Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъга от детски клубове

7
Снимка: Община Шумен

С песни и танци, приказки и кулинарни вкусотии пет и шестгодишните деца от ДГ „Пролетна дъга“ в Шумен показаха какво са научили по време на заниманията в клубовете „Фолклорни песни и танци“, „Разкажи ми приказка“, „Кулинарни вълшебства“, „Нашите корени“ и „Сръчни ръце“. В тях децата се запознават с традициите на различните етноси в областта на занаятите, историята и културата.

Чрез заниманията в клубовете за културна идентичност изградихме един модел на успешна социализация на деца от различни етноси, споделя директорът на ДГ „Пролетна дъга“ Ивелина Пенчева.
Това бе заключителното занятие по проекта „Дъга от детски клубове – творчески работилници за културна идентичност“, финансиран от Фонд „Култура“ към Община Шумен. В него са включени 45 деца в предучилищна възраст, разпределени в петте клуба. Част от разучаваните в заниманията приказки, различни рецепти, фолклорни песни и танци са събрани и отпечатани в книжка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат интеграция на глухонеми деца

Два проблема бяха поставени пред кмета на Шумен проф. Христо Христов в приемния му ден днес. Мая Александрова Ставеева от Районната организация на глухите, която се е наела доброволно да съдейства за въвеждане на лекторски часове за обучение в жестомимичен език в учебните заведения на територията на областта, помоли кмета за разрешение. Идеята е по този..

публикувано на 24.06.24 в 16:13

Въздържаха се за 1 лев заплата

Отпада слушането на химните на България и ЕС на редовните заседания на Общинския съвет в Шумен. Те ще бъдат пускани само на тържествени сесии. Това решиха общинските съветници от Правната комисия при гласуване на промените на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет.  Работата на постоянните комисии ще се излъчва пряко по Телевизия..

публикувано на 24.06.24 в 15:37

1 лев заплата поиска съветник

Независимият общински съветник от Шумен Павел Павлов в специално обръщение предлага той и неговите колеги да получават символично заплащане за работата си в Общинския съвет. Това трябва да стане с промяна в Правилника за дейността им.  За участие на сесия Павлов предлага вместо 12% от заплатата на кмета, съветниците да взимат символичния 1 лев, а..

публикувано на 24.06.24 в 14:58

Катастрофа в Ришкия проход

Информация за колони от автомобили в Ришкия проход, на 3 км след село Риш в посока Карнобат, е получена в шуменската полиция. По данни на водачите, има пътнотранспортно произшествие между товарен и лек автомобил. Инцидентът бил лек без пострадали. След сигнала на място е пратен екип от Областната дирекция на МВР в..

публикувано на 24.06.24 в 13:28

Промяна в движението по АМ "Хемус"

Временна организация на движението се въвежда по АМ "Хемус" от етапна връзка край Шумен в посока Варна. Това съобщават от шуменската полиция. Поради пътнотранспортно произшествие с материални щети на "Пътна помощ", превозваща бус, водачите на автомобилите се пренасочват през стария път за Варна през Мътница.

публикувано на 24.06.24 в 12:36

Награда за ансамбъл "Шумен"

Ансамбълът за народни песни и танци "Шумен" представи достойно града и е удостоен с отличие от Съюза на българските музикални и танцови дейци в "Топ 10 Български танцов фолклор - Национален конкурс за фолклорни танцови състави и ансамбли".  Наградата е за танца от тракийска фолклорна област "Наигра ли се, любе ле" по музика на Георги Андреев и..

публикувано на 24.06.24 в 11:51

Удари в главата

32-годишен мъж от село Мостич бил задържан в полицейския арест във Велики Преслав за домашно насилие. Това съобщават от шуменската полиция. В следобедните часове в петък бил подаден сигнал, че мъжът нанесъл удари в областта на главата на 30-годишна жена.  Мъжът е установен от полицията и е образувано досъдебно производство.

публикувано на 24.06.24 в 11:15