Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Русенци ще имат своя Левски

7
Снимка: Областна администрация - Русе

С официална церемония и благослов от митрополит Наум в Русе бе направена първа копка на изграждането на паметник на Левски.  

След повече от пет години, откакто със свое решение Общинският съвет в Русе одобри идеята за изграждане на паметник на Апостола на свободата, днес бе направена първата копка. Най-много време отне одобрението на строителната документация, тъй като районът в Парка на възрожденците е част от исторически обект и беше нужно разрешение от Института за паметниците на културата. Проектът е на скулптора Даниел Кънчев, а материалът, от който ще бъде изработена фигурата на Левски, е дарен от Министерството на отбраната - гилзи за претопяване.

"При изграждането на този паметник навсякъде чукахме на отворена врата. На практика имаме събрани средствата, необходими за изграждането му. Сега си поставяме за цел от деня на трагичната му гибел до неговия рожден ден да го изградим и русенци да имат своя Левски", каза Искрен Веселинов, зам.-председател на ВМРО, който е и член на Сдружението, подготвило документацията и провело конкурса за паметника.

В дарителската кампания се включиха хиляди русенци, бизнесмени и обществени организации и на този етап в сметката на Сдружението има повече от 120 000 лева.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Третират срещу кърлежи и бълхи

Пръскането срещу кърлежи и бълхи в община Русе продължава. От 6 ч. до 10 ч. днес ще се обработват зелените площи в селата Просена, Долно Абланово, Басарбово, Семерджиево и Ястребово. Утре в същия часови отрязък ще се третират площади и градини в Бъзън, Червена вода, Ново село и Тетово. Използваните препарати са безвредни за хора и животни, уточняват..

публикувано на 09.04.20 в 05:45

Дарителска кампания

50 защитни шлема на стойност 650 лева дариха тази сутрин Жени ГЕРБ на сектор „Контрол и правоприлагане“ – Русе към Национално ТОЛ управление. Дарението връчиха на началника на сектора, инж. Димитър Вълков, Ивелина Бонева – председател на Жени ГЕРБ - Русе и общинският ръководител на партията Бедрос Пехливанян. Служителите на ТОЛ управлението..

публикувано на 08.04.20 в 14:41

Торби с тютюн и дрога във фризера

Наркотици и над 70 кг тютюн са открити в дома на 64-годишен мъж в русенското село Сандрово, информират от агенция „Митници“. Проверката е в рамките на акция срещу нелегално разпространение на акцизни стоки. В пристройка в двора на къщата, обособена като лятна кухня, в два фризера тип "ракла" са намерени и иззети 71 полиетиленови черни торби с..

публикувано на 08.04.20 в 14:06

Мъж под карантина - на кафе

38-годишен русенец е нарушил наложената му карантина и срещу него е образувано досъдебно производство, информират от полицията. Около 19 ч. вчера при проверка на мъж пред блок на улица „Чипровци“ в Русе органите на реда установили, той има издадено от Регионалната здравна инспекция във Видин предписание за поставяне под карантина. Мъжът обяснил на..

публикувано на 08.04.20 в 14:01

Мъж отвлече и преби приятелката си

Сигнал за отвличане и побой на 30-годишна жена проверява полицията в Русе. Според пострадалата, вчера следобед в близост до дома ѝ в областния град я причакал бившият й приятел и против волята ѝ я отвел в друг квартал в града. Там ѝ нанесъл побой, като причината за това били неизяснени лични отношения. Жената била прегледана в русенската болница..

публикувано на 08.04.20 в 13:48

Таксите за градини - по-късно

Таксите за детски градини и ясли в Русе ще се плащат след приключване на извънредното положение. Отделите „Здравеопазване“ и „Образование“ към Общината уведомяват всички родители, чиито деца посещават детски ясли и градини, че дължимите такси за март ще се заплащат след приключване на извънредното положение. Мярката е предприета, за да се..

публикувано на 08.04.20 в 12:57
Община Русе

Община Русе с облекчения за бизнеса

Ползвателите на общински имоти да бъдат освободени от месечен наем, докато е в сила извънредното предложение. Това предложение е внесъл в Общинския съвет кметът на Русе Пенчо Милков. Целта е да се подкрепят хората на бизнеса, чиято дейност е пряко засегната от въведените мерки заради пандемията от COVID-19. Другото предложение е да се удължи..

публикувано на 08.04.20 в 12:49