Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Водата на Разград

Снимка: Областна администрация - Разград

Дебитът на плитките водоизточници в Разградско е на 30% и те зависят изцяло от валежите. Това заяви днес Стоян Иванов – управител на „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД – Разград на среща при областния управител.

По-голяма част от населените места в областта ползват шахтови кладенци, изградени до 1980 година. От този период нататък за захранване на градовете са направени сондажи с дълбочина до 1000 метра, като водохващането е на около 200 м. Дебитът на тези сондажи е постоянен. Те захранват и водоснабдителна система Дунав, обхващаща Попово, Нови пазар и Разград.

От представената информация стана ясно, че към момента застрашени с режим за водоподаване са разградското с. Осенец и селата  Манастирци, Синя вода и Трапище, община Лозница, където сондажите са от плитки кладенци. Местният оператор работи за свързване на тези населени места със системата за водоснабдяване „Дунав“ или за нови шахти за подпочвени води.

Водоснабдителната система „Дунав“ е изградена през 1981-1982 г. и вече е амортизирана. Към момента по тази система се ползва 5% от количествата вода заради високата й себестойност. „Загубите за ВиК мрежата са 70% вследствие на течове, неточност на уредите и кражби“, каза още г-н Иванов.

Представителят на  Басейнова дирекция „Дунавски район“ информира, че  всички сондажи за подпочвени води трябва да имат действащи разрешителни за ползване, а те нямат.  Проблемът е, че в тези случаи се дължат държавни такси от ВиК операторите за водоползването.

Басейнова дирекция отговаря за 5 язовира на територията на областта, количествата са достатъчни за напояване на земеделски култури и през 2020 г. Водните запаси на язовир "Бели Лом" са 45% от възможния му максимум, като притокът за момента е незначителен. Стената му е в много добро състояние и се следи регулярно“, казаха от дирекцията.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Един милион за детски център

Откриха Центъра за работа с деца на улицата в Разград. Социалната услуга се помещава в бившия дом „Майка и дете“. Центърът вече е в обновените кабинети на втория етаж на сградата, което увеличава площта на социалната услуга близо четири пъти и създава предпоставка за увеличаване и на капацитета, който в момента е 15 деца. В ремонтните дейности..

публикувано на 15.01.21 в 16:40

Мъж опита да преметне КАТ

34-годишен мъж от кубратското село Севар се явил на гише „Квалификация“ в сектор „Пътна полиция“ – Разград с твърдението, че е изгубил свидетелството си за управление на МПС. След направена справка в информационните масиви на МВР е установено, че шофьорската книжка на мъжа е отнета в Кралство Дания. Заради неверните данни, декларирани в..

публикувано на 14.01.21 в 10:19

Контрол на всеки километър

124 нарушения на скоростните режими са установени по време на специализираната полицейска операция по безопасност на движението, проведена на територията на Областната дирекция на МВР - Разград от 19:00 часа на 8 януари до 19:00 часа на 13 януари. Най-много наказателни документи – 120 фиша и 6 акта – са съставени на водачи, които не спазват..

публикувано на 14.01.21 в 10:12

Подслон за ламите

След сигнал от гражданин бе изграден навес в сектора на Зоокъта в Разград, в който се отглеждат лами. В огражденията, предназначени за този вид животни, има покрито помещение, където ламите да се подслоняват при валежи, но в момента в него са изолирани новородено ламче и неговата майка. Те ще останат там 2-3 месеца, а когато малкото укрепне, ще се..

публикувано на 13.01.21 в 16:43

Възстановено движение

Възстановено е движението при 69 км по път I-2 Русе – Разград – Шумен в района на Разград. Радио Шумен припомня, че тази сутрин движението в участъка се осъществяваше в едната лента заради катастрофирал тежкотоварен автомобил.

публикувано на 13.01.21 в 14:38

35 снегорина на терен

Няма ограничения за движение на автомобили по пътищата в Разградска област, съобщават от Областното пътно управление. Заради суграшицата, заваляла около 18 ч. на 12 януари и преминала в сняг, по пътната мрежа в региона са работили между 27 и 35 машини. Пътните настилки са мокри, но обработени, а шосетата – проходими при зимни условия...

публикувано на 13.01.21 в 12:31

Чистят Разград от снега

Основните пътни артерии в Община Разград са почистени, няма населени места без достъп или без вода, ток и комуникации заради снежната обстановка. Това съобщават от местната администрация. От рано сутринта машини на фирмата, с която Община Разград има договор, разчистват и основните улици в общинския център, а служители и техника на Общинското..

публикувано на 13.01.21 в 10:32