Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Домашни компостери по проект

25 000 лева са отделени в бюджета на община Русе за купуване на домашни компостери. Това става по проект, с който се предоставят контейнери за домакинствата в малките населени места.

Домашното компостиране се приема за най-полезния от екологична гледна точка начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци, който е и икономически ефективен. Компостът подобрява структурата на почвата, задържа влагата в нея и подхранва растенията, а също така намалява количеството на отпадъците изпращани в депата.

От местната администрация в Русе трябва да направят процедура, с която ще може безвъзмездно да се кандидатства за компостери.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарителска кампания

50 защитни шлема на стойност 650 лева дариха тази сутрин Жени ГЕРБ на сектор „Контрол и правоприлагане“ – Русе към Национално ТОЛ управление. Дарението връчиха на началника на сектора, инж. Димитър Вълков, Ивелина Бонева – председател на Жени ГЕРБ - Русе и общинският ръководител на партията Бедрос Пехливанян. Служителите на ТОЛ управлението..

публикувано на 08.04.20 в 14:41

Торби с тютюн и дрога във фризера

Наркотици и над 70 кг тютюн са открити в дома на 64-годишен мъж в русенското село Сандрово, информират от агенция „Митници“. Проверката е в рамките на акция срещу нелегално разпространение на акцизни стоки. В пристройка в двора на къщата, обособена като лятна кухня, в два фризера тип "ракла" са намерени и иззети 71 полиетиленови черни торби с..

публикувано на 08.04.20 в 14:06

Мъж под карантина - на кафе

38-годишен русенец е нарушил наложената му карантина и срещу него е образувано досъдебно производство, информират от полицията. Около 19 ч. вчера при проверка на мъж пред блок на улица „Чипровци“ в Русе органите на реда установили, той има издадено от Регионалната здравна инспекция във Видин предписание за поставяне под карантина. Мъжът обяснил на..

публикувано на 08.04.20 в 14:01

Мъж отвлече и преби приятелката си

Сигнал за отвличане и побой на 30-годишна жена проверява полицията в Русе. Според пострадалата, вчера следобед в близост до дома ѝ в областния град я причакал бившият й приятел и против волята ѝ я отвел в друг квартал в града. Там ѝ нанесъл побой, като причината за това били неизяснени лични отношения. Жената била прегледана в русенската болница..

публикувано на 08.04.20 в 13:48

Таксите за градини - по-късно

Таксите за детски градини и ясли в Русе ще се плащат след приключване на извънредното положение. Отделите „Здравеопазване“ и „Образование“ към Общината уведомяват всички родители, чиито деца посещават детски ясли и градини, че дължимите такси за март ще се заплащат след приключване на извънредното положение. Мярката е предприета, за да се..

публикувано на 08.04.20 в 12:57
Община Русе

Община Русе с облекчения за бизнеса

Ползвателите на общински имоти да бъдат освободени от месечен наем, докато е в сила извънредното предложение. Това предложение е внесъл в Общинския съвет кметът на Русе Пенчо Милков. Целта е да се подкрепят хората на бизнеса, чиято дейност е пряко засегната от въведените мерки заради пандемията от COVID-19. Другото предложение е да се удължи..

публикувано на 08.04.20 в 12:49

Пръскат срещу бълхи и кърлежи

Продължава наземно третиране на зелените площи срещу кърлежи и бълхи в Русенско. Обработват се паркове, градини и междублокови пространства. От 6:00 ч. до 10:00 ч. днес ще се пръска в Мартен, с. Хотанца, с. Сандрово, с. Николово и Лесопарк „Липник“. Препаратите, с които служителите на фирма „Санси“ ще работят, са безвредни за хора и животни, но..

публикувано на 08.04.20 в 06:18