Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Айдемир в Москва

От днес до 27 февруари представителна група самодейци от община Силистра, членове на Народно читалище “Родолюбие-2006“ в с. Айдемир, ще участва в ежегодния фестивал „Масленица“ в Москва заедно с фолклорна  група от с. Столетово и групи от други държави. Това съобщиха от Силистренската община.

Поканата към самодейците е изпратена от сдружение “Клуб за исторически реконструкции  „ Ротобор“” в  Москва. Очаква се фестивалът да събере над 5 милиона зрители.

Айдемирци ще участват не само в дефилета в центъра на руската столица, но и ще представят в майсторски класове автентични добруджански ритуали, песни и традиции. Групата е от 42 самодейци. Те ще участват с целия необходим реквизит за пресъздаване на българските древни ритуали за надмощие над злото. 

Администрацията на общината е оказала пълно съдействие на самодейците. Читалището ще е гост на фестивала „Масленица” и със съдействието на Министерството на туризма на България, се казва в съобщението.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево ще е на 7 април

Днес ще е слънчево. Ще продължи да духа слаб до умерен североизточен вятър, който привечер на места ще стихне. Максималните температури ще са между 12 и 17 градуса, за Шумен – около 14.

публикувано на 07.04.20 в 06:12
Кирил Ананиев

Здравният министър с нова заповед

Днес със своя заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде нареждания във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи. Заповедта на здравния министър гласи: Всяка община да създаде..

публикувано на 06.04.20 в 17:42
Снимката е илюстративна

549 заразени и 22 починали до момента

549 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 8 нови случаи, като всички те са в София. Лабораториите продължават да работят. 201 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 26 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни..

публикувано на 06.04.20 в 17:33

Дела и за фалшиви новини за COVID-19

128 дела за престъпления по време на извънредното положение във връзка с COVID-19 взе на специален надзор Апелативната прокуратура във Варна. 124 от тях са за нарушаване на карантинните мерки, а останалите четири – за фалшиви новини във връзка с коронавирусната инфекция. Само днес са постъпили 9 досъдебни производства...

публикувано на 06.04.20 в 12:35

Платформи за щъркелови гнезда

Над 20 платформи за поставяне на щъркелови гнезда са монтирали до 12 март от Електроразпределение Север. Това съобщават от компанията. Платформи са поставени в селата Сребърна и Ситово в област Силистра, както и в населени места на общините Каолиново, Нови пазар и Велики Преслав. Плановете за останалите области на територията на Североизточна..

публикувано на 06.04.20 в 11:52

Онлайн оценки от днес

От днес учителите ще могат да поставят оценки на учениците при дистанционното обучение. Това става по предложение на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, напомнят от просветното ведомство. Идеята е подкрепена от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование. Дистанционното..

публикувано на 06.04.20 в 10:57

Попитай доктора онлайн

Здравните платформи, които в последните години започнаха да набират популярност в България, се включват в борбата с разпространението на COVID-19, като улесняват комуникацията лекар-пациент. Един от най-големите сайтове, чрез които записваме час при лекар,   разви и приложение за телемедицина, благодарение на което се избягва струпване пред..

публикувано на 06.04.20 в 10:16