Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Децата и Трифон Зарезан

6
Снимка: Радио Шумен

Според българския народен календар, от Трифоновден започва пролетно-лятното полугодие. След кратък зимен отдих с подкастрянето на лозята и овошките започва отново и селскостопанският труд.

За да бъдат предавани тези традиции от поколение на поколение днес в комплекс "Авшарян" в Шумен самодейци от читалище "Каменен стълб - 1888" в село Кюлевча представиха на децата от Начално училище "Княз Борис I" обичаите, свързани с празника Трифон Зарезан.

Чуйте репортажа на Жулиета Герова.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест - трети ден

Третият ден на протести в Шумен премина спокойно. Това стана, след като организираният за 17:30 ч. протест пред Областната администрация не бе постен от никой, дори и от организатора Добромир Драев, а насроченият за 19 ч. на същото място събра около 50 души. Припомняме, че утре на 16.07.2020 от 16 ч. ще се проведе Национален граждански протест пред..

публикувано на 15.07.20 в 20:09

Пълнят общинската хазна

Постепенно наваксване на приходите от местни данъци и такси отчитат в Община Шумен през последния месец. Така се овладява негативната тенденция от началото на кризата с коронавируса, когато имаше спад в събираемостта. Това стана ясно по време на днешното обществено обсъждане на касовото изпълнение на бюджета на Община Шумен за 2019 година. „Ще..

публикувано на 15.07.20 в 16:51
Административен съд - Шумен

Отменят текстове в наредба

С протест на прокурор при Окръжната прокуратура са атакувани текстове от Наредбата за определяне на размера на местните данъци на територията на Община Шумен с доводи за противоречието им с разпоредби на Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/. Със свое решение Административният съд – Шумен е приел, че въведеното с общинската наредба..

публикувано на 15.07.20 в 15:44

Мобилен пункт затваря за ден

Мобилният пункт за опасни битови отпадъци в Шумен утре няма да работи, съобщават от Общината. Причината е възникнал технически проблем. През останалите дни до края на месеца събирателният пункт ще продължи да работа по график. Пълните графици на мобилните пунктове в Шумен и околните населени места за месец юли са качени на..

публикувано на 15.07.20 в 15:05

Онлайн записване в осми клас

Седмокласниците, поставени под домашна карантина, трябва да се запишат дистанционно в училището, в което са приети. Първата стъпка е семейството да изпрати по електронната поща декларация, в която да обяви, че е под карантина. Нужно е да има  и документ за постановяването ѝ, каза за Радио Шумен Николай Русев от Регионалното управление на..

публикувано на 15.07.20 в 14:27

Двама заразени от село Климент

Двама души от Шуменска област са новите потвърдени случаи с COVID-19 за последното денонощие, съобщават от РЗИ. Те са от каолиновското село Климент, приети са за лечение в шуменската болница. За изминалото денонощие са направени 22 PCR теста. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в Шуменска област към момента е 156. Излекувани са 108..

публикувано на 15.07.20 в 13:13
Снимката е илюстративна

Пресъхна река Каменица

Пресъхнала е р. Каменица, чийто екологичен отток се осигурява през основния изпускател на яз. „Велино“ в община Шумен, съобщават от Басейновата дирекция „Черноморски район“ (БДЧР). Проверка на експерти от дирекцията е установила, че водата в реката, изпускана за екологичен отток след основния изпускател на язовира, е с постепенно спадащ дебит,..

публикувано на 15.07.20 в 10:43