Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за унгарска поезия

Снимка: Община Шумен

Шумен ще бъде домакин на ХХVII Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, който ще се проведе от 24 до 26 април в НЧ „Добри Войников -1856“. Конкурсът е посветен на 100 години от началото на българо-унгарските дипломатически отношения, на 120 години от рождението на унгарския писател Шандор Мараи и на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов. В него могат да участват  ученици, студенти по сценични изкуства и професионални артисти, които изпълняват по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия с общо времетраене 10 мин.

От тази година в конкурса има и нова категория – „Дигитална поезия“. Участниците в нея могат да запишат своя видеодраматизация с камера или телефон. Клипът трябва да включва стихове от унгарски поети или композиция от творби на унгарски и български поети, може да има анимация, музика и други.

Няма възрастови ограничения, но малолетните участници е необходимо да представят писмена декларация за съгласие от родител/попечител. Заявки за участие ще се приемат до 10 април. За всички победители в отделните групи са предвидени парични награди, а голямата награда от конкурса за изключително художествено изпълнение е на стойност 1000 лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Драматичен театър Разград

Натюрморт със затлъстял племенник

Със спектакъла „Натюрморт със затлъстял племенник“ русенският театър „Сава Огнянов“ ще гостува на разградска сцена. Комедията ще бъде представена в Общинския културен център (ОбКЦ) в лудогорския град на 10 октомври, информира БТА.  Комедията поставя темата за прекалената и невъзможната любов. Режисьор на постановката е директорът на русенския..

публикувано на 09.10.24 в 09:53

Есента идва с театрални срещи

Международният фестивал „Есенни театрални срещи в Русе“ започва започва от днес с постановка на русенския драматичен театър.  „Странна случка с куче през нощта“ с режисьор директорът на театъра Боян Иванов открива събитието от 19:00 ч. на 8 октомври. Представлението ще бъде със субтитри на румънски и ще се опита да привлече и румънска публика.  До..

публикувано на 08.10.24 в 11:06

Шуменски картини в изложба

Картини от фонда на шуменската художествена галерия „Елена Карамихайлова” ще бъдат представени в столицата във второто издание на проекта „Галерии. Колекции. Творби.“.  В общата експозиция, заедно с колекции от Варна, Бургас и Добрич, ще бъдат представени шуменски творци, израснали до фигури с национално и международно значение, сред които..

публикувано на 08.10.24 в 09:07

Награди за млади таланти

Десислава Василева от Русе спечели Гран при в Международния конкурс за млади изпълнители „Северно сияние“. Тази година специалната награда на кмета на община Русе спечели Ивайла Горанова от Бургас. Наградата на Вокално студио за поп и джаз „Икономов” получи Рая Радославова от Плиска в групата между 11 и 13-годишните, а в групата от 5 до..

публикувано на 07.10.24 в 13:09

Приключенията на Карлсон в Търговище

Аз съм красив, умен, прилично дебел мъж в разцвета на силите си, това прочуто изречение ще прозвучи от сцената на търговищкия куклен театър довечера. Причината е премиерата на новия спектакъл „Приключения с Карлсон“ по мотиви от легендарните книги на шведската писателка Астрид Линдгрен. Публиката ще се запознае с най-добрия приятел на..

публикувано на 04.10.24 в 15:59

Съвършеният Светлин Русев открива сезона

Виртуоз от най-висока класа намери време в изключително натоварения си график да дойде в Шумен и да свири за откриването на новия творчески сезон на Симфониетата. Цигуларят Светлин Русев ще изпълни един от най-красивите концерти - този за цигулка и оркестър в ре мажор на Пьотр Илич Чайковски. Маестрото отдавна живее по самолетите, но това е..

публикувано на 03.10.24 в 15:47

Приз за русенския музей

Отличия с приза „Най-добри практики 2024 г.“ бяха връчени на XIII-ия годишен консултативен форум на културните маршрути на Съвета на Европа, който се проведе преди дни във Вишеград, Унгария. Регионалният исторически музей в Русе е единственият представител за България в проекта, в който си партнират общо 14 организации от 10 държави...

публикувано на 03.10.24 в 12:44