Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поклон пред Левски

Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 147 години от гибелта на Васил Левски. В цялата страна отдаваме почит към делото на Апостола на свободата. В православните храмове ще бъде отслужена панихида. В по-големите градове в Североизтока ще се проведат общоградски поклонения пред паметниците на Левски. 

Книга с новооткрити документи хвърля различна светлина на проучванията около съдебния процес срещу Васил Левски. Националният музей в родния му град Карлово издаде сборник с писмени свидетелства, свързани с дейността на Апостола на свободата.

Те са намерени от историка Виктор Комбов. Сред тях е снимка на Левски, върху чиито гръб има надпис, който характеризира неговите физически белези и е доказателство по каква фотография е бил издирван революционерът.

Материалите, включени в книгата, са от 1 ноември до 2 декември 1872 година. Те са част от кореспонденцията, която се води между софийския окръжен управител Мазхар паша, дунавския валия по онова време Ахмед Хамди паша и Великото везирство. Документите представят работата на първата следствено-съдебна комисия в София, преди да пристигне специалният комитет от Цариград. 

Още тогава 4-5 души от заловените бунтовници се сдобиват със смъртни присъди. По-късно обаче убитите са само двама - Димитър Общи и Васил Левски.

В книгата са представени доказателства, че османската власт е знаела кой е Васил Левски и какво е мястото му в  революционната организация по онова време. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Психологическа подкрепа за нуждаещите се

Областна администрация Разград и сдружение „Феникс-Разград“ започват съвместна доброволческа инициатива за предоставяне на безплатна психологическа подкрепа на нуждаещи се жители на област Разград, докато трае извънредното положение.  Инициативата е продиктувана от настоящата трудна ситуация на изолация и промяна на начина на живот, която е..

публикувано на 30.03.20 в 18:49

Асфалтират две улици във Велики Преслав

Две улици във Велики Преслав се подготвят за цялостно асфалтиране. Те са част от проекта на общината, чрез който подмениха водопроводи и отклонения, направиха нови тротоари и бордюри на 5 градски улици. Сега строителни машини на шуменска фирма ще асфалтират ул. „Паисий”, разширението в долния й край и ул. „Йоан Екзарх”. От там започна изпълнението на..

публикувано на 30.03.20 в 18:43
Новият Общински съвет в Самуил

В подкрепа на бизнеса в Разград

Община Разград обмисля варианти за подкрепа на малкия и средния бизнес в условия на извънредно положение – обявиха на пресконференция Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и заместниците му Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров. В тази динамична ситуация за местната управа е важно какво става с разградския бизнес и как ще се развива той след..

публикувано на 30.03.20 в 18:38

Държавна помощ за кланиците

Държавен Фонд „Земеделие” отпуска до 3 500 000 лв. помощ de minimis на кланици за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и  реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2020 г. Помощта има за цел да подпомогне родните производители да реализират на пазара отгледаните от тях агнета и ярета при въведеното..

публикувано на 30.03.20 в 18:24
Река Дунав - Силистра

Предупредителни табели в цяла Силистра

 Община Силистра ще постави предупредителни табели на територията на Дунавския парк, на всичките 9 входа и ще продължи охраняването на парка от длъжностни лица. Това съобщиха от общинската пресслужба, след заседание на Кризисния щаб в града.Ще бъдат поставени и табели  по всички спортни площадки, за да е видно, че не може да се тренира на открито,..

публикувано на 30.03.20 в 18:04

Респиратори за болниците в Шумен и Силистра

Многопрофилните болница в Шумен и Силистра ще получат по един респиратор, съобщават от Министерството на здравеопазването. Апарат ще получи и областната болница в Монтана. Така в максимална степен ще може да бъде осигурена адекватна медицинска помощ на пациенти с COVID-19. Средствата са осигурени от постъпилите до момента дарения чрез изпращане..

публикувано на 30.03.20 в 17:19

Всички с маски

Всички хора са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Такова нареждане даде здравният министър Кирил Ананиев с нова заповед от днес. За организацията за осъществяване на контрол има грижата вътрешният министър и областните управители. Служителите на реда ще следят за изпълнението на мярката. В..

публикувано на 30.03.20 в 17:15