Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дебне и инфлуенца

4
Снимка: Радио Шумен

Забранява се отглеждането на открито на домашни птици от всички видове във връзка с болестта инфлуенца по птиците, стана ясно на заседанието на Областната епизоотична комисия в Шумен.

Заповедта е на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 23 януари.

Не се допуска и  провеждането на изложби и пазари за птици. До края на месеца трябва де се проведат срещи с представители на орнитоложки дружества и ловни организации за набелязване на мерки за извършване на засилен контрол при дивите птици.

Също да 31 януари всяка община трябва да набележи канкретни мерки  за недопускане на болестта инфлуенца по птиците на територията на област Шумен.

97 са обявените огнища на африканска чума при дивите свине от 4 януари до момента. 17 от тях са на територията на Шуменска област, стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия.

Огнищата са на териториите на Шумен, Смядово, Нови пазар и селата Сушина, Могила, Борци, Ивански, Александрово, Веселиново, Риш и Марково, обявиха д-р Наташа Баева и д-р Катя Райкинска от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.

"По отношение на огнището в Никола Козлево - там нещата са приключили на 19 януари. От 9 януари има забрана на кланиците на индустриалните ферми за движение на свине. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е спряно движението на живи животни от свинефермите", казаха те.

В Шуменска област продължават ловните излети, но намаляват отстреляните диви прасета, съобщи инж.Емил Гелов- директор на Регионалната дирекция по горите в Шумен.

"Популацията намалява като резултат от завишения брой на ловните излети, както и в резултат на действието на самата болест. На територията на Шуменска област има няколко сдружения, които при над 100 излета не са отстреляли нито една дива свиня", посочи той.

Продължава забраната за търговията, придвижването и транспортирането в област Шумен на домашни свине с изключение на тези от индустриални свиневъдни стопанства и ферми тип А, намиращи се извън 10-километровата предпазна зона, както и забраната за свободно пасищно отглеждане на домашни свине, включително от породата „Източнобалканска свиня” и техните кръстоски, както и забраната за организирането и провеждането на пазари на свине.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Опозиция в бюджетна комисия

Общинският съветник от БСП Веселин Пенчев напусна заседанието на бюджетна комисия, след като заяви, че то е насрочено в нарушение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и неговите комисии. „Според чл. 56, заседанията на комисиите се ръководят или насрочват от техните председатели или заместник-председатели в тяхно отсъствие,..

публикувано на 19.02.20 в 17:06

Деца засаждат бъдеще

Децата от ДГ „Щурче”   в Шумен ще се включат в инициативата на Гората.бг  „Засаждаме бъдеще“. В 10.00 ч. на 20 февруари, четвъртък, те ще засадят семена на 147 дървета – толкова, колкото са децата в детската градина. С това ще  дадат своя принос към обогатяване на зелената система със засадените вече над 800 000 дървета от деца в цялата..

публикувано на 19.02.20 в 16:32

Пазете кокичетата

РИОСВ – Шумен отправи препоръки към всички кметове на населени места от Шуменска и Търговищка област за засилване на контрола по недопускане на търговия със застрашени и защитени диворастящи растения и предупреди за необходимостта от тяхното опазване. Препоръки за засилване на контрола са дадени и на Североизточното държавно предприятие и на..

публикувано на 19.02.20 в 16:21

Цвете за Апостола

Стотици шуменци поднесоха днес венци и цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на града. Ученици от Езиковата гимназия в Шумен изнесоха рецитал   в памет на Апостола на свободата. „ Да мерим думите и делата си с неговите, това за нас днес е обществен морал и лична норма на поведение“,   каза в словото си историкът Димо Георгиев. “ Левски..

публикувано на 19.02.20 в 13:48

Поредно огнище на чума

Една положителна проба за африканска чума е установена при диво прасе на територията на Държавно ловно стопанство „Дунав“. Това стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия в Русе. Като основни проблеми, довели до сложната епизоотична обстановка, са идентифицирани укриването на животни, нерегистрирани свине в „задните дворове“,..

публикувано на 19.02.20 в 13:31

Задържаха деца с дрога

16-годишно момиче и 16-годишно момче от Нови пазар са задържани за притежание на наркотични вещества. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. Проверката била извършена в сутрешните часове на 18 февруари на ул. “Димитър Греков“. У момичето е намерен около един грам суха тревна маса „чай за пушене“. У момчето са открити и иззети..

публикувано на 19.02.20 в 12:42

Паднали дървета на платото

Четири паднали дървета са разчистени от пътеката между лесопарк „Кьошковете“ и пещера „Русалка“. За пореден път служители от Природен парк „Шуменско плато“ и Държавното горско стопанство в Шумен премахват от тази местност стари букови дървета, които падат и пречат на преминаването. От лятото насам падналите дървета са шест, всички те са..

публикувано на 19.02.20 в 12:19