Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кукери в Кайнарджа

| обновено на 23.02.20 в 10:28

Кукери гонят злите сили на събор в силистренското село Кайнарджа. Организатори са местната администрация и Народното читалище „Отец Паисий -1942 година.” В събора участват над 200 души. Целта на проявата е да бъдат представени запазените характерни обредни игри от различни етнографски области на страната, свързани с традиционната маскарадна обредност на кукери и сурвакари. В събора, освен домакините, ще участват кукерски групи от Алфатар, Шумен, силистренското село Калипетрово, ямболското село Челник и румънското селище Бранещи. Всяка група ще покаже специфични за населеното място и региона традиционни маски и облекла, типични персонажи, словесен, музикален и пластичен диалект. Съборът няма конкурсен характер.

Кукери (кукове) стават само мъже, най-вече ергени и по-малко младоженци и женени мъже. Обикновено кукерската дружина включва кукери, булка, зет, поп. Кукерите са облечени в женски носии (риза, елек, фуста, престилка), с бели навои с кръстосани черни върви. Обути са с цървули, а те са окичени с топки от прежда. На главите си носят маски, изработени от заешка или агнешка кожа, с отвори за очите и устата, често с пришита кратунка за нос. Богатата украса от огледалца, синци,  пискюлчета от цветни вълнени  конци и всякакви други украшения защитава от зли сили. На кръста си носят колан с навързани звънци, а през рамената преминават синци със звънчета.

Особено атрактивно е кончето, което със закачливото си поведение и заедно с останалите персонажи допринася за доброто настроение на публиката.

Играта на маскираните ергени преминава с характерни тежки стъпки, подсилващи звука на звънците. Дървени саби им служат за прогонване на злото, но и за засяване на новата реколта.

При среща на две кукерски групи в своеобразен двубой със саби те се надиграват, като мерят силите си. Характерно е символичното заораване и засяване, което завършва с тълкуване за предстоящата година по търкулнатия шиник и с благопожелания за здраве, късмет, плодородие. 

Прескачането на огън, който се пали вечер и в Кайнарджа, се нарича уралия. Помага за прогонване на нечистите сили и носи надежда за здрава година.


ВИЖТЕ ОЩЕ

1207 под карантина в Силистренско

В област Силистра без оплаквания е приключила проведената в домашни условия карантина за 587 души. В момента под наблюдение и 14-дневна домашна карантина в седемте общини са 1207 лица, пристигнали от страни с разпространение на COVID-19. Днес – 8 април, се очаква да заработи уеб-базираната система за достъп на РЗИ, Областната дирекция на МВР,..

публикувано на 08.04.20 в 11:25

Пазар при драконовски мерки

Общинският пазар в Силистра продължава да работи при спазване на всички изисквания за дезинфекция и за недопускане струпване на граждани. За това информират от местната администрация. Предстои да бъдат формирани два потока на вход – изход на подходящите за целта алеи. Пазарните маси трябва да са на отстояние 2 метра една от друга. С цел..

публикувано на 07.04.20 в 14:40

Нов асфалт в града и селата

24 улици в Силистра и в селата от общината се асфалтират в момента. Дейностите се извършват с 2 милиона лева, отпуснати целево с постановление на Министерския съвет през миналата година. Приключила е работата по подходите към офиса на Националната агенция за приходите – Силистра, към гробищния парк и централната алея, в междублокови пространства и..

публикувано на 07.04.20 в 09:58

1 158 под карантина

Под карантина в Силистренско са 1 158 души. За други 545 души тя вече е приключила. Това съобщиха от Областната администрация.    Продължава изпълнението на всички противоепидемични мерки.  Доброволци от БЧК в Силистра извършват обиколки из града с призив хората да се приберат по домовете си. Отдел „Инспекторат“ всеки ден контролира спазването на..

публикувано на 06.04.20 в 19:44

По-малко автобуси

Спират се част от автобусите по линията Силистра – Айдемир – квартал "Татарица". Това съобщават от Община Силистра. Мярката е заради въведените противоепидемични мерки в страната. До отмяната на бедственото положение няма да се движат автобусът, който тръгва от „Татарица” в 20 ч., и автобусът от Силистра за квартала в 20,30 ч.

публикувано на 06.04.20 в 16:54

Подкрепа за всеки в Силистра

Разширен е обхватът на услугите, предоставяни от Домашния социален патронаж и Патронажната грижа в Силистра, напомнят от Общината. Целта е в условията на извънредно положение да се подкрепят всички нуждаещи се хора. От възможността могат да се възползват самотноживеещи възрастни, без близки и роднини в същото населено място; хора с увреждания,..

публикувано на 06.04.20 в 16:49

Детски рисунки за лекари

Община Силистра ще подари на здравни служители над 50 детски рисунки. Поводът е 7 април – Световен ден на здравето и професионален празник на медицинските специалисти. Рисунките са по инициативата "Всичко ще се оправи!" на деца и ученици от детски градини и училища на територията на община Силистра. Творбите са предоставени със съдействието..

публикувано на 06.04.20 в 12:09