Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разяснения за чумата

4
Снимка: Радио Шумен

Разяснителна кампания във връзка с африканската чума по свинете ще се проведе във всички общини от Шуменска област от 27 февруари. Това беше решено на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

На срещите по места ще бъдат представени Планът за контрол и предотвратяване на заболяването у нас за 2020 година и промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, свързани със задълженията на местните власти и с регистрацията на лични стопанства. В разяснителната кампания ще участват представители на Областната дирекция по безопасност на храните – Шумен, кметовете и кметските наместници и официалният ветеринарен лекар за съответната община.

До момента график за провеждане на кампанията са изпратили само общините Венец и Върбица, каза заместник областният управител Петко Шаренков и допълни, че очаква до края на деня това да сторят и останалите 8 общински администрации.

Броят на дивите свине в Шуменска област е намалял значително. Това отчете след края на груповия лов инж. Тервел Стефанов от Североизточното държавно предприятие. Окончателни данни за това с колко е намаляла популацията ще има през март, когато предстои таксация на животните, уточни Юлиян Будаков от Регионалната дирекция по горите.

На днешното заседание на Областната епизоотична комисия д-р Наташа Баева от Областната дирекция по безопасност на храните отчете, че през изминалите две седмици са регистрирани само два нови случая на африканска чума по свинете.

Продължава и контролът по спазването на забраните във връзка с опасността от инфлуенца по птиците. На територията на Шуменска област не са разрешени пазарите, движението на птици, както и отглеждането им на открито.

В края на миналата седмица е подаден сигнал за свободно движение на пернати в село Менгишево. Направена е съвместна проверка с Областната дирекция на МВР – Шумен и са съставени актове за административно нарушение, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прибират в Шумен пациентите от Преслав

7 от пациентите с коронавирус, които са настанени в преславската болница ще бъдат преместени в Шумен. Те ще бъдат приети в новосъздадения COVID сектор в Комплексния онкологичен център. Това съобщи за Радио Шумен д-р Свилен Арнаудов. Започва проверка в лечебното заведение във Велики Преслав, а РЗИ-Шумен ще изготви докладна по случая до Министерството на..

публикувано на 28.10.20 в 14:06

Без празник на 1 ноември

Честването за Деня на народните будители в Шумен се отменя заради усложнената епидемична обстановка, съобщиха от общината. Забраната за провеждане на организирани празненства на открито и закрито, както и трудността да се осигури необходимата дистанция между участниците правят невъзможно провеждането на общоградско тържество с..

публикувано на 28.10.20 в 12:06

Домът в Лозево пламна с COVID-19

95 са новите случаи на COVID-19 в Шуменска област, според данните на РЗИ  за последното денонощие. Огнище на инфекцията е регистрирано в Дома за възрастни с умствена изостаналост, където има 20 души от домуващите и 9 от персонала с коронавирус. Заразените са на възраст от 27 до 80 г.  Положителни проби за инфекцията са дали  и 7 деца между 6 и 18..

публикувано на 28.10.20 в 12:00
Шумен , административен съд

Търси се плазма с кръвна група А+

Спешно се търси дарител на кръвна плазма с кръвна група А+. Тя е за магистрат от Административния съд в Шумен, който е на лечение с усложнена коронавирусна инфекция. Това призоваха от институцията. Донор на плазма може да бъде всеки преболедувал инфекцията, който е изградил достатъчно антитела. Даряването се извършва в Националния център по..

публикувано на 28.10.20 в 11:13
КОЦ - Шумен

Разкриват нов COVID сектор

Със заповед на директора на РЗИ се разкрива COVID сектор в Комплексния онкологичен център-Шумен. Той ще бъде с 20 легла, в отделна сграда- на палиативни грижи, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов. Пациентите от отделението  по палиативни грижи ще бъдат преместени в отделението по Гастроентерология. 5 лекари, 8..

публикувано на 28.10.20 в 10:23

Задигнаха крупни суми

Две кражби на пари и бижута от жилища в Шумен са регистрирани през последните 24 часа. Това съобщиха от полицията. От апартамента на ул.“Генерал Радецки“ са откраднати 7350 лева, 120 евро, 300 турски лири и около 50 гр. златни накити. По данни на собственика престъплението е станало от 8.10 до 14:05 ч. на 27 октомври. В жилището било проникнато..

публикувано на 28.10.20 в 09:42

Изпращаме октомври с дъжд

Между 8 и 13 градуса са измерените тази сутрин температури в Североизточна България, като най-хладно е Търговище, а най-топло – по поречието на Дунав. В Шумен са отчетени 10 градуса, атмосферното налягане е 990 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха е 96%.  На много места видимостта е намалена поради мъгла. През деня ще има променлива..

публикувано на 28.10.20 в 06:46