Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн тормоз над деца

Снимка: Pixabay

Ръст на случаите на онлайн тормоз над деца се наблюдава през последните години. Близо 6300 сигнала за незаконно съдържание или поведение в интернет са получени и обработени през 2018 г. на Горещата линия, повечето от които са свързани с детска порнография. Най-често са случаите на деца, които тормозят свои връстници, обяснява Петър Кънчев от Националния център за безопасен интернет.

"Правим си профил с някои подигравателни снимки или колажи, което става много лесно. После започва да обижда, да подканва към самоубийство или други неща. Това много прилича на тормоза в училище. Разликата е, че в интернет могат да те видят много повече хора. Което за жертвата е много по-травматизиращо" посочи той.

Профили на непознати и възрастни мъже най-често атакуват деца в социалните мрежи. Такива са най-многобройните сигнали, които получават в Асоциация "Родители" през изминалата година, каза Антоанета Василева. Според нея, обаче много са и случаите, в които децата не споделят, че са тормозени.

"Обикновено децата споделят на свои приятели и съученици или се обаждат на консултативната линия, която е абсолютно анонимна, да търсят съвет и помощ как да постъпят. Причините са, че те се срамуват от това, че са тормозени. Родителите могат да разпознаят някои основни знаци като промяна в поведението на детето, внезапно нежелание да ходи на училище, рязка промяна в режима му на хранене, проблеми със съня, рязко преставане да стои в интернет - това също е признак, че там нещо се случва, което го притеснява", каза тя.


 

.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Шиповите протеини на повърхността на вируса, причинител на Covid-19, образуват характерната „корона“, която на изображението изглежда като ореол. Чрез шиповите протеини се осъществява инвазията на паразита – нахлуването в човешките клетки. Електронно микроскопско изображение: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

Случаите вече са 593

593 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Кюстендил и 2 в Смолян. Лабораториите продължават да работят. 233 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 27 са пациентите с COVID-19, които..

публикувано на 08.04.20 в 17:50

Подкрепа за земеделието

Земеделските производители да бъдат активни в комуникацията си с бюрата по труда по области и да заявят своевременно необходимия персонал, който ще им е нужен за прибирането на реколтата. За това призова днес министърът на земеделието Десислава Танева. Тя допълни, че първото изпитание ще бъде розоберът през следващия месец. Танева определи като добро..

публикувано на 08.04.20 в 14:12
Деница Сачева

Над 60 000 българи търсят работа

От началото на извънредното положение 61 644 души са подали заявления като търсещи работа. Това съобщи днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Близо половината от хората са подали заявление за парично обезщетение за безработица. Близо 10 000 пък са българите, които са намерили работа от 13 март досега, основно в хранителни..

публикувано на 08.04.20 в 13:25

"Купувайте български храни!"

Българското производство има достатъчно капацитет да покрие нуждите от храни, но трябва да преосмислим политиката за местните животновъди, за да можем да разчитаме на наше производство. Това каза за Радио Шумен председателят на Асоциацията на млекопреработвателите и на Националния съюз на говедовъдите в България Димитър Зоров, който е и член и на..

публикувано на 08.04.20 в 13:12

581 са заразените с COVID–19

16 са новите регистрирани случаи на заразени с COVID–19 в България, съобщи преди минути на редовния си брифинг началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.Така общият им брой достигна 581. През изминалото денонощие са изследвани 496 проби. Няма нови засегнати области от заразата с коронавирус. От всички регистрирани до..

публикувано на 08.04.20 в 08:16

Слънчево и топло

Времето на Шумен е ясно. Термометрите тази сутрин показваха 1 градус. В Русе и Силистра – 3, в Разград 2, в Търговище – 1 градус. Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури между 14 и 19 градуса. За Шумен очаквана максимална температура около 17 градуса.

публикувано на 08.04.20 в 06:16

Още един починал

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят. 213 са хората с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 21 са пациентите с..

публикувано на 07.04.20 в 18:55