Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тайни революционни писма

Снимка: Росица Стайкова

В импровизирано помещение-писалище от 19 век ще посрещне деца и възрастни кварталното преславско читалище „Самообразование” на 19 февруари от 15.30 ч. 

Инициативата е посветена на годишнината от гибелта на Левски и има за цел да покаже какви средства са били използвани за писане на бележки и писма до тайните революционни комитети. Читалището в Кирково се сдоби с пера, перодръжки, мастилница и червен восък за печати. Организаторите обясниха, че един от предметите в импровизираното помещение-писалище е на 200 години и неговия притежател ще бъде специален гост на събитието.

За създаване на този кът в читалището са използвани само автентични материали и всички са предоставени от местни учители, общественици, историци и културни дейци. Освен с мастило, ще се пише и върху пясък в обособено място за най-малките посетители.ВИЖТЕ ОЩЕ

Еднопосочно движение

Еднопосочно движение се въвежда на пазара във Велики Преслав в неделя. Търговският площад ще бъде заграден с предупредителни  ленти, с обособени вход и изход. Така гражданите ще се предвиждат само в една посока и няма да има струпване пред щандовете, обясниха от общината. Ограничителните средства ще бъдат поставени в неделя рано сутринта, а..

публикувано на 10.04.20 в 13:46

Закон и ред в Шуменско

813 души са под карантина на територията на област Шумен в момента, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. 350 души са наблюдавани от общопрактикуващите лекари, които им осигуряват адекватна медицинска помощ. 100 шуменци се проследяват от РЗИ, тъй като нямат джипита. През периода от 3 до 9 април здравните инспектори са извършили 244 проверки в..

публикувано на 10.04.20 в 12:57

Още двама "забравили" за карантината

Двама, които били поставени под карантина и не я спазват, са установени във Велики Преслав и Нови пазар. Във Велики Преслав била извършена проверка в жилище на 30-годишен мъж, който се завърнал от страна с усложнена обстановка и не бил на адреса.  В Нови пазар при съвместна проверка на полицейски и служители на РЗИ било установено, че 49-годишен..

публикувано на 10.04.20 в 11:44

Крадат храна и алкохол

В полицейското управление в Нови пазар вчера е приета жалба от управител на търговски обект за хранителни стоки в града. Посочено било, че предния ден от хранителния магазин била извършена кражба на алкохол и хранителни продукти на стойност 247 лева. След проведени незабавни действия извършителят, 35-годишна жена с постоянен адрес във Варна,..

публикувано на 10.04.20 в 11:37

Граната евакуира цял блок

Малко след 16 ч. вчера в дежурната оперативна част на Областната дирекция на МВР- Шумен е получен сигнал за намерена граната на таванско помещение в жилищен блок на ул.“Преслав“ в града. На място веднага са изпратени екипи от полицейското управление в Шумен. Създадена е организация за евакуиране на живущите и обезопасяване на района. Малко след..

публикувано на 10.04.20 в 11:31

Дарение за детските заведения

Продукти за лична хигиена и дезинфектанти за превенция срещу разпространението на COVID-19 бяха дарени от фирма „Лавена“ на Община Шумен. Те са предоставени безвъзмездно за нуждите на детските градини, яслите и центровете за деца с увреждания. Дарението включва твърди и течни сапуни, антибактериални гелове за ръце, препарати за миене на съдове и..

публикувано на 10.04.20 в 10:10

Отрицателни проби в Шумен

От изследваните вчера проби за COVID-19 няма положителни. Това съобщиха от МБАЛ - Шумен. От лечебното заведение допълниха, че се очаква респираторът, дарен преди дни от Юрий Трънчев, днес да бъде въведен в експлоатация. Новият апарат ще послужи за лечението на тежки случаи в ОАИЛ в шуменската многопрофилна болница.

публикувано на 10.04.20 в 09:47