Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втората огърлица от преславското съкровище

Двустранна огърлица от злато, планински кристал и аметисти
Снимка: Археологически музей Велики Преслав

През 927 година византийската принцеса Мария-Ирина Лакапина е принудена да напусне Константинопол, за да се отправи към Велики Преслав и да се омъжи за цар Петър I. За да се съгласи на сватбата с българския владетел, тя получава от дядо си - император Роман Лакапин - същинско съкровище: 640 грама злато, сребро, перли и скъпоценни камъни, на обща стойност колкото цял един дворец. Дали обаче този подарък е бил достатъчен, за да притъпи мъката на принцесата по родината? За това няма исторически сведения. 

Историята по откриването на преславското съкровище също е много интригуваща. През 1978 година то е намерено случайно в една нива на 3 километра от днешния Велики Преслав - тракторист го закачва по време на оран с плуга и го разпилява. Експертите, извършили реставрацията, са категорични, че предметите от Преславското съкровище качествено са превъзхождали с много образците на българските художествени и занаятчийски работилници от същата епоха. Златните диадеми, огърлици, пръстени, плочки, обеци и останалите накити са били изработени от много опитни майстори. А такива количества са можели да бъдат притежание единствено на императорския дворец в столицата на Византия. 

В началото на тази година проф. Станислав Станилов, чиято проучвателска дейност започва в Преслав написа книга под заглавието „Втората огърлица от преславското съкровище“. В нея той реконструира три от оцелелите медальони. Преди около две години всичките 186 предмета пристигат в София почистени и реновирани в научно-изследователския институт по археология в Майнц – Германия. Следите от предишни интервенции са премахнати, фрагментите от камъните и връзките отново укрепени на местата им, два изумруда, паднали от местата си, са монтирани обратно. Миглена Стефанова се свърза с археолога, за да поговорят за най-голямото съкровище от Средновековна България, в малко по-различен контекст.



През март проф. Станислав Станилов ще гостува в Археологическия музей във Велики Преслав, където под формата на лекция ще представи последната си книга „Втората огърлица от преславското съкровище“. А в нея на първата страница ученият е написал: “ В памет на Тотю Тотев с благодарност за вдъхновяващото начало“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По доказателства и съвест

На 16 април преди 59 години в Търговище се провежда първото съдебно заседание. С Указ № 29 от 22. 01. 1959 г. за ново административно деление на територията на Народна република България, обнародван в „Държавен вестник“ бр. 7 от 23 януари 1959 г. се създава Търговищенски окръг, а със Закона за изменение на Закона за устройство на съдилищата, обнародван..

публикувано на 16.04.24 в 17:36

Нови идеи за безопасност

Според новия генерален план за безопасност на движението в Шумен, кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ е възможно да бъде допълнително обезопасено, но може и да бъде преустроено със светофари. Това стана ясно по време на заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението.  Вторият вариант е по-скъпият, защото една светофарна уредба..

публикувано на 16.04.24 в 15:56

Целебният свят на Деница

Артистична душа, която търси навсякъде цветове, хармония и емоция чрез изкуството. Художничката Деница Аргиропулос събира картини, за да замени сивотата на болничните стаи и коридори с настроения, които биха били целебни за пациентите. Докато лежала в болничната стая, обгърната от сивотата, й хрумва  идеята, че картини по стените биха внесли приятно..

публикувано на 16.04.24 в 12:09

Мениджър на случай

Община Ситово обяви прием на заявления и документи за подбор на кандидати за една нова и модерна позиция - "Мениджър на случай".  Дейността е част от Проект "Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение от община Ситово". Освен това са планирани мерки, подкрепа и обучение за активно поведение на пазара на труда, оказване..

публикувано на 16.04.24 в 11:56

41 години в бяла престилка

41 години от своя живот Недка Йорданова Бъзоева е вярна на мисията на бялата престилка. В деня, в който я приемат едновременно в Учителския институт и в Института за подготовка на фелдшери в Русе, без никога да е мечтала за медицина, тя поема към дунавския град. 85-годишната днес Недка Бъзоева е един от ветераните на медицинското дело в родния..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Медийно затъмнение в община Шумен

Община Шумен остава без зам.-кмет по образование и култура. От днес. Това ни беше съобщено от един от PR-те на администрацията в събота следобед . Имейлът бе от две изречения с четири правописни грешки.  Не е изненада, че проф. Светла Станкова е пожелала да напусне ръководната позиция. В началото на месеца стана ясно, че шуменската прокуратура..

публикувано на 15.04.24 в 15:15

Бис за младите таланти

Близо 30 награди спечелиха децата на ОДК-ЦПЛР „Анастас Стоянов“ в Шумен от национални и международни участия. Своите постижения представиха днес ръководителите и възпитаниците на школите по класически танци, китара, народно пеене, цигулка и от литературния клуб „Сладкодумци“. Талантите от Детско юношеския театър „Бис“ разказаха за 15-ото издание..

публикувано на 15.04.24 в 14:48