посетителите могат да използват безплатно безжичен интернет. WiFi системата работи още в Градската градина, на територията на информационния център и касата на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“, Шуменската крепост..

публикувано на 21.02.20 в 15:47

Дърва за столетник

Ахмед Льотев от върбишкото село Маломир е единственият столетник и единствен ветеран от войните на територията на три общини, съобщи експертът от Военното окръжие в Шумен Димчо Неделчев, който отговаря за районите на Велики Преслав, Върбица и Смядово.  Столетникът неведнъж е получавал помощ под различна форма от кмета на Върбица Мердин Байрям,..

публикувано на 21.02.20 в 15:32

Допълнителни автобуси

Допълнителни автобуси по линия №14 ще бъдат осигурени за Голяма задушница. Това съобщи за Радио Шумен управителят на „Шумен – пътнически автотранспорт“   Деян Банков. До 12.00 ч. утре автобусите ще се движат през интервал от 15 – 20 минути. При заявено желание от страна на гражданите, автобус № 7, който обслужва Дивдядово, ще пътува до..

публикувано на 21.02.20 в 15:22

Млади иноватори на финала

Ученици от Шумен са на финала в ученическия конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“. Над 900 ученици от цялата страна се включиха в надпреварата, организирана от инвестиционният фонд с фокус устойчиво развитие и иновации PostScriptum Ventures. Отборът на шуменското училище „Сава Доброплодни“ е сред финалистите във втората възрастова..

публикувано на 21.02.20 в 15:10

Кметове броят кокошки

Кметовете на населените места в Община Велики Преслав са натоварени с изготвянето на списъци на стопаните, които отглеждат в задните си дворове домашни птици. Кметовете броят кокошки, пуйки, патици и гълъби въз основа на заповед, издадена от Българската агенция за безопасност на храните. Преброяването  се налага заради евентуално ваксиниране срещу..

публикувано на 21.02.20 в 14:40

На кафе във възрожденска къща

На улицата с възрожденски къщи в Шумен от днес работи старо градско кафене. Ако посетите къщата на д-р Верби, ще ви предложат кафе, приготвено на пясък, може да опитате бяло сладко, което ще ви сервират с лъжица в чаша вода, както и други  лакомства на старите шуменци. Къщата е реплика на дома на санитарния лекар д-р Евтим Верби.  Докторът имал..

публикувано на 21.02.20 в 13:41

1039 лева средна заплата

1039 лв. е средната брутна работна заплата в Шуменска област през последното тримесечие на 2019 година. Средното възнаграждение остава по-ниско от това за страната, което е 1349 лева, съобщават от териториалното статистическо бюро в Шумен.   По размер на средната работна заплата Шумен заема 14-то място сред 28-те области. С най-високо..

публикувано на 21.02.20 в 12:50