Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протест от Мадара към жълтите павета

4
Снимка: Радио Шумен

Жители на Мадара излязоха на протест в центъра на селото. Те настояват Община Шумен да разреши на кмета им Неделчо Неделчев да се разпорежда с отделен бюджет от около 30 хил. лева годишно.

С лозунги „Мадара е била община и трябва отново да е“ и „Не сме дойна крава за самозабравили се управляващи“ десетки жители на селото настояха общината да се съобрази с решенията на Общото им събрание и да им осигури финансова независимост.

„Няма една стотинка, за да оправят кметството, погледнете улиците! От 30 години не е пипано нищо. Искаме да можем да се грижим за селото си сами, защото никой не иска да се погрижи за нас. Ще направим референдум и ще излезем от Община Шумен, защото тя нищо не дава за нашето село. Ще се върнем в Община Каспичан, където всички села са с делегирани бюджети“, заявиха протестиращите.

„Всички кметове поддържаме искането за бюджетно финансиране“, обясни Румен Стоянов от Калофер, председател на Сдружението на кметовете на кметства. „Прокарали сме закон на първо четене. Всяко населено място в България трябва да има собствена финансова рамка и кметът на общината да бъде длъжен да я изпълнява. Селата са отделени, те сякаш не съществуват за големите общини. Може би заедно с вас ще отидем и на жълтите павета, за да протестираме“, добави Стоянов.

Кметът на Община Шумен Любомир Христов не е обжалвал решението за финансова независимост, взето на 7 декември 2019 г. от Общото събрание на жителите на Мадара. Това обясни на протестиращите кметът на Мадара Неделчо Неделчев. „Единствената възможност, останала за Христов, е да изпълни решенията. До този момент, въпреки многобройните докладни записки, които съм писал, той не желае да се съобрази със закона. На практика той е закононарушител“, каза Неделчев.

Той вече е атакувал в Административния съд решението на Общинския съвет в Шумен, който не подкрепи през януари настояването за финансова независимост на жителите на Мадара.

„За да бъде едно кметство второстепенен разпределител на бюджетни средства, трябва да има предложение на кмета на Общината и решение на Общинския съвет. До момента не е направено нито предложение от кмета, няма и решение, взето от Общинския съвет, с което да се дава такава самостоятелност“, така общинският кмет Любомир Христов коментира претенциите на жителите на Мадара.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пациент с коронавирус почина в Шумен

Починал е 46-годишният мъж от с. Изгрев, който бе хоспитализиран в МБАЛ-Шумен с коронавирус. Той е имал и съпътстващи заболявания. Пациентът бе настаненият в тежко състояние в интензивното отделение на болницата и около месец е бил на командно дишане, но състоянието му не се е подобрило. По данни на Регионалната здравна инспекция в Шумен, 22 са..

публикувано на 10.07.20 в 19:36

Шест случая в Русенско

Шест нови случая на коронавирус, от които двама са хоспитализирани, а четирима са поставени на домашно лечение са диагностицираните с в област Русе за последното денонощие. По данни на РЗИ,   всички са в стабилно състояние, като настанените за изминалите 24 часа на болнично лечение се намират в Университетската болница „Канев“. Това са..

публикувано на 10.07.20 в 15:31
Шуменски окръжен съд

Убиец зад решетките до живот

Доживотна присъда за убийство, извършено с особена жестокост, получи днес 23-годишният Юзджан, предаден на съд от Окръжната прокуратура в Шумен. С присъдата Шуменският окръжен съд е уважил и осем граждански иска на наследниците на жестоко убития мъж, като общият им размер надхвърля половин милион лева, съобщават от Апелативната прокуратура във..

публикувано на 10.07.20 в 15:17

Отменят събития в Шумен

Отменят се предстоящите събития от седмицата на движението „Раздвижи се с Общинския младежки съвет“ заради въведените от днес временни противоепидемични мерки, съобщиха от Община Шумен. Големият брой на записалите се участници в турнирите по футбол, волейбол и баскетбол и в изкачването на паметника „Създатели на българската държава“ е предпоставка за..

публикувано на 10.07.20 в 14:12
РЗОК - Шумен

По-малко шуменци с ново джипи

1% от здравноосигурените жители на Шуменска област са сменили личния си лекар през юни. От възможността са се възползвали 1774 души, съобщават от Районната здравноосигурителна каса. Най-много хора са сменили джипито си в община Шумен – близо 900 жители, а най-малко в община Смядово – 50 души. През декември 2019 г. смяна са извършили 2584..

публикувано на 10.07.20 в 12:25

Далавери с дърва

Камион, натоварен с дървесина, различна от посочената в превозния билет, са установили вчера по време на проверка служители на Централно управление на СИДП. Регистрираното нарушение е на територията на ДГС-Върбица. По време на проверката мобилният екип е констатирал, че посочените материали в превозния билет не отговарят на реално натоварените...

публикувано на 10.07.20 в 10:57

Отчитат 22 оздравели вчера в Шумен

15 PCR теста са направени в Шуменска област през изминалото денонощие, няма нови случаи на коронавирусна инфекция. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция. Заболелите от началото на пандемията в областта са 147. Според данните, само за последните 24 часа са оздравели 22 души и общият брой на излекуваните достига 96. В болница..

публикувано на 10.07.20 в 10:46