Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лавандула на разпродажба

Снимка: БГНЕС

Земеделци разпродават лавандулови насаждения в Добричко заради ниските добиви и ниските изкупни цени на етерично-маслената култура. През 2018 година цената на килограм лавандулово масло достигна до 250 - 280 лева, а миналата есен цената се срина до 50 – 60 лева за килограм.

Към момента близо 85% от стопаните не са реализирали продукцията си, каза председателят на Националната асоциация на производителите на етерично-маслени култури Петър Христов.

"В момента средната пазарна цена е около 60 лева за килограм. Може би една цена от порядъка на 120 - 130 лева би била добра. Но изкупната цена е много ниска. При продажбата на маслото всичко зависи от неговото качество. За съжаление, около 85 - 90 на сто от производителите са с лоши показатели", посочи той.

40% от производството на лавандула у нас е концентрирано в Добруджа. Лавандуловите насаждения в Добричка област през последните години надхвърлиха 90 000 – 100 000 декара.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният съвет за тристранно сътрудничество прие антикризисните мерки

Завърши заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Припомняме, че вчера не беше постигнато единодушие по проекта на постановлението на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение. „Постановлението на Министерския..

публикувано на 28.03.20 в 16:26
Модел на новия коронавирус, причиняващ Covid-19, National Institutes of Health (NIH)

Пета жертва на COVID-19

57-годишен мъж от град Банско е починалият преди обяд днес мъж в реанимацията на МБАЛ-Благоевград. Мъжът е с една положителна проба за корона вирус, съобщи за Агенция БГНЕС д-р Александър Костов-заместник-директор на благоевградската болница. Според него пациентът е приет преди два дни без температура и кашлица, но с двустранна пневмония...

публикувано на 28.03.20 в 15:18

Апелативния съд Варна подкрепя УМБАЛ „Св. Марина”

Работещите в Апелативния съд във Варна също се присъединиха към инициативата в помощ на медиците, които са „на първа линия” в овладяването на разпространението на COVID-19. „Безусловно ценим усилията и грижите, които те полагат; риска и напрежението, на които са подложени в този критичен момент. Смятаме, че в тежки времена силно се..

публикувано на 28.03.20 в 13:53

Тристранният съвет с нов опит да приеме антикризисните мерки

И днес продължава заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, след като вчера не беше постигнато единодушие по проекта на постановлението на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение. Синдикатите настояват за отпадане..

публикувано на 28.03.20 в 13:16

Минаваме на лятно време в неделя

В 3 ч. през нощта ще преместим стрелките на часовниците с 1 час напред, за да преминем към лятното часово време. През март миналата година Европейският парламент гласува отпадането на сезонната смяна на времето да се състои чак през 2021 година. Дебатът не е нов. Общественото негодувание срещу нарушения комфорт беше силно отразено и в..

публикувано на 28.03.20 в 12:14

Старитрат профилактичната ветеринарна програма

От 1 април стартира изпълнението на държавната профилактична  ветеринарна програма за настоящата година. В област Силистра 24 ветеринари започват държавната профилактика. В момента е налична ваксина срещу болести като антракс и туберкулоза по говедата с препоръчителен срок за изпълнение в границите на месец април т.г. Прилагането на ваксина..

публикувано на 28.03.20 в 12:00

Красимир Вълчев: Учебната година ще бъде удължена

Ако учебните занятия се възстановят до 21 април, забавянето на учебната година ще бъде минимално, но по всичко личи, че има опасност учебната година да бъде удължена. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев днес. Вероятно ще има изместване и изпитни кампании. Има три варианта за отместване на изпитите за кандидатстване след..

публикувано на 28.03.20 в 11:25