Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протест от Мадара към жълтите павета

4
Снимка: Радио Шумен

Жители на Мадара излязоха на протест в центъра на селото. Те настояват Община Шумен да разреши на кмета им Неделчо Неделчев да се разпорежда с отделен бюджет от около 30 хил. лева годишно.

С лозунги „Мадара е била община и трябва отново да е“ и „Не сме дойна крава за самозабравили се управляващи“ десетки жители на селото настояха общината да се съобрази с решенията на Общото им събрание и да им осигури финансова независимост.

„Няма една стотинка, за да оправят кметството, погледнете улиците! От 30 години не е пипано нищо. Искаме да можем да се грижим за селото си сами, защото никой не иска да се погрижи за нас. Ще направим референдум и ще излезем от Община Шумен, защото тя нищо не дава за нашето село. Ще се върнем в Община Каспичан, където всички села са с делегирани бюджети“, заявиха протестиращите.

„Всички кметове поддържаме искането за бюджетно финансиране“, обясни Румен Стоянов от Калофер, председател на Сдружението на кметовете на кметства. „Прокарали сме закон на първо четене. Всяко населено място в България трябва да има собствена финансова рамка и кметът на общината да бъде длъжен да я изпълнява. Селата са отделени, те сякаш не съществуват за големите общини. Може би заедно с вас ще отидем и на жълтите павета, за да протестираме“, добави Стоянов.

Кметът на Община Шумен Любомир Христов не е обжалвал решението за финансова независимост, взето на 7 декември 2019 г. от Общото събрание на жителите на Мадара. Това обясни на протестиращите кметът на Мадара Неделчо Неделчев. „Единствената възможност, останала за Христов, е да изпълни решенията. До този момент, въпреки многобройните докладни записки, които съм писал, той не желае да се съобрази със закона. На практика той е закононарушител“, каза Неделчев.

Той вече е атакувал в Административния съд решението на Общинския съвет в Шумен, който не подкрепи през януари настояването за финансова независимост на жителите на Мадара.

„За да бъде едно кметство второстепенен разпределител на бюджетни средства, трябва да има предложение на кмета на Общината и решение на Общинския съвет. До момента не е направено нито предложение от кмета, няма и решение, взето от Общинския съвет, с което да се дава такава самостоятелност“, така общинският кмет Любомир Христов коментира претенциите на жителите на Мадара.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Глоби за нерегистрирани кучета

Акция за преброяване на домашните кучета започва в Община Велики Преслав, след като четириного нахапа дете на улицата в града. Кметът на Общината Янко Йорданов се обръща към местните жители с призив да си помогнат взаимно, за да бъде овладяна популацията на скитащите животни. Той настоява местните хора да се запознаят с Наредбата за придобиване..

публикувано на 03.06.20 в 14:57

Нова волиера за птиците

Ремонтните дейности по зоокъта в парк "Кьошковете" в Шумен продължават. Волиерата за птиците е вече готова, но обитатели в нея все още няма. Това показа проверка на Радио Шумен. Работи се и по бъдещите клетки, които ще се намират на мястото на тази, в която бе павианът Шмоко. Според работниците, дейностите ще продължат още месец – месец и..

публикувано на 03.06.20 в 14:43
Шуменски окръжен съд

Историята на един символ

Съдебната палата е една от най-красивите и внушителни сгради в Шумен, тя е един от символите на града. Строежът й е започнал през 1905 г. и е завършен през 1925 г. От 1931 г. е собственост на Министерството на правосъдието и в нея се помещава Окръжен съд – Шумен до 1944 г., когато е сменено предназначението, а съдът е изместен в друга сграда на..

публикувано на 03.06.20 в 13:45

Деца рисуваха природата

Над 320 творби участваха в 25-тото издание на Националния конкурс за детско творчество „Природата - моето вдъхновение“. В надпреварата, организирана от дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“,  учениците представиха рисунки, приложни творби, презентации, стихове и разкази по темата. Най-масово участваха учениците от разградската..

публикувано на 03.06.20 в 13:23

Спецакция в Каолиново

Полицейска операция по противодействие на битовата престъпност и контрол по движение по пътищата се провежда в Каолиново. Полицейски служители от Районното управление и от сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР - Шумен извършват проверки на хора от криминалния контингент, проверяват се адреси в града и кварталите "Кус" и "Боймир"...

публикувано на 03.06.20 в 13:15
Язовир

Тревога за водата в Шумен и Търговище

Малко над 37% е наличният полезен обем в язовир "Тича", а 49,96% е процентът на запълване от общия обем, съобщават от МОСВ. Данните са към 29 май. Постъпващият в язовира приток продължава да бъде значително по-малък от разхода, поради което ползването от язовира е редуцирано, като заявките на водоснабдителните дружества са намалени - з а ВиК -..

публикувано на 03.06.20 в 12:52
Шуменски окръжен съд

Задържан съдебен заседател

23-годишният Симеон П. е задържан до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура в Шумен. Мъжът е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Лоди за кражба и неправомерно използване на чужда кредитна карта. След задържането му на 2 юни в полицията в Шумен, се оказало, че 23-годишният мъж е съдебен заседател, за..

публикувано на 03.06.20 в 12:25