Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общината трудно развързва кесия

Снимка: Радио Шумен

Предложението да бъде стартирана процедура по възстановяване алтернативните източници на водоснабдяване в Шумен не бе подкрепено от общинската комисия „Бюджет и финанси“. Съветникът Добромир Драев предложи Община Шумен да изтегли кредит с прогнозна стойност от 10 млн. лв, с който да бъдат възстановени старите кладенци край града. Представителите в комисията се съгласиха, че подобна инвестиция е необходима. Чуха се обаче забележки, че предложението не спазва конкретни процедури за теглене на дългове. Освен това, общината има кредитни задължения до 2025 г., а това ще затрудни бъдещо банково кредитиране.

Не бе подкрепено и искането за общинско финансиране, с което да бъде пребазирана аптеката на шуменската многопрофилна болница. Директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов не успя да убеди членовете на комисията, че трябва да бъдат отделени 100 000 лв. от общинската хазна. По време на заседанието бе обсъдена възможността ремонтът да бъде извършен от Общинското предприятие „Строителство и благоустройство“ с по-малко средства.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Смядово

Смядово грейва с нови крушки

Одобрение на два проекта с обща стойност 80 000 лева получи Община Смядово. Това съобщи за Радио Шумен Иванка Петрова, кмет на Общината. От Националния доверителен екофонд местната администрация ще получи 50 000 лева. С парите ще бъдат поставени нови енергоспестяващи крушки по уличното осветление в селата на Община Смядово. Вторият проект е по..

публикувано на 25.02.20 в 09:13

Промяна в движението

Ул. „Георги Кирков“ в Шумен, в участъка от кръстовището на ул. „Македония“ до кръстовището с ул. „Петър Парчевич“, временно се затваря за движение днес и утре от 7.30 до 16.00 ч. Ограничението се налага заради планирано намаляване на височината на дървета в тази част на улицата. Временната промяна в организацията на движение ще бъде..

публикувано на 25.02.20 в 08:37

Личните асистенти се завръщат

Започва кандидатстването за лични асистенти, съобщиха от Община Шумен. Доставяне или приготвяне на храна, помощ при хранене и поддържане на лична хигиена и чистота в дома, както и пазаруване, са основните дейности по Националната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“. Кандидатите да ползват услугите трябва да са с месечен доход на..

публикувано на 24.02.20 в 17:43

Неочаквана ваканция

Дните 25 и 26 февруари ще са неучебни за учениците от Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ в Шумен. Заповедта е на директора Павел Павлов заради високата заболеваемост в училището и е съгласувана с учителския колектив на извънредно заседание на Педагогическия съвет. В голяма част от класовете ¾ от децата са болни, като четирима от учениците са в..

публикувано на 24.02.20 в 16:55

Предлагат ново решение за гаргите

Гражданин предложи ново решение на стария проблем с гаргите в Шумен по време на приемния ден на кмета Любомир Христов днес. 32-годишният Иван Вичев е уговорил среща с фирма, която по думите му има добър чуждестранен опит за изгонване на недолюбваните птици извън града. Иновацията, която се основава на облитане с дрон и звуци, е дала добър..

публикувано на 24.02.20 в 16:28

Възстановено движение

Възстановено е движението на етапна връзка на автомагистрала "Хемус" в посока Шумен - Варна. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. По-рано днес усукан от ураганния вятър камион затвори пътното платно, а Пътна полиция пренасочи движението. Пътят вече е отворен.

публикувано на 24.02.20 в 16:02

Усукан от вятъра камион затвори път

Усукан камион на етапна връзка на автомагистрала "Хемус" в посока Шумен - Варна затвори пътното платно. Инцидентът е станал заради силния вятър. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Пътна полиция пренасочва движението през село Мадара, стария път за Варна. А по пътното платно от Варна към Шумен движението е свободно. От шуменската..

публикувано на 24.02.20 в 14:22